Soluţia micilor producători de legume pentru a nu îşi mai vinde recolta pe nimic. Cât de profitabilă este
Micii producători de legume din toată ţară au renunţat să-şi mai vândă recolta pe nimic şi pregătesc ei tot felul de bunătăţi. Oferta este variată de la ardei copţi, vinete pentru salată sau murături până la zacuscă şi dulceaţă.
Afacerea s-a dovedit profitabilă. De anul trecut, cererea a crescut cu cel puţin 30 la sută. Cele mai multe comenzi vin de la familii care locuiesc în oraşe, dar şi din străinătate.
Ardeii capia şi vinetele nu mai pleacă în depozitele intermediarilor sau la piaţă, ci ajung pe grătar. Deşi implică o muncă suplimentară şi veniturile sunt pe măsură.
Un kilogram de ardei capia copţi costă 18 lei. Cei proaspeţi se vând la piaţă cu 3 - 4 lei. Cererea depăşeşte oferta, mai ales din partea doamnelor de la oraş.
Claudia Burcea, producător: "Trendul este să fim bussines-woman şi asta ne cam împiedică să coacem ardei, nu pentru că nu vor, timpul este cel mai mare duşman şi noi încercăm să venim în ajutorul acestei cereri, în perioada asta coacem undeva la 500 de kg de ardei şi 500 kg de vinete."
Dar cererea i-a îndemnat pe producători să prepare şi zacuscă, murături şi dulceţuri, nu doar materie prima pentru aceste bunătăţi. Un borcan de zacuscă se vinde cu preţuri cuprinse între 15 şi 22 de lei, iar unul de murături cu 15 lei. Producătorii de legume spun că femeile comandă şi soţii plătesc.
Într-un alt sat din Constanţa, proprietara unei plantaţii a angajat cele mai bune gospodine pentru a găti salate de toamna - adică tot felul de legume murate, gata de mâncat. Un borcan de 800 de grame costă 17 lei.
Internetul este cea mai bună reţea de magazine, pentru că mulţi producători se tem să investească într-un spaţiu comercial. Lucrează însă în asociaţii, că să distribuie mai uşor produsele.