Mesajul lui Klaus Iohannis pentru noul ambasador al Rusiei in Romania: "Este necesara reconstruirea increderii"


Ultimul update: Sambata 10 Septembrie 2016 07:28
Data publicarii: Miercuri 07 Septembrie 2016 15:56
Categorie: Stiri Politice

Presedintele Klaus Iohannis i-a transmis noului ambasador al Federatiei Ruse la Bucuresti, Valeri Kuzmin, aflat la Cotroceni pentru prezentarea scrisorilor de acreditare, ca este necesara reconstruirea increderii.

Potrivit Agerpres, care citeaza Administratia Prezidentiala, Iohannis a spus ca Romania este deschisa dialogului bilateral cu Rusia, existand potential si interese comune in diverse domenii, cum sunt cele ale cooperarii economice sau culturale.

De asemenea, in cadrul primirii ambasadorului Coreei de Nord, seful statului a abordat problematica stadiului relatiilor bilaterale si perspectivele acestora. In contextul testelor balistice recente, presedintele Iohannis a subliniat importanta respectarii depline a dreptului international si a obligatiilor internationale relevante.

"Cu prilejul intrevederii cu ambasadorul Republicii Chile, presedintele Romaniei a exprimat interesul tarii noastre pentru intensificarea relatiilor bilaterale, inclusiv in domeniul economic, cu accent pe schimburile comerciale, dar si pe cooperarea in domeniul agriculturii, respectiv in alte domenii de interes comun. La randul sau, ambasadorul Republicii Chile a subliniat ca pentru tara sa relatia cu Romania este o relatie strategica in regiune, plecand de la atuurile geografice si cele ale stabilitatii politice si cresterii economice ale tarii noastre", precizeaza Administratia Prezidentiala.

Pe de alta parte, adauga sursa mentionata, la intalnirea cu ambasadorul Elvetiei, Klaus Iohannis a transmis aprecierea partii romane pentru decizia autoritatilor federale de a ridica restrictiile de munca pentru cetatenii romani, "aceasta contribuind la consolidarea relatiilor bilaterale, mai ales din punct de vedere economic".

Totodata, au fost transmise multumiri pentru contributia financiara elvetiana in Romania pentru proiecte in diverse domenii si a fost convenita necesitatea intensificarii cooperarii economice.

"Cu ocazia discutiei purtate cu ambasadorul Canadei, presedintele Klaus Iohannis a multumit pentru participarea militarilor canadieni in cadrul masurilor de reasigurare ale NATO pentru Romania, precum si la Marea Neagra si a invitat partea canadiana sa continue aceasta prezenta, in contextul implementarii deciziilor luate la Summitul NATO din iulie. Ambasadorul canadian a confirmat faptul ca prezenta militara canadiana in Romania, inclusiv prin prezenta navala pentru exercitii in Marea Neagra, se va mentine, in conditiile in care se pastreaza riscurile la adresa securitatii Aliantei", se mai arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.

In ceea ce priveste problematica vizelor, seful statului a aratat ca este necesar ca acest dosar sa fie rezolvat cat mai curand, intr-o maniera pozitiva pentru cetatenii romani.

"Cu prilejul intrevederii cu ambasadorul Statelor Unite Mexicane, presedintele Klaus Iohannis a transmis satisfactia partii romane fata de tendinta pozitiva a consolidarii relatiilor bilaterale si a aratat interesul tarii noastre pentru dezvoltarea cooperarii politice, economice si in domeniul culturii, pornind si de la recenta admitere a Romaniei, in iunie, ca observator in Alianta Pacificului", precizeaza sursa amintita.

VIDEO PROTVPLUS.RO