Iohannis: Nu am atins vârful epidemiei. 15 mai nu înseamnă reîntoarcerea la normalitatea pe care am cunoscut-o

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că, în această epidemie, autorităţile împreună cu medicii şi românii au obţinut până acum rezultate notabile, precizând însă că nu a fost atins vârful.

Principalele declarații ale președintelui:

-A trecut o lună și jumătate de la decretarea stării de urgență

-Autoritățile, împreună cu medicii și românii au dovedit rezultate notabile

Citește și
Klaus Iohannis a fost primit de Donald Trump la Casa Albă
Trump l-a sunat pe Iohannis. Președintele SUA și-a manifestat intenția de a trimite ventilatoare în România
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

-Nu am atins numărul maxim în România și o relaxare prematură poate distruge toate rezultatele bune de până acuma

- Sper că acest grafic apare imediat și pe ecran. Este un grafic care ne permite comparații directe între state care ne interesează. De obicei, datele care se comunică sunt date de total - în total câți bolnavi sunt într-o țară sau alta - însă populațiile sunt foarte diferite de la țară la țară, și atunci am întocmit un grafic care arată numărul de bolnavi dintr-un milion de locuitori, și un milion este un milion și în România, și în Spania, și în Italia, și în Statele Unite.

- Aveți graficul în față și cred că se observă foarte ușor că am ajuns la diferențe foarte mari între diferite state. De exemplu, sus, regretabil, dar asta este statistica dată de Organizația Mondială a Sănătății, Spania - aproape 5.000 de spanioli dintr-un milion de locuitori din Spania sunt coronapozitivi. Putem să vedem în Italia, avem mai puțini, sub 3.000, deci mai puțin de 3.000 de italieni dintr-un milion sunt infectați. Avem date foarte apropiate de Italia și în Statele Unite ale Americii, este acea steluță albă. Avem date și din Israel, din Marea Britanie, din Germania. 

-Dacă ne uităm cu mare atenție, găsim și datele din România, care sunt cele mai de jos, triunghiurile galbene, ceea ce arată că în România avem aproximativ 600 de bolnavi dintr-un milion de români. Deci, 4.900 de spanioli dintr-un milion de spanioli, 600 de români dintr-un milion de români. De asta am spus că autoritățile, împreună cu medicii, împreună cu românii care s-au ținut de ce li s-a cerut, au, până acum, rezultate foarte bune. N-ar fi păcat să dăm cu piciorul la aceste rezultate obținute greu?

-Pericolul nu a trecut. Nu am atins vârful epidemiei. 15 mai nu înseamnă o revenire bruscă la normalitatea pe care am cunsocut-o. Experții spun că nu știm când ne vom întoarce la viața dinainte de pandemie

-Rămân restricții în vigoare, nu ne putem întâlni mai mult de trei, nu putem merge la restaurant sau la mall, nu vom putea pleca din localitate dacă nu vom avea un motiv

-Măsurile pe care le vom lua de reducere a restricțiilor vor fi graduale.

 -Când a început epidemia, rezervele României erau goale. Nu existau rezerve de măști, biocide, medicamente. Toate au trebuit cumpărate în timp record

- România are acum acces la 1,5 miliarde de euro care vor fi folosiți pentru achiziții de dispozitive medicale, de medicamente

-Nu toți politicienii au dorit să fie de partea care se ocupă de îngrădirea epidemiei. Avem un contra exemplu mare, parlamentul și modul în care unele partide au înțeles să folosească această nenorocire pentru câștigul lor electoral.

-În parlament, am văzut un spectacol ciudat, sinistru, un festival deplorabil instrumentat de aceeași politicieni care și înainte de criză au avut un comportament demagoci. Oameni care au lăsat România fără bani. Au fost risipiți, în loc să fie investiți acolo unde puteau aduce un căștig pentru țară

-Au fost o serie de gesturi iresponsabile în parlament, transformate în acte normative, care apasă asupra bugetului public, aflat sub un stre enorm

Cum considerați că au gestionat autoritățile pandemia?

Am spus-o, autoritățile s-au comportat responsabil, au luat măsurile corecte și la timp. Măsurile economice sunt de bun simț și vor ajuta real economia.

Ați participat la mai multe conferințe cu liderii Europeni. A existat la nivel European o coordonare privind combaterea crizei COVID?

La început, fiecare stat s-a concentrat pe propriile probleme. Spațiul Schenen nu mai există de la începutul crizei. Dar Comisia Europeană a venit în ajutorul statelor. De acolo au venit acești bani 1,5 milioane de euro. Pe parcurs, lucrurile s-au îmbunătățit

Știați despre felul în care autoritățile urmează să gestioneze situația românilor plecați în Germania?

După Revoluție au plecat 4 milioane de români din țară, ceea ce este o problemă. Oamenii care pleacă sezonieri, majoritatea pleacă fiind sub contract cu niște agenți economic. Este alegerea lor și trebuie să ne gândim cum să le oferim un viitor în România ca să nu mai plece. La început au existat probleme organizatorice, dar pe parcurs au fost remediate. Cei care au greșit trebuie să plătească

Sunteți de acord cu amânarea alegerilor?

Sunt mai multe lucruri de care trebuie să ținem cont. Mulți expserți ne spun că nu vom scăpa de virus și va trebui să conviețuim cu această boală. Nu putem spune dacă în septembrie sau octombrie voma eva alegeri. Trebuie organizate când nu va fi un pericol pentru populație. Nu voi tolera să avem alegeri sub semnul epidemiei.

Ar fi utilă selectarea unor sectoare pentru producția națională sau europeană a echipamentelor de protecție?

Categoric da! Trebuie să încurajăm sectoare strategice să se relocheze în Europa. La începutul acestei pandemii am fost puși în situația să cumpărăm echipamente de protecție din țări departe de noi din punct de vedere al percepției din punct de vedere democratic. Trebuie să avem grijă ca în UE să existe facilități de protecție acolo unde se realizează o producție strategică.

Ce soluții au părinții care trebuie să se întoarcă la muncă?

Există o legislație în vigoare care permite să stea acasă dacă scoala e închisă. Cred că foarte mulți au o problemă cu asta. dar ce problemă ar avea dacă ar trimite la școală și copilul ar aduce boala acasă. Își va găsi fiecare familie o soluție proprie.

Ați spus că în Franța s-a deschis experimental o școală și numărul de îmbolnăviri a crescut. Autoritățile franceze spun cănu au deschis încă școlile. Ați fost informat greșit?

E un studiu făcut de Institutul Pasteur. Am zis că există un exemplu care ne arată că situația e complicată. Decizia de a nu se deschide școlile din România nu s-a bazat pe acest exemplu. Sunt școli care lucrează îns chimburi, așa că nu se poate realiza distanțarea socială. Elevii din ani terminali nu sunt obligați să meargă la scoală. Ei au această oportunitate, pentru pregătirea examenelor. Nu e nimeni obligat să meargă la școală. Puteam să vă spun că în Italia s-a luat aceeași decizie, să nu se deschidă școlile.

Ne puteți spune o dată pentru redeschiderea mall-urilor și a hotelurilor?

Aceste lucruri depind de evoluția epidemiei. Nu putem ști câți bolnavi vom aeva pe 25 iunie. Pot să vă spun că săptpmâna viitoare vom lua o decizie privind forma în care vom continua, dacă continuăm cu stare de urgență sau vom avea o variantă alternativă. Decizia o luăm săptămâna viitoare. La unele restricții nu vom putea renunța.

Cum va ajuta statul cetățenii pentru a reveni atât social cât și economic?

Vom avea măsuri de relaxare pas cu pas și acum nu putem spune decât ce vom prevedea peste maxim 2 săptămâni. În octombrie-noiembrie vom ști dacă va exista un al doilea val și în funcție de asta se va schimba viața tuturor. Unii specialiști spun că va dura foarte mult până când vom reveni la viața pe care am avut-o înainte de pandemie. Dar apar și oportunități, pe piața muncii, afaceri care până acum nu au fost profitabile.

Cum va fi respectat dreptul la educație în contextul în care elevii din mediul rural nu au acces la internet?

Ministerul va veni cu soluții, probabil, cu achiziții de tablete.
Este o preocupare pe care eu o am de multă vreme, în conducerea ministerului există multe dicuții pentru a rezolva aceste chestiuni. Am discutat ce trebuie să facă ministerulul în timpul verii. Am pretenția și am găsit că la minister se vede la fel chestiunea: să avem ghiduri și pentru dascăli.

După 15 mai aveți posibilitatea de a prelungi starea de urgență sau guvernul va decide stare de alertă?

Noi discutăm aceste variante de două săptămâni. Decizia nu o vom lua mâine. Decizia dacă vom prelungi sau va fi stare de alertă o vom lua poate săptămâna viitoare. Legislația secundară e aproape finalizată. Am vrut să fim pregătiți din timp și pentru o situație, și pentru cealaltă.

Sunteți de acord cu majorarea de 40% a pensiilor?

Această chestiune trebuie analizată cu mare atenție de guvernanți. Când vom avea suficiente date, la jumătatea anului, Guvernul trebuie să ia o decizie. Vă spun o chestiune care mă privește pe mine: mi pare nedrept ca pensionarii să plătească întreaga notă a epiidemiei. Dacă se va puteam nu se va putea sau cât se va putea va răspunde Guvernul.

Ați vorbit despre faptul că nu vom maia vea nevoie de declarație. Puteți să ne lămuriți când vom aeva nevoie de acea declarație după 15 mai?

Săptămâna viitoare vom clarifica toate aceste chestiuni de detaliu. Nu vreau să intru astăzi îna ceste detalii, dar este bine ca românii să știe că există un termen de la care începe relaxarea. Nu putem sta cu țara blocată la infinit. 

Ce se întâmplă dacă după relaxarea măsurilor numărul îmbolnăvirilor va crește?

De aceea relaxarea se va face în pași. Dacă vom avea un număr foarte mare de infecții după o anumită măsură, aceasta va trebui reevaluată. 

Care ar trebui să fie solidaritatea suportată și de bugetari?

Solidaritatea nu trebuie să fie o măsură de coerciție. Trebuie să vină de la fiecare. Nu poate fi impusă. Dar pe de altă parte sunt foarte bucuros să constat că avem foarte mult din acest sentiment în societatea romanească. Cred că vor continua dovezile de solidaritate. Eu sunt convins că demnitarii vor înțelege că solidaritatea e importantă și în politică.

Când și dacă ați primit informții de la servicii înainte de apariția acesteui epidemii în România. Ar fi fost altfel întreaga situație dacă se luau mai multe măsuri la început?

Cred că am acționat foarte bine și destul de repede. Avem puțini bolnavi. Sigur că au existat informări, nu doar de la serviciile de informații, ci și din surse publice, precum OMS. Guvernul ORban a luat primele măsuri concrete de achiziții cu mult timp înainte să avem primul caz în România, ceea ce nu s-a întâmplat în multe țări. Ne-am mișcat repede, iar aceste măsuri se văd. România a reacționat la timp și proporțional și potrivit.

Credeți că au existat unele excese din partea oamenilor legii?

Și forțele de ordine au fost prezente și au acționat foarte eficient. Este adevărat, au fost și unele exagerări. PErsoanele repsective sunt sancționate, eliberate din funcțiile de conducere. Au fost zeci de mii de jandarmi, însoțiți de forțele armatei, care și-au făcut treaba foarte bine. Ar trebui să fim mândri de ei. Am reușit să ținem această epidemie șia ceste măsuri sub control.

Ce mesaj aveți pentru micii întreprinzători care au fost nevoiți să își închidă afacerile? Și când se vor deschide stomatologiile, frizeriile, etc.?

Pentru antreprenorii care au probleme reale, există o preocupare pentru a veni în sprijinul lor. Vor fi măsuri în următoarele luni. Primele măsuri deja s-au luat și se vor lua în continuare, inclusiv măsuri finanțate din bani europeni. Una din măsurile așteptate IMM Investe, a fost deja pornită.

În ceea ce privește când se deschide una, când se deschide alta, săptămîna viitoare vom lua decizii în privința primelor sectoare care se vor redeschide.

Legea vaccinării se află la vot final în parlament. Există presiuni din aprtea celor care se opun acestei legi. Care este mesajul dumneavoastră pentru parlamentari?

Mesajul meu este foarte simplu: fiți responsabili, fiți parte dine chipa care rezolvă problemele românilor. Toată zona politică trebuie să se concentreze pe rezolvarea crizei

De ce nu ați avut nicio discuție cu liderii opoziției?

Pot să vă spun că eu sunt în legătură cu toți liderii politici din România. Că nu vorbim zilnic este adevărat, dar este un mit acesta al lipsei de dialog.

Ce mesaj transmiteți românilor din Suceava? Acum 6 luni apreciați spitalul, acum au murit oameni.

Mesajul pe care l-am mai transmis. Am fost în Suceava nu doar o dată. Faptul că s-a ajuns cu acest oraș în carantină are foarte multe cauze și probabil un management defectuos al acestei epidemii. Au avut foarte mulți români veniți din străinătate.
Respectați indicațiile autorităților ca să scăpați cât mai repede de această epidemie.

Când ați avut primele semne că s-ar putea ajunge la o epidemie?

Informațiile au fost puține la început și nu foarte lămuritoare. Și OMS a stat foarte mult până a decis că nu e doar o epidemie.
Noi am reacționat imediat, la începutul lui februarie. Din grija PSD în stoc nu a existat nimic, zero. Legislația nu a fost actualizată, chit că au avut mare grijă să-și actualizeze legislatia pe insula respectivă.

Puteți garanta că nu vor fi probleme cu plata salariilor?

Eu pot să vă spun că am pus această întrebare ministrului Finanțelor și mi-a garantat că nu vor fi probleme. Este greu de acoperit deficitul bugetar, dar oamenii își vor primi banii.

Când credeți că va fi reluată activitatea în turismul din România?

Nu putem să tratăm zona de servicii turistice, restaurante, toate la pachet. Este mai ușor să deschidem hotelurile, dar fără restaurante. În cazul hotelurilor nu vor fi probleme de distanțare. Îmi pare rău pentru antreprenorii din acest sector, dar prioritară este sănătatea oamenilor. 

Există un plan B pentru muncitorii români din străinătate dacă or exploda cazurile de COVID-19?

Toți oamenii care pleacă la .ucru au în contract și partea legată de sănătate. Din informațiile pe care le deține, când au fost probleme, oamenii au fost tratați. Dar avem experiența de la începutul crizei, când unii au fost lăsați pe drumuri, nu vreau să dau nume de țări. MAE a organizat transporturi speciale. Am învățat cu toții din această criză și consider că aceste situații nu se vor repeta. Acum avem un control mult mai bun al lucrurilor.

Există un sprijin pentru toate persoanele defavorizate. Persoanele care nu își pot cumpăra măști, le vor primi gratui din aprtea statului.

Țările care relaxează măsurile, fac și multe teste. România este în coada clasamentului la numărul de testului. Ar trebui să creștem și noi numărul de testelor?

Numărul de teste a fost, pentru mine, un aspect important. S-a crescut foarte mult. La începutul epidemiei, capacitatea era de câteva teste zilnic, iar acum ne apropiem de 10.000 de teste pe zi. Ministerul Sănătății a luat toate măsurile ca să creștem. Este nevoie de o creștere în continuare. Experții spun că nu suntem în coada Europei, ci avem un nivel acceptabil raportat la populația României. Per 1 milion de locuitori, avem un număr rezonabil.

Vor exista bani pentru dublarea alocațiilor?

Aceasta este una din măsurile care trebuie foarte bine cântărite de Guvern și de Minsiterul Finanțelor. Au trecut câteva luni de când alocațiile au fost deja dublate. Cu siguranță, la mijlocul anului se va analiza șia ceastă chestiune.

La ce capacitate de testare ar trebui să ajungă România ca ridicarea restricțiilor să se realizeze?

Cu cât mai multe testări, cu atât mai bine.

Ucide corupția în perioada aceasta?

Acolo unde achizițiile au ridicat semne de întrebare se va investiga. Nimeni nu va scăpa dacă a încercat să se îmbogățească pe seama epidemiei. Cei vinovați vor plăti, însă aceste lucruri nu se pot rezolva de pe o zi pe alta. Cu siguranță parchetele vor veni la final cu toate datele relevante.

Unde v-ați tuns?

Tot așa, acasă. 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Klaus Iohannis: Grădinițele, școlile și universitățile nu se vor mai deschide anul acesta școlar
Klaus Iohannis: Grădinițele, școlile și universitățile nu se vor mai deschide anul acesta școlar

Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă în care a anunțat că grădinițele, școlile și universitățile nu se vor mai deschide anul acesta școlar, iar persoanele peste 65 de ani vor avea mai mult timp pentru a ieși din casă. 

Trump l-a sunat pe Iohannis. Președintele SUA și-a manifestat intenția de a trimite ventilatoare în România
Trump l-a sunat pe Iohannis. Președintele SUA și-a manifestat intenția de a trimite ventilatoare în România

Președintelui României, Klaus Iohannis și Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald J. Trump au avut sâmbătă o convorbire telefonică, la solicitarea părții americane, informează un comunicat al Administrației prezidențiale.

Ce i-a spus roboțelul Escu lui Klaus Iohannis la Spitalul Modular Covid-19
Ce i-a spus roboțelul Escu lui Klaus Iohannis la Spitalul Modular Covid-19

Președintele Klaus Iohannis a vizitat Unitatea de Suport Medical Bucureștii Noi, un spital amenajat în doar 19 zile, la marginea Capitalei.

Mesajul lui Iohannis după ce a vizitat Unitatea de Suport Medical
Mesajul lui Iohannis după ce a vizitat Unitatea de Suport Medical "Bucureştii Noi"

Președintele Klaus Iohannis a susținut, vineri, o declarație de presă, după vizita la Unitatea de Suport Medical "Bucureştii Noi".

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.