Românii atrași de specialitățile preparate din varză „hibrid”

Ultimul update: Luni 09 Octombrie 2017 13:31
Data publicarii: Luni 02 Octombrie 2017 18:29
Categorie: Actualitate

Dacă până acum câţiva ani cultivau numai varză autohtonă, cu foi fine ideală pentru sarmale, de câţiva ani fermierii români trec la varză hibrid, potrivită pentru murături coreene sau mâncăruri nemţeşti.

Desigur, producătorii nu au interes gastronomic, ci strict comercial.

Soiurile noi sunt mult mai rezistente la dăunători şi boli, dau recolte bogate şi ţin până-n iarnă.

E drept, căpăţânile au cotoarele mari şi nervurile groase. Aşadar, dacă n-aţi nimerit varză bună de murat în butoi este momentul să încercaţi reţete noi.

Pentru foi de sărmăluţe nu sunt bune. Dar cotorul gros nu e o problema pentru varza murată în stil corean. Varza pentru kimchi se taie în patru şi se presară generos cu sare neiodata.

Ştefania Lee:  Orice bucătar vine prima oară ne da verdictul: ştiţi, sarea noastră e mult mai amară decât sarea voastră. Deci se lasă câteva ore bune la macerat."

Amestecul are ghimbir, usturoi, făină de orez, ceapă verde, morcov, susan şi creveţi minusculi fermentaţi, la care să spunem că puteţi renunţă. Oricum, iuţeala e baza.

Frunzele unse se fac ghem şi se pun la rece în cutii.

Coreenii mănâncă, în medie, câte 18 kg de kimchi pe an. Dar are şi Europa exemple spectaculoase. Nemţii au peste 20 de reţete de zauer kraut.

Într-un restaurant cu specific german varză se toacă fideluță, apoi se trece la saramură: zahăr brun, miere, oţet, piper, dafin şi sare. Se pune, bine presată, în borcane mici cât pentru o salată, cu zeamă rece deasupra.

Reporter: "După cât timp e gata de mâncat?"
Marian Ion, şef bucătar `-E gata după o săptămână, o săptămână jumătate."

Dar de aici până la savuroasă privelişte drumul e mai lung.

Ciolanul va fi aşezat pe un mix de varză murată şi proaspătă.

Nu îi spunem varză dulce pentru că asta înseamnă, pentru germani foarte dulce! Varză roşie se murează rapid cu vin alb şi roşu, apoi se combină cu mere trase în unt caramelizate cu coniac şi zahăr.

Cum a slăbit actorul Cătălin Neamţu.
Cum a slăbit actorul Cătălin Neamţu. "Când eram mic, eram cât învăţătoarea"
VIDEO PROTVPLUS.RO
Gabriela Firea, Cosmin Savu
Gabriela Firea, către Cosmin Savu: ”Vreți să mă șicanați?” De ce s-a enervat primarul
RADET, o anchetă despre prostie şi corupţie. Cât valorează apa pierdută în subsolul Bucureștiului
Ambulanţă implicată într-un accident rutier la Sibiu. Ce a făcut un șofer de 28 de ani
Autorităţile sanitare, în alertă. Carne de porc dintr-o zonă de risc cu pestă, în România
Momentul în care un pensionar din Brăila a realizat că e păcălit. Cum s-a dat de gol escrocul
Legiștii au stabilit cauza morții tânărului dintr-o frizerie. Ce arată necropsia
Branza de casa
Alertă de siguranţă alimentară. Grăsimi hidrogenate, vândute pe post de brânzeturi
”Mi-ați salvat familia”. Doi polițiști români, eroi în Italia după ce au salvat mai multe persoane
Ce a făcut un tânăr din Botoșani după ce a spart o biserică
Impact violent între 3 mașini, în Hunedoara. O gravidă și două fetițe, între răniți
”Regele Cioabă”, ultima metodă inventată de hoți. Cum a rămas o femeie fără 3.700 lei
O femeie de 27 de ani a murit din cauza gripei. Numărul deceselor a urcat la 128