Basescu: Ma astept sa incepem restabilirea nivelului de trai daca economia ne va permite

×
Codul embed a fost copiat

La Palatul Cotroceni a avut loc ceremonia depunerii jurmantului de catre membrii Cabinetului Ungureanu, care a fost investit astazi de Parlamentul Romaniei.

Basescu: Ma astept de la noul Guvern la mai multa transparenta si rigoare

Presedintele asteapta de la acesta mai multa transparenta si rigoare, comparativ cu Guvernul Boc, mentionand ca vrea ca pe site-urile ministerelor sa apara fiecare ban cheltuit, chiar in fiecare zi. De asemenea, Traian Basescu asteapta si noua lege a sanatatii cat si initiarea discutiilor, inclusiv cu opozitia, pentru a se conveni asupra unei legi a reorganizarii administrative. Institutiile "trebuie adaptate nu numai punand peste ele niste legi pe care nu le pot pune in aplicare corespunzator, ci trebuie adaptate nevoilor actuale ale populatiei, si nu ale vremurilor trecute", a aratat seful statului.

"Mi se pare un imperativ ca atat legea sanatatii, cat si legea reorganizarii administrative sa fie in atentia dumneavoastra, in asa fel incat pentru urmatorul ciclu electoral, cel din 2016, sa se poata face partea de tranzitie, care nu va fi usoara, va dura doi, trei, chiar patru ani, catre o noua reorganizare administrativa", a mai spus Basescu.

Basescu: Ma astept sa incepem restabilirea nivelului de trai daca economia ne va permite

Citește și
Guvernul Boc
Cine este cel mai "sarac" ministru din Cabinetul Ungureanu
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, dupa depunerea juramantului de investitura de catre membrii Cabinetului Ungureanu, ca se asteapta, dupa primul trimestru, daca economia va confirma asteptarile, la inceperea unui proces de restabilire a nivelului de trai al populatiei. "Ma astept ca, dupa primul trimestru, daca economia va confirma asteptarile, sa incepem un proces de restabilire a nivelului de trai al populatiei. Dar repet, daca economia ne va permite", a spus Basescu, in contextul in care enumera ce asteptari are de la noul Cabinet.

Basescu: Varsta noilor ministri - puternic semnal ca a venit timpul schimbarii in clasa politica

Presedintele Traian Basescu a mentionat, joi, ca noii ministri aveau la Revolutie varste cuprinse intre 11 si 21 de ani, acesta fiind cel mai puternic semnal al faptului ca a venit timpul schimbarii in clasa politica, semnal care nu va putea fi ignorat nici de celelalte partide, nici de Parlament. Presedintele a mai spus ca cei din generatia sa de oameni politici si din generatiile mai vechi trebuie sa inteleaga ca "a venit timpul sa predea stafeta" generatiei care la Revolutie nu era majora, mentionand ca "este timpul lor si numai ei pot recredibiliza major Romania".

Basescu: Numele viitorului premier fusese demult discutat de mine si fostul premier

Presedintele Traian Basescu a mai declarat, joi, ca numele "viitorului premier" fusese demult discutat de el si fostul prim-ministru si ca a fost o optiune in privinta momentului la care aceasta schimbare sa aiba loc. "O spun acum public: numele viitorului prim-ministru fusese demult discutat si cunoscut atat de mine, cat si de fostul prim-ministru al Guvernului Romaniei Emil Boc", a spus Basescu. Presedintele a adaugat ca "cei care s-au declarat surprinsi n-au avut decat sa fie surprinsi". "A fost pentru noi o optiune legata de moment: cand putem sa ne asumam acest eveniment, nu daca trebuie sa ni-l asumam", a mai spus seful statului. Presedintele Traian Basescu l-a sarutat pe ambii obraji pe fostul premier Emil Boc, la incheierea ceremoniei de depunere a juramantului de catre membrii Guvernului Ungureanu, seful statului avand de altfel un discurs in care le-a multumit in mai multe randuri lui Boc si fostilor ministri.

Basescu: Ce se intampla azi este continuarea nerostita a discursului din 25 ianuarie

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la Palatul Cotroceni, la ceremonia de depunere a juramantului de catre membrii Cabinetului Mihai Razvan Ungureanu, ca "ceea ce se intampla azi este continuarea nerostita, din motive de inters national, a discursului din 25 ianuarie".

Traian Basescu a declarat ca indemnul sau pentru romani este "solidaritate", pentru ca "nimeni nu poate scapa de criza individual", el adaugand: "Ori iesim toti, dar odata cu tara, pentru ca salvari individuale nu exista". Basescu a declarat, de asemenea, ca oricat de mare ar fi presiunea cu eticheta "dictator" asupra sa, va continua sa sprijine institutiile statului care lupta impotriva coruptiei, el adaugand ca politicianul care este injurat de dimineata pana seara nu se poate numi dictator. Presedintele a mentionat totodata ca nu are "nimic de schimbat" in comportamentul pe care l-a avut in cele doua mandate, cu exceptia diminuarii acelor "gafe" pe care uneori le mai face public, el mentionand in acest sens interventia televizata in care a avut "disputa" cu Raed Arafat.

Ceremonia de depunere a juramantului de catre membrii Cabinetului Ungureanu a inceput la Cotroceni, in prezenta sefului statului si a presedintilor celor doua Camere al Parlamentului si presedintele Curtii Constitutionale.

La inceputul ceremoniei a avut loc si un mic incident de protocol. Premierul Mihai Razvan Ungureanu a vrut sa ramana, dupa depunerea juramantului, langa presedintele Traian Basescu, dar seful statului l-a atentionat, razand, ca trebuie sa dea mana cu presedintii celor doua Camere, ceea ce seful Guvernului a facut, razand la randul sau, vizibil emotionat.

Dupa ce a depus juramantul, Ungureanu s-a dus sa dea mana cu seful statului, si a vrut sa ramana langa acesta, insa imediat presedintele l-a atentionat ca trebuie sa dea mana cu presedintii celor doua Camere si cu presedintele CC. Imediat, razand, Ungureanu s-a imbratisat cu Vasile Blaga si a dat mana cu Anastase si Zegrean. Premierul a fost vizibil emotionat, insa a schimbat cateva cuvinte cu seful statului, la care cei din jur au ras. Apoi, Ungureanu s-a indreptat spre locul destinat membrilor noului Guvern.

La eveniment participa parlamentari si reprezentanti ai partidelor care constituie coalitie de guvernare. Printre acestia se numara Emil Boc, Traian Igas, Elena Udrea, Valeriu Tabara, Sulfina Barbu, Anca Boagiu, Ion Ariton, Teodor Baconschi, Gheorghe Flutur, Gheorghe Ialomitianu, Ioan Oltean. De asemenea, sunt prezenti la Cotroceni reprezentanti ai UNPR precum Serban Mihailescu, Anghel Iordanescu, Lavinia Sandru, Niculai Ontanu. Este prezent si presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean.

Cabinetul condus de Mihai Razvan Ungureanu a fost investit de Parlament, prin votul exprimat joi, fiind inregistrate 237 de voturi "pentru" si doua voturi "impotriva". Pentru investirea Guvernului erau necesare 232 de voturi favorabile.

Cabinetul condus de Mihai Razvan Ungureanu ii are in componenta pe: Marko Bela (UDMR) - vicepremier, Catalin Predoiu (independent) - ministru al Justitiei, Leonard Orban (independent) - ministru al Afacerilor Europene, Kelemen Hunor (UDMR) - ministru al Culturii, Laszlo Borbely (UDMR) - ministru al Mediului, Ritli Ladislau (UDMR) - ministru al Sanatatii, Cristian Diaconescu (UNPR) - ministru al Afacerilor Externe, Gabriel Oprea (UNPR) - ministru al Apararii, acestia fiind cei opt membri ai Guvernului Boc care isi continua activitatea la ministerele pe care le-au gestionat.

Ministrii PDL din Cabinetul Ungureanu sunt: Lucian Bode - ministru al Economiei, Gabriel Berca - ministrul Administratiei si Internelor, Cristian Petrescu - ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, Alexandru Nazare - ministru al Transporturilor, Stelian Fuia - ministru al Agriculturii, Catalin Baba - ministru al Educatiei, Razvan Mustea - ministru al Comunicatiilor, Claudia Boghicevici - ministru al Muncii, Bogdan Dragoi - ministru al Finantelor.

Democrat-liberalii, cu o medie de varsta de 38 de ani si diferite profesii - intre care inginer, analist financiar, lector universitar - au fost propusi sa-i inlocuiasca pe toti reprezentantii partidului in Guvernul Boc. Cinci dintre ministrii desemnati de PDL sunt deputati, unul este senator si trei au fost secretari de stat in ministerele pe care urmeaza sa le conduca.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Cele 15 propuneri ale Uniunii Social Liberale pentru Guvernul Ungureanu
Cele 15 propuneri ale Uniunii Social Liberale pentru Guvernul Ungureanu

USL a trimis astazi o scrisoare deschisa premierului desemnat Mihai Razvan Ungureanu in care ii propune 15 masuri in viitoarea guvernare.

Cine este cel mai
Cine este cel mai "sarac" ministru din Cabinetul Ungureanu

Au existat o multime de dezbateri in mediul public, in ultima saptamana, legate de averile sau cv-urile celor mai noi membri ai Guvernului Ungureanu.

Romania are un nou Guvern. USL va contesta validarea noului cabinet la Curtea Constitutionala
Romania are un nou Guvern. USL va contesta validarea noului cabinet la Curtea Constitutionala

Cabinetul condus de Mihai Razvan Ungureanu a fost investit de Parlament. Presedintele Senatului Vasile Blaga a anuntat ca au fost 237 de voturi "pentru" si doua voturi "impotriva".

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.