The Economist: un Guvern nou, probleme vechi. Economia pare stabila datorita lui Mugur Isarescu


Ultimul update: Vineri 14 Septembrie 2012 05:29
Data publicarii: Joi 09 Februarie 2012 21:44
Categorie: Stiri Politice
Guvernul Mihai Razvan Ungureanu - COVER

Majoritatea romanilor par sa se fi saturat de presedintele Traian Basescu, al carui mandat dureaza pana in 2014, comenteaza revista The Economist.

Noului Guvern de la Bucuresti ii va fi greu sa recupereze terenul pierdut pana la scrutinul parlamentar programat in noiembrie, mai spun cei de la "The Economist".

"Traian Basescu are multe calitati, dar cele bune (umorul si energia neobosita) se erodeaza, iar cele plictisitoare (impredictibilitatea, obiectivitatea redusa) ii deranjeaza din ce in ce mai mult chiar si pe sustinatorii sai", scrie The Economist intr-un articol intitulat: "Politica in Romania: un Guvern nou, probleme vechi", subliniind ca Executivul Emil Boc a demisionat "pe fondul protestelor fata de masurile de austeritate, coruptie si incompetenta".

"Protestele din Romania au continuat" si dupa reinstalarea in functie a lui Raed Arafat, cauza principala a manifestatiilor fiind "aroganta guvernantilor". (...) Premierul Emil Boc, aflat in functie din 2008, a demisionat pe 6 februarie, impreuna cu intreaga echipa guvernamentala, pentru «atenuarea tensiunilor sociale» si stabilizarea economiei", explica The Economist, notand ca, in comparatie cu Ungaria si Grecia, "economia Romaniei pare chiar stabila, in principal datorita guvernatorului BNR Mugur Isarescu".

"Guvernul Romaniei intentioneaza sa treaca la moneda euro in 2015. Romanii, care s-au saturat de cresterea taxelor, de reducerea veniturilor si de serviciile publice slabe, ar fi mai inclinati sa accepte masurile de austeritate daca politicienii ar fura mai putin si ar comunica mai bine. (...) O alta sarcina majora este eliminarea preocuparilor Uniunii Europene privind statul de drept, situatie care amana aderarea Romaniei la Schengen. Fostul premier Adrian Nastase tocmai a fost condamnat la doi ani de inchisoare pentru frauda (parte unei vendette puse la cale de Traian Basescu, conform sustinatorilor fostului premier). Dar niciun alt peste mare nu a fost prins in plasa pentru fapte majore de coruptie, fiind denuntata o stare de impunitate", adauga The Economist, notand ca raportul UE din 8 februarie a mentionat "progrese modeste" in combaterea coruptiei.

"Noii echipe guvernamentale conduse de Mihai Razvan Ungureanu, un istoric poliglot educat la Oxford care pana acum a condus Serviciul de Informatii Externe, ii va fi greu sa recupereze terenul pierdut pana la scrutinul parlamentar din noiembrie. Mandatul lui Traian Basescu dureaza pana in 2014, dar majoritatea romanilor par sa se fi saturat de el", incheie The Economist.

Basescu: Ma astept sa incepem restabilirea nivelului de trai daca economia ne va permite

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO