PSD cere ”BNR să apere moneda naţională”. Reacția Băncii Centrale

Ultima actualizare: 25-01-2019 18:20
Mugur Isărescu, Liviu Dragnea
Agerpres

PSD a cerut Băncii Naţionale a României, într-un mesaj postat vineri pe Facebook, să apere moneda naţională.

"În 2016, Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, spunea că "BNR apără moneda naţională, asigură stabilitatea preţurilor (...) şi pe cei peste 3-4 milioane de români care au credite la bănci".

Astăzi, BNR dispune de rezerve de peste 36,8 miliarde, adică mai mult decât dublu banilor cash care se mişcă în România.

Are deci suficiente resurse să apere moneda naţională. Alături de milioanele de români care au de plătit rate la bănci, solicităm BNR să îşi facă datoria! (...) Solicităm BNR să-şi facă datoria şi să apere moneda naţională şi ratele românilor aşa cum spunea că face în 2011", precizează PSD pe Facebook.

În replică, purtătorul de cuvânt al BNR Dan Suciu a declarat pentru Știrile Pro TV că ”se vede că nu au lucrat niciodată cu piața și mai ales cu piețele internaționale”.

”Îi asigurăm pe cei care au făcut postarea că BNR este, desigur, foarte preocupată de cei care au credite, dar este la fel de preocupată și de cei 10 milioane de cetățeni care au depozite în bănci. Ca dovadă, dobânda de politică monetară este de 2,5 %, ca în SUA, și nu am mai schimbat-o de mai bine de jumătate de an. Analiștii fără nume, care văd leul la 2 lei și dobânda tot la 2%, se vede că nu au lucrat niciodată cu piața și mai ales cu piețele internaționale, de vreme ce fac asemenea recomandări” ”

Acest schimb de replici vine după ce, joi, PSD a transmis faptul că BNR este singura instituţie abilitată să administreze controlat cursul leu-euro.

"Cursul valutar nu poate şi nici nu trebuie să fie stabilit prin hotărâre de Guvern. Nu ar mai fi o piaţă liberă. Singura instituţie abilitată să administreze "controlat" cursul leu-euro este Banca Naţională, care dispune în prezent de rezerve de 36,8 miliarde euro, ce îi permit să ţină sub control variaţiile de curs", a susţinut PSD în mesajul transmis pe Facebook.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO