Dieta care te protejează împotriva unui tip de cancer tot mai des apărut la tineri. Dr. Mihaela Bilic: „Sunteți la adăpost”

plan dieta nutritionist
Shutterstock

Stilul de viață haotic și alimentația nesănătoasă cresc riscul apariției bolilor grave. Adoptarea unei diete adecvate devine esențială pentru menținerea sănătății.  

Doctor Mihaela Bilic, expert în nutriție, ne dezvăluie secretele unei alimentații care poate juca un rol crucial în prevenirea cancerului.

„În trecut a fi vegetarian era un obicei privit cu suspiciune, iar persoanele care nu mâncau carne erau considerate stranii, carnea fiind considerată un privilegiu al celor înstăriți. În prezent a devenit o modă să fii vegetarian- de la actori de la Hollywood până la sectele religioase, toată lumea dorește să iasă în evidență eliminând produsele de origine animală din alimentație. Toate studiile au arătat o scădere a incidenței bolilor cronice odată cu acest tip de alimentație. Ce nu au reușit aceste studii să demonstreze este că beneficiile apar exclusiv datorită eliminării produselor animale din dietă. Același efect pozitiv se obține prin simpla diminuare a consumului de carne și creșterea semnificativă a consumului de legume fructe și cereale. Hotărârea de a fi vegetarian are la bază motive diverse: protecția mediului, evitarea sacrificării animalelor, reducerea aportului de grăsimi saturate din dietă, frica de boli grave, etc”, a scris Mihaela Bilic, într-o postare pe Facebook.

În ceea ce privește beneficiile alimentației vegetariene, Mihaela Bilic spune că aici se numără scăderea incidenței bolilor cardiovasculare.

„Alimentația bazată pe produse vegetale este mai săracă în grăsimi saturate și colesterol, are un conținut redus de sare și este mai bogată în fibre și fitonutrienti cu efect antioxidant”, spune Bilic.

Citește și
bilic
Alimente crude sau gătite. Medicul Mihaela Bilic demontează cele mai răspândite mituri: ”Am cam muri de foame”

De asemenea, dieta vegetariantă ne oferă o așa zisă „protecție” împotriva cancerului, explică medicul Mihaela Bilic.

„Pe un teren genetic cu predispoziție pentru cancerul de colon, consumul crescut de carne roșie, mezeluri și produse rafinate poate reprezenta un factor de risc suplimentar. Dieta vegană și un stil de viață sănătos (eliminare sedentarism, consum de alcool, fumat) au efect benefic”, spune Mihaela Bilic.

În ceea ce privește riscurile pe care le implică dietă vegană, doctor Mihaela Bilic a enumerat deficitul de vitamina B12 și de fier.

„Spre deosebire de vegetarieni, care consumă ouă și lactate, veganii au un risc crescut de carență de vitamina B12, prezentă exclusiv în produsele de origine animală. Și riscul de anemie crește la vegani, deoarece fierul hemic, cu bio-eficiență crescută (absorție 25-30%) există doar în produsele animale, în timp ce fierul din vegetale (non-hemic) este greu de absorbit (3-10%)”, spune Bilic.

„Proteinele de origine vegetală sunt incomplete, nu conțin toți aminoacizii esențiali, de aceea în dieta vegană, pentru a evita un deficit de proteine, cerealele trebuie asociate cu leguminoase boabe (ex. orez cu mazăre, fasole boabe cu porumb, paste făinoase cu mazăre etc.). Vegetarienii sunt la adăpost de acest risc, simpla prezență a oului sau laptelui în dietă acoperind necesarul de aminoacizi esențiali.

Aportul de acizi grași esențiali poate fi și el afectat într-o dietă vegană, singura formă de Omega 3 pe care organismul o poate metaboliza fiind cea de proveniență animală. Degeaba mâncăm nuci și semințe de in, avem nevoie de pește gras și gălbenuș de ou”, a explicat medicul nutriționist.

„Natura ne-a vrut omnivori”

Printre altele, Mihaela Bilic a subliniat că o alimentație sănătoasă trebuie să fie una diversificată. Expertul în nutriție spune că nu recomandă dieta vegană.

Corpul unui adult conține peste 1 kg de calciu, care se reînnoiește continuu. Acest mineral este folosit ca agent de neutralizare al produșilor acizi rezultați din metabolism. Zilnic se consumă 1 g de calciu, pierdere care trebuie acoperită prin alimentație. Calciul din lapte reprezintă standardul de referință pentru solubilitate: din lapte se absoarbe 40% din calciu, iar din vegetale doar 4-5%. Raportul dintre calciu și fosfor asigură absorția eficientă, iar vitamina D prezentă în mod natural în grăsimea laptelui fixează calciul în oase.

Natura ne-a vrut omnivori (să mâncăm din toate) și de aceea nu a pus într-un aliment toți nutrienti de care organismul are nevoie. O alimentație sănătoasă trebuie să fie în primul rând diversificată, doar în felul acesta sunt acoperite nevoile complexe ale corpului și mai ales ale creierului/sistemului nervos.

Dieta vegană este contraindicată cu desăvârșire în cazul gravidelor și femeilor care alăptează, la copii și adolescenți, precum și la persoanele în vârstă sau care suferă de diferite afecțiuni cronice. Produsele de origine animală sunt incontestabil superioare, atât din punct de vedere al aportului de nutrienti, cat și la capitolul bioeficiență. Fără ele nu putem beneficia de o dezvoltare și funcționare optima a sistemului nervos, osos și endocrin, iar carentele care apar sunt definitive. Echilibrul, diversitatea și moderația sunt elementele unui stil de viață sănătos, simpla eliminare a produselor animale din alimentație este departe de a fi soluția miraculoasă pentru sănătatea noastră”, spune Bilic.

Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer de colon

Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer de colon, iar statisticile arată că, până în 2030, frecvența va crește cu 125 la sută.

Pentru cancerul de colon, recomandarea Societății Americane de Chirugie Colorectală, este ca pentru acele cazuri de chirurgie electivă - adică cele care nu sunt operate în urgență, intervenția să se realizeze într-o manieră miniminvazivă, bineînțeles atunci când expertiza există în cadrul acelei clinici. Manieră miniminvazivă înseamnă fie laparoscopic, fie robotic.

Care sunt cauzele care duc la apariția cancerului colorectal, dar și care sunt cele mai bune tehnici chirurgicale atunci când vine vorba de tratament aflați de la dr. Florin Grama, medic primar chirurgie generală, la emisiunea Doctor de bine din 18 aprilie. 

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Mihaela Bilic: „Mănânc lactate expirate. Le iau din frigiderul cu preț redus”. Ce alimente putem mânca după ce expiră
Mihaela Bilic: „Mănânc lactate expirate. Le iau din frigiderul cu preț redus”. Ce alimente putem mânca după ce expiră

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit, prin intermediul unei fotografii postate pe rețelele de socializare, că are în frigider produse cumpărate la preț redus și că mânâncă lactate care au trecut de termenul de valabilitate.  

Alimente crude sau gătite. Medicul Mihaela Bilic demontează cele mai răspândite mituri: ”Am cam muri de foame”
Alimente crude sau gătite. Medicul Mihaela Bilic demontează cele mai răspândite mituri: ”Am cam muri de foame”

Vorbim acum despre alimentația sănătoasă. Cum este mai bine să consumăm alimentele crude sau gătite – ne spune medicul Mihaela Bilic.  

De ce „facem burtă” de la bere. Medicul Mihaela Bilic recomandă o băutură alcoolică cu puține calorii. „E răul cel mai mic”
De ce „facem burtă” de la bere. Medicul Mihaela Bilic recomandă o băutură alcoolică cu puține calorii. „E răul cel mai mic”

Ne pregătim de zile libere. Prosecco este băutura alcoolică în care găsim cele mai puține calorii. Deci este răul cel mai mic. Explicații la Doctor de bine.  

Mihaela Bilic: „Micii de porc sunt mai dietetici”. Care este porția corectă pentru a ne menține silueta
Mihaela Bilic: „Micii de porc sunt mai dietetici”. Care este porția corectă pentru a ne menține silueta

Pentru că se apropie 1 Mai și românii vor mânca tradiționalii mici, medicul nutriționist Mihaela Bilic spune că cei de porc sunt mai dietetici.

Untură sau ulei vegetal. Medicul Mihaela Bilic explică ce să alegem atunci când mâncăm prăjit: „Depinde ce ne dorim”
Untură sau ulei vegetal. Medicul Mihaela Bilic explică ce să alegem atunci când mâncăm prăjit: „Depinde ce ne dorim”

Vă propun să mai rezolvăm o dilemă. Când prăjim, ce alegem - ulei vegetal sau untură? Depinde ce ne dorim.  

Recomandări
Ciolacu n-ar mai vrea o dată premier, iar partidele fug de responsabilitatea Finanțelor. Ce s-a negociat: ”Am mâncat cozonac”
Ciolacu n-ar mai vrea o dată premier, iar partidele fug de responsabilitatea Finanțelor. Ce s-a negociat: ”Am mâncat cozonac”

După nenumărate tensiuni, PSD, PNL și UDMR ar putea ajunge curând la un acord în coaliție. Sâmbătă au purtat noi negocieri la Parlament, pentru a definitiva lista cu ministere.  

Noul Parlament a fost învestit oficial. Motivul ciudat pentru care toți senatorii UDMR au depus de două ori jurământul
Noul Parlament a fost învestit oficial. Motivul ciudat pentru care toți senatorii UDMR au depus de două ori jurământul

Aleșii din actuala legislatură au depus sâmbătă jurământul. Lucrurile s-au complicat puțin în Senat, unde parlamentarii UDMR au fost nevoiți să se întoarcă la pupitru pentru că le-a lipsit un pasaj important din text.

INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”
INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”

Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. După săptămâni în care vocea ei a răsunat în toate etapele show-ului, telespectatorii au decis ca trofeul și premiul în valoare de 100.000 de euro să ajungă la concurenta din echipa lui Tudor Chirilă..