Daune morale de 300.000 de euro pentru o femeie care și-a pierdut soțul din cauza infecțiilor luate din spital

×
Codul embed a fost copiat

Pacienții care se infectează în spital sau rudele lor încep să câștige în instanță sume record, după ani de zbucium.

Recent, o femeie din Cluj a obținut, în prima instanță, daune morale de 300.000 de euro, după ce și-a pierdut soțul din cauza unei infecții luate din spital. Avocații spun că sunt tot mai multe asemenea procese pe rol.

Pacientul de 46 de ani a fost internat în ianuarie 2017 la Neurochirurgie in Spitalul Județean de Urgență Cluj, după un accident vascular cerebral. La scurt timp după ce a fost operat cu succes, i-a fost depistată o infecție nosocomială - acinetobacter baumanni, un agent infecțios caracteristic florei de spital, cu mare rezistență. Două luni mai târziu, bărbatul s-a stins, iar familia a început să-si caute dreptatea. Dupa 6 ani, prima instanță le-a dat câștig de cauză.

Din 2018, au fost zeci de termene în instanță, cereri respinse, pronunțări amânate și rapoarte medicale contestate. Abia la Tribunalul Cluj-Napoca două judecătoare au decis, joi, că spitalul este obligat să plătească daune morale după întreaga suferință.

Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților: "Trei sute de mii de euro este o sumă decentă. Este o formă de compensare. Familia a rămas fără locuință, ei au venit din Spania pentru a-și construi un viitor în România".

Citește și
Medic chirurg, în stare gravă la Terapie Intensivă după ce a încercat să se trateze acasă de Covid-19
Managerul de la "Marius Nasta": 3 pacienți internați la ATI în București, aduși cu infecții nosocomiale din alte spitale
Imagini surprinse cu drona arată un sat ucrainean în ruine în timp ce localnicii fug din calea rușilor VIDEO

Inițial, familia ceruse o sumă mult mai mare, dar magistrații au decis să primească mai puțin de jumătate.

Anca Rad, judecător Tribunalul Cluj: "Reclamanta a solicitat acordarea sumei de 250.000 de euro, iar reclamantul suma de 500.000 euro, cu titlul de daune morale invocant decesul soțului, respectiv tatălui ca urmare a unei infecții nosocomiale. Tribunalul Cluj a admis în parte".

100.000 de euro ar reveni soției pacientului, iar 200.000 de euro fiului de 15 ani. Dar unitatea medicală are 30 de zile pentru a face recurs.

Spitalul de Urgență din Cluj are acum o incidență a infecțiilor nosocomiale de aproximativ 1,5%. În secțiile de terapie intensivă, rata este de peste 5.

Prof. Dr. Simona Nicoară, director medical al Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca: "Eu nu pot să comentez o hotărâre judecătorească. Infecțiile asociate asistenței medicale sunt o realitate în toate spitalele".

150.000 de euro pentru un bărbat infectat în spital cu stafilococul auriu

Recent, un bărbat de 39 de ani din județul Neamț a reușit să obțină la Curtea de Apel Bacău daune morale de 150.000 de euro, platite în tranșe, după ce în urma unei internări s-a suprainfectat cu stafilococ auriu la Ortopedie, în Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț.

Alexandru Filimon, manager Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamţ: "Pacientul respectiv a fost internat în octombrie 2015. Aşa a decis instanţa în urma procesului pe care dumnealui l-a intentat spitalului în 2018. Am reușit să plătim daune morale în valoare de 150.000 de euro începând cu luna octombrie anul trecut până în luna martie anul acesta".

Procesele de acest fel durează mulți ani pentru că la dosar este nevoie de toate expertizele medicale din timpul spitalizării. Dacă reclamanții nu au suficienți bani pentru a intenta procesul, ei pot cere ajutor public judiciar, iar taxa de timbru le poate fi redusă. Această taxa e stabilită în raport cu suma daunelor morale cerute.

Potrivit unui raport al Comisiei Europene, România raporteaza cam 1,4% infecţii intraspitaliceşti, puţine în comparaţie cu alte ţări europene, unde media este de 5%.

Articol recomandat de sport.ro
Nebunia sezonului în Liga 1: "Renunț la toți banii și dau ture în chiloți dacă salvez echipa!"
Nebunia sezonului în Liga 1: "Renunț la toți banii și dau ture în chiloți dacă salvez echipa!"
Citește și...
Proiect de lege pentru prevenirea și reducerea infecțiilor intraspitalicești
Proiect de lege pentru prevenirea și reducerea infecțiilor intraspitalicești

Un proiect de lege inițiat de deputatul USR Tudor Pop, pentru prevenirea și reducerea infecțiilor intraspitalicești, a primit avizele necesare în comisiile de Sănătate și Muncă.

Managerul de la
Managerul de la "Marius Nasta": 3 pacienți internați la ATI în București, aduși cu infecții nosocomiale din alte spitale

Trei pacienţi cu COVID-19 internaţi la terapie intensivă la Institutul „Marius Nasta” din București au fost aduşi cu infecţii nosocomiale de la Spitalul Judeţean Braşov şi de la două alte spitale din Bucureşti.

Ministrul Sănătăţii:
Ministrul Sănătăţii: "Au fost acreditate spitale insalubre". Cum e plătită instituţia de evaluare

În fata numeroaselor cazuri de infecţii nosocomiale, ministrul sănătăţii pune sub semnul întrebării modul în care sunt acreditate spitalele din România.

Spitalul din Romania care a raportat 0,2% infectii nosocomiale, in timp ce media UE e 5,7%. Medic:
Spitalul din Romania care a raportat 0,2% infectii nosocomiale, in timp ce media UE e 5,7%. Medic: "Atatea s-au inregistrat!"

Spitalele noastre raporteaza mai putine infectii nosocomiale decat au in realitate, nu au dezinfectanti si nici personal pregatit sa lupte cu bacteriile rezistente la antibiotice.

Ancheta la un spital din Iasi. O femeie ar fi murit din cauza unei infectii, la cateva zile dupa o operatie la sold
Ancheta la un spital din Iasi. O femeie ar fi murit din cauza unei infectii, la cateva zile dupa o operatie la sold

Ancheta la Spitalul Sf. Spiridon Iasi, dupa ce o femeie de 67 ar fi decedat din cauza unei infectii nosocomiale, sustine familia. Pacienta a fost internata in doua spitale, iar infectia cu Clostridium difficile a aparut imediat dupa o operatie la sold.

Recomandări
Ultima zi a Săptămânii Patimilor. La miezul nopții, oamenii au primit Sfânta Lumină, ca simbol al Învierii Mântuitorului
Ultima zi a Săptămânii Patimilor. La miezul nopții, oamenii au primit Sfânta Lumină, ca simbol al Învierii Mântuitorului

Pentru creștinii ortodocși și greco-catolici, este ultima zi a Săptămânii Patimilor. Potrivit Noului Testament în Sâmbăta Mare trupul Fiului lui Dumnezeu răstignit pe cruce a fost coborât în mormânt.

Rușii și-ar fi bombardat singuri un oraș. Cinci oameni au fost răniți | Video
Rușii și-ar fi bombardat singuri un oraș. Cinci oameni au fost răniți | Video

O explozie a rănit cinci persoane în orașul rus Belgorod, spune guvernatorul acestuia.

A plouat cu dosare pentru droguri, pe litoral. Unde își ascundea marfa un traficant la festival
A plouat cu dosare pentru droguri, pe litoral. Unde își ascundea marfa un traficant la festival

Pe litoral a plouat cu dosare penale. Poliţiştii au prins cu droguri mai mulţi turişti, în special străini, veniţi în România la festivalurile și petrecerile organizate la mare.