Dieta care te protejează împotriva unui tip de cancer tot mai des apărut la tineri. Dr. Mihaela Bilic: „Sunteți la adăpost”
Stilul de viață haotic și alimentația nesănătoasă cresc riscul apariției bolilor grave. Adoptarea unei diete adecvate devine esențială pentru menținerea sănătății.
Doctor Mihaela Bilic, expert în nutriție, ne dezvăluie secretele unei alimentații care poate juca un rol crucial în prevenirea cancerului.
„În trecut a fi vegetarian era un obicei privit cu suspiciune, iar persoanele care nu mâncau carne erau considerate stranii, carnea fiind considerată un privilegiu al celor înstăriți. În prezent a devenit o modă să fii vegetarian- de la actori de la Hollywood până la sectele religioase, toată lumea dorește să iasă în evidență eliminând produsele de origine animală din alimentație. Toate studiile au arătat o scădere a incidenței bolilor cronice odată cu acest tip de alimentație. Ce nu au reușit aceste studii să demonstreze este că beneficiile apar exclusiv datorită eliminării produselor animale din dietă. Același efect pozitiv se obține prin simpla diminuare a consumului de carne și creșterea semnificativă a consumului de legume fructe și cereale. Hotărârea de a fi vegetarian are la bază motive diverse: protecția mediului, evitarea sacrificării animalelor, reducerea aportului de grăsimi saturate din dietă, frica de boli grave, etc”, a scris Mihaela Bilic, într-o postare pe Facebook.
În ceea ce privește beneficiile alimentației vegetariene, Mihaela Bilic spune că aici se numără scăderea incidenței bolilor cardiovasculare.
„Alimentația bazată pe produse vegetale este mai săracă în grăsimi saturate și colesterol, are un conținut redus de sare și este mai bogată în fibre și fitonutrienti cu efect antioxidant”, spune Bilic.
De asemenea, dieta vegetariantă ne oferă o așa zisă „protecție” împotriva cancerului, explică medicul Mihaela Bilic.
„Pe un teren genetic cu predispoziție pentru cancerul de colon, consumul crescut de carne roșie, mezeluri și produse rafinate poate reprezenta un factor de risc suplimentar. Dieta vegană și un stil de viață sănătos (eliminare sedentarism, consum de alcool, fumat) au efect benefic”, spune Mihaela Bilic.
În ceea ce privește riscurile pe care le implică dietă vegană, doctor Mihaela Bilic a enumerat deficitul de vitamina B12 și de fier.
„Spre deosebire de vegetarieni, care consumă ouă și lactate, veganii au un risc crescut de carență de vitamina B12, prezentă exclusiv în produsele de origine animală. Și riscul de anemie crește la vegani, deoarece fierul hemic, cu bio-eficiență crescută (absorție 25-30%) există doar în produsele animale, în timp ce fierul din vegetale (non-hemic) este greu de absorbit (3-10%)”, spune Bilic.
„Proteinele de origine vegetală sunt incomplete, nu conțin toți aminoacizii esențiali, de aceea în dieta vegană, pentru a evita un deficit de proteine, cerealele trebuie asociate cu leguminoase boabe (ex. orez cu mazăre, fasole boabe cu porumb, paste făinoase cu mazăre etc.). Vegetarienii sunt la adăpost de acest risc, simpla prezență a oului sau laptelui în dietă acoperind necesarul de aminoacizi esențiali.
Aportul de acizi grași esențiali poate fi și el afectat într-o dietă vegană, singura formă de Omega 3 pe care organismul o poate metaboliza fiind cea de proveniență animală. Degeaba mâncăm nuci și semințe de in, avem nevoie de pește gras și gălbenuș de ou”, a explicat medicul nutriționist.
„Natura ne-a vrut omnivori”
Printre altele, Mihaela Bilic a subliniat că o alimentație sănătoasă trebuie să fie una diversificată. Expertul în nutriție spune că nu recomandă dieta vegană.
„Corpul unui adult conține peste 1 kg de calciu, care se reînnoiește continuu. Acest mineral este folosit ca agent de neutralizare al produșilor acizi rezultați din metabolism. Zilnic se consumă 1 g de calciu, pierdere care trebuie acoperită prin alimentație. Calciul din lapte reprezintă standardul de referință pentru solubilitate: din lapte se absoarbe 40% din calciu, iar din vegetale doar 4-5%. Raportul dintre calciu și fosfor asigură absorția eficientă, iar vitamina D prezentă în mod natural în grăsimea laptelui fixează calciul în oase.
Natura ne-a vrut omnivori (să mâncăm din toate) și de aceea nu a pus într-un aliment toți nutrienti de care organismul are nevoie. O alimentație sănătoasă trebuie să fie în primul rând diversificată, doar în felul acesta sunt acoperite nevoile complexe ale corpului și mai ales ale creierului/sistemului nervos.
Dieta vegană este contraindicată cu desăvârșire în cazul gravidelor și femeilor care alăptează, la copii și adolescenți, precum și la persoanele în vârstă sau care suferă de diferite afecțiuni cronice. Produsele de origine animală sunt incontestabil superioare, atât din punct de vedere al aportului de nutrienti, cat și la capitolul bioeficiență. Fără ele nu putem beneficia de o dezvoltare și funcționare optima a sistemului nervos, osos și endocrin, iar carentele care apar sunt definitive. Echilibrul, diversitatea și moderația sunt elementele unui stil de viață sănătos, simpla eliminare a produselor animale din alimentație este departe de a fi soluția miraculoasă pentru sănătatea noastră”, spune Bilic.
Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer de colon
Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer de colon, iar statisticile arată că, până în 2030, frecvența va crește cu 125 la sută.
Pentru cancerul de colon, recomandarea Societății Americane de Chirugie Colorectală, este ca pentru acele cazuri de chirurgie electivă - adică cele care nu sunt operate în urgență, intervenția să se realizeze într-o manieră miniminvazivă, bineînțeles atunci când expertiza există în cadrul acelei clinici. Manieră miniminvazivă înseamnă fie laparoscopic, fie robotic.
Care sunt cauzele care duc la apariția cancerului colorectal, dar și care sunt cele mai bune tehnici chirurgicale atunci când vine vorba de tratament aflați de la dr. Florin Grama, medic primar chirurgie generală, la emisiunea Doctor de bine din 18 aprilie.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: cancer, dieta, vegan, vegetarieni, myimpact,
Dată publicare:
06-06-2024 11:20