De ce muraturile in saramura pot fi un adevarat medicament. Cele din comert contin insa aditivi periculosi

Ultimul update: Vineri 16 Decembrie 2016 07:09
Data publicarii: Vineri 09 Decembrie 2016 12:11
Categorie: CSID

A venit, a venit iarna, garniseste-mi friptura... cu ceva! Muraturi sa fie, zicem noi. Sunt cele mai bune surse de vitamina C, in acest sezon - daca au fost preparate in saramura.

Atentie, asadar, la etichete, pentru ca la raft veti gasi produse ce contin clorura de calciu. Adica...ce arunca primaria, cand nu e surprinsa de zapada, pentru a pastra soselele circulabile...

Conf. Univ. dr Costel Stanciu, Asociatia Protectia Consumatorului: “Ce fac unii producatori? Au gasit de cuviinta sa puna in castravetii conservati cu ajutorul otetului clorura de calciu” Aceasta creste exagerat calciul din singe. Pe de alta parte, clorura de calciu da da fermitate castravetilor, de aceea este folosita de industrie.

Clorura de calciu este aditivul alimentar E 509. Citim din descrierea oficiala: "Doza zilnică admisă nu este limitată". Aceeasi descriere oficiala ne spune ca: ''este interzis a fi folosit in cazul copiiilor".

Atentie si la otet: in unele cazuri s-a descoperit ca era de fapt alcool etilic colorat cu caramel amoniacal, care este mai ieftin – dar e periculos pentru sanatate. Autoritatea Europeana pentru siguranta alimentelor a redus la acest tip de caramel doza de la 300 de mg per kilogram la o suta.

Nutritional, cel mai bune muraturi contin legume, apa si sare. Fara otet. Varianta simpla, asadar, descarca in produs bacterii lactice sau pro-biotice. Aceleasi vietati sunt locuitorii obsnuiti ai tubului digestive si ai tractului uro-genital normal.

Cum ne fac bine? Omoara microorganismele rele, patogene. Se grupeaza pe suprafetele din interiorul organismului si ocupa astel locurile posibil destinate altor bacterii periculoase. Se lipesc de bacterii care ne fac rau si se elimina impreuna.

Prezenta lor in alimentatie mentine toate armele sistemului imunitar in alerta. Odata aprins beculetul rosu, daca apare o posibila infectie reactioneaza rapid. Studiile au demonstrat ca si atunci cind sunt omorite pot avea un efect imuno-modulator.

Muraturile in sare sunt alimente primordiale. Stiu sa va ajute in fiecare zi stresanta – iar stresul mareste colesterolul rau, LDL. Muraturile au capacitatea de a neutraliza compusi cu actiune toxica sau cancerigena pe care ii luati din alte alimente. Apoi, o suta de grame de legume murate in apa cu sare contin doar 12 kilocalorii.

Romania, printre primii 10 producatori mondiali de varza. Cele mai bune retete ale bucovinenilor si ardelenilor
Romania, printre primii 10 producatori mondiali de varza. Cele mai bune retete ale bucovinenilor si ardelenilor
CSID
Investigația care detectează cele mai grave boli respiratorii
De ce este importantă medicaţia premenopauză pentru sănătatea oaselor
Lecţie importantă de educaţie imunitară pentru cei mici: expunerea la viruşi şi bacterii
Recomandarea medicului ortodont pentru copiii cu probleme la dantură
Ce recomandări fac medicii pentru perioada de dinaintea unei sarcini
Nu aşteptaţi mai mult de o săptămână de la depistarea unui chist la sân pentru a merge la medic
CSID
Cum avem grijă de pielea noastră. Orice modificare trebuie să ne trimită la medic