De ce nu este bine să folosim oțet și zahăr la murături
Vremea este încă blândă, aşadar numai bună să amenajaţi o farmacie în butoi.
Medicii spun că murăturile asortate, puse în saramură fără oţet şi zahăr, sunt o uriaşă sursă de probiotice naturale, care întreţin sănătatea digestiei.
Orice salată de varză acră, dar şi gogonelele, pepenii şi castraveţii muraţi conţin bacterii benefice şi multe vitamine.
Spre deosebire de probioticele de sinteză, care ar trebui administrate doar cu recomandarea expresă a doctorului, de acestea ne putem bucură zilnic.
Fermenții care preschimbă materia primă în murături acţionează la peste 10 grade. Deci e momentul optim să umplem borcanele.
Nu uitaţi că pentru murat trebuie să alegeţi fructe şi legume proaspete şi ţări. În câteva săptămâni, microfloră de pe ele va transformă glucidele în substanţe biologic active. Chiar şi saramura conţine acid lactic şi vitamintele B1 şi B2. Toate sunt benefice pentru sistemul nostru digestiv şi extrem de uşor de asimilat.
Iată regulile de aur: după câteva zile de fermentaţie activă, mutaţi murăturile la rece- 4 grade Celsius. Dacă e prea cald, veţi obţine, în loc de legume crocante, un piure acru.
Din nou, eroare: nu folosiţi oţet şi zahăr- omoară bacteriile prietenoase. Şi dacă nu vă plac murăturile simple, le puteţi găti! Cu toate beneficiile intacte!
Aşadar, un festin acrişor întreţine sănătatea. Probioticele de sinteză rămân pentru situaţii precise, cum e tratamentul cu antibiotice.
De fapt, un studiu recent al Universităţii din Copenhaga arată că, dincolo de efeciență în situaţii clare, administrarea zilnică de probiotice la copii sănătoşi nu aduce beneficii imunităţii- numărul de viroze şi episoade cu febră şi vărsături rămâne acelaşi.
„Nu au fost semnalate diferenţe între grupul de test, care a primit zilnic probiotice, şi cel de control, placebo, privind numărul de infecţii respiratorii, numărul de vizite la medicul curant, tratamente cu antibiotice, febră, vărsături, diaree şi de zile în care părintele a lipsit de la serviciu.” (Rikke Pilmann Laursen, Universitatea din Copenhaga)
Şi pediatrii români atrag atenţia că utilizarea probioticelor nu trebuie să devină o modă.
"Bacteriile intestinale sunt vitale, dar degeaba se administrează probiotice dacă în alimentaţie nu există legume. Părinţii riscă doar să declanşeze un sindrom cu simptomatologie asemănătoare colonului iritabil."
Ne întoarcem aşadar la comoară din borcan. Spre deosebire de alte tradiţii, măcar murăturile se conservă excelent şi în mediul urban.
Sursa: Pro TV
Etichete: mancare, digestie, sanatate, retete, muraturi, otet, probiotice, saramura, borcan,
Dată publicare:
19-10-2017 18:23