Ungaria cere României să decidă în ce ligă joacă și vrea ca Ludovic Orban să-și ceară scuze. ”Ne sunteți datori”

ludovic orban
Agerpres

România trebuie să decidă în ce ligă joacă- alături de vecinele sale sau doar cu țările mari din vest, iar Ludovic Orban trebuie să își ceară scuze cu privire la declarațiile sale despre investițiile în Transilvania, spune parlamentarul Zsolt Nemeth.

România trebuie să decidă dacă doreşte să facă parte din spaţiul economic unitar creat în Europa Centrală şi de Est sau doreşte să fie prezentă doar în liga marilor ţări europene, a declarat Zsolt Németh, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului ungar, la deschiderea unei expoziţii de artă la Sfântu Gheorghe, scrie Hirado.

Politicianul Fidesz a afirmat că se lucrează la crearea unui spaţiu economic unitar în Europa Centrală şi de Est. Pilonul principal al acestuia este Iniţiativa celor Trei Mări, la care, în prezent, România, oficial, este membru.

Potrivit politicianului, România trebuie să decidă dacă doreşte să participe la acest proces sau doreşte să fie prezentă doar în liga marilor ţări europene.

 

Citește și
Kelemen Hunor, despre propunerile PNL de premier: ”Nu avem nimic de comentat”. Ce funcție cere UDMR
Președintele UDMR: ”Ludovic Orban se comportă de parcă acum ar veni de pe o altă planetă”
Confidentul lui Putin spune că Ungaria va lua Transilvania, dacă Trump câștigă alegerile în SUA

Proiecte majore de infrastructură între România și Ungaria

 

Vorbind despre beneficiile pragmatice ale Iniţiativei celor Trei Mări, Zsolt Németh a explicat că ţările din Grupul de la Visegrád au decis deja să conecteze cele patru capitale cu o linie ferată de mare viteză, conectată, de asemenea, şi cu Serbia.

Se desfăşoară negocieri cu România pentru ca linia ferată de mare viteză Budapesta-Cluj-Napoca-Bucureşti să facă parte din dezvoltarea căilor ferate regionale, deoarece de la Budapesta reţeaua funcţionează spre toată Europa de Vest, prin linia ferată Budapesta – Viena – München – Strasbourg – Paris.

Trei legături de autostradă se află în construcţie între România şi Ungaria, iar Ungaria este interesată să accelereze acest proces. Politicianul a numit şi diversificarea aprovizionării cu energie o condiţie pentru competitivitatea regiunii.

Politicianul a făcut referire şi la faptul că maghiarii din Transilvania şi-au manifestat dorinţa şi solicită o universitate maghiară subvenţionată de stat, cu care, România a rămas datoare încă de la schimbarea regimului comunist, susține sursa citată.

Zsolt Németh a mai adăugat că această cerere se bucură de sprijinul statului ungar, întrucât nu există altă minoritate autohtonă atât de numeroasă în Uniunea Europeană care să nu aibă o instituţie de învăţământ superior finanţată de stat.

 

Ludovic Orban a spus că investițiile pot modifica inclusiv componenta etnică

 

Zsolt Németh a clasificat declaraţia lui Ludovic Orban, preşedintele Parlamentului român, ca făcând parte din categoria otrăvirii apei din fântână, conform căreia, raporturile etnice din Ţinutul Secuiesc trebuie schimbate prin investiţii.

Acesta a menţionat că cele două ţări au interese reciproce şi că, în ultimul secol, politicile de omogenizare etnică au săpat tranşee adânci între cele două ţări.

“Ar fi timpul ca Ludovic Orban să-şi revizuiască această declaraţie şi, în completare, să-şi ceară scuze”, a declarat politicianul.

"Hai să fim cinstiţi, că judeţul Harghita a cam fost ocolit de investiţii şi cred că şi unii dintre cei care au fost la butoanele administraţiilor nu prea şi-au dorit astfel de investiţii, pentru că se ştie foarte bine că partidele cum sunt UDMR, de exemplu, care chiar dacă e un conglomerat de mai multe partide şi asociaţii, de fapt e unicul reprezentant politic şi are tendinţa să fie un soi de partid unic. Îşi ţine mai uşor alegătorii dacă ei sunt dependenţi", a spus Ludovic Orban pe 8 august înaintea alegerilor interne din PNL Harghita.

În opinia sa, "dacă acest potenţial de dezvoltare va fi valorificat, veţi vedea că inclusiv componenţa etnică se poate modifica substanţial".

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
Citește și...
Orban îi cere lui Cîțu să prezinte scuze românilor
Orban îi cere lui Cîțu să prezinte scuze românilor "că nu a avut curajul şi onestitatea" să vorbească despre episodul din SUA

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, i-a solicitat, sâmbătă, prim-ministrului Florin Cîţu ca, în următoarea lui declaraţie publică, să le ceară scuze românilor.

Președintele UDMR: ”Ludovic Orban se comportă de parcă acum ar veni de pe o altă planetă”
Președintele UDMR: ”Ludovic Orban se comportă de parcă acum ar veni de pe o altă planetă”

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, l-a criticat pe liderul PNL Ludovic Orban, despre care a spus că ”se comportă de parcă acum ar veni de pe o altă planetă”.

Viktor Orban continuă disputa cu oficialii UE:
Viktor Orban continuă disputa cu oficialii UE: "Orice ar face nu vom lăsa activiştii LGBTQ printre copiii noştri''

Premierul ungar Viktor Orban a promis joi că eforturile instituţiilor UE şi ale unor politicieni europeni de a-l determina să renunţe la legea care interzice promovarea homosexualităţii în şcoli vor fi zadarnice, potrivit agenţiilor Reuters şi MTI.

Recomandări
EU YES LA VOT. Știrile PROTV vă prezintă cum s-a schimbat România de când este membră a Uniunii Europene
EU YES LA VOT. Știrile PROTV vă prezintă cum s-a schimbat România de când este membră a Uniunii Europene

Au trecut 17 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, iar dacă tragem linie, ţara noastră a ieşit pe plus.

Ce jura Putin la învestirea sa ca președinte, în 2000. A promis să „păstreze și să dezvolte democrația”
Ce jura Putin la învestirea sa ca președinte, în 2000. A promis să „păstreze și să dezvolte democrația”

Vladimir Putin a depus jurământul ca președinte al Federației Ruse. Și-a început, astfel, cel de al cincilea mandat, într-un moment în care pare tot mai sigur de victoria de pe frontul din Ucraina.

Îl va convinge Klaus Iohannis pe Joe Biden să-l susțină pentru șefia NATO? Ce cred analiștii politici
Îl va convinge Klaus Iohannis pe Joe Biden să-l susțină pentru șefia NATO? Ce cred analiștii politici

Klaus Iohannis va fi primit la Casa Albă de președintele american, Joe Biden. Șeful statului este la Washington într-o scurtă vizită, pentru a marca 20 de ani de când România a aderat la NATO.