Romania are un nou Guvern. USL va contesta validarea noului cabinet la Curtea Constitutionala
Cabinetul condus de Mihai Razvan Ungureanu a fost investit de Parlament. Presedintele Senatului Vasile Blaga a anuntat ca au fost 237 de voturi "pentru" si doua voturi "impotriva".
Premierul desemnat Mihai Razvan Ungureanu s-a aflat in fata Parlamentului pentru a propune un Cabinet cu 3 independenti, 3 reprezentanti ai UDMR, 2 ai UNPR si 9 democrat-liberali.
In plen au fost prezenti doar reprezentantii coalitiei, dar care puteau asigura majoritatea. Sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului a fost programata sa inceapa la ora 11.00, insa Mihai Razvan Ungureanu a ajuns in Parlament in jurul orei 11.15.
Alegeri 2024
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
Pentru a fi investit, Guvernul propus de Ungureanu trebuia sa primeasca votul majoritatii de 233 de parlamentari, situatie posibila in absenta unor elemente surpriza - in conditiile in care grupurile din arcul guvernamental au, impreuna, 244 de deputati si senatori.
Cronologia evenimentelor - 9 februarie - Palatul Parlamentului
ora 17:15 Presedintele Traian Basescu a semnat decretul pentru numirea Guvernului Romaniei, in urmatoarea componenta:
• Mihai-Razvan Ungureanu, Prim-Ministru;
• Markó Béla,Viceprim-Ministru;
• Gabriel Berca, Ministrul Administratiei si Internelor;
• Bogdan Alexandru Dragoi, Ministrul Finantelor Publice;
• Lucian Nicolae Bode, Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri;
• Cristian Diaconescu, Ministrul Afacerilor Externe;
• Alexandru Nazare, Ministrul Transporturilor si Infrastructurii;
• Borbély Laszló, Ministrul Mediului si Padurilor;
• Cristian Petrescu, Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului;
• Gabriel Oprea, Ministrul Apararii Nationale;
• Kelemen Hunor, Ministrul Culturii si Patrimoniului National;
• Catalin Marian Predoiu, Ministrul Justitiei;
• Razvan Mustea-Serban, Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale;
• Claudia Boghicevici, Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale;
• Catalin Ovidiu Baba, Ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului;
• Ladislau Ritli, Ministrul Sanatatii;
• Stelian Fuia, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale;
• Leonard Orban, Ministerul Afacerilor Europene.
ora 15:42 USL va contesta validarea Guvernului Ungureanu la Curtea Constitutionala, pe motivul nerespectarii procedurilor de audiere si validare a ministrilor, se arata intr-un comunicat semnat de Victor Ponta.
ora 14.25 Cabinetul condus de Mihai Razvan Ungureanu a fost investit de Parlament. Ioan Oltean a anuntat ca au fost 237 de voturi "pentru" si doua voturi "impotriva". "Avem Guvern!", a anuntat Oltean pe holurile Parlamentului. Pentru investirea Guvernului, erau necesare 232 de voturi "pentru".
ora 13.00 Nici deputatul PDL Georgica Dumitru nu participa la sedinta in care urmeaza sa fie dat votul de investitura pentru Cabinetul Ungureanu. Conform reprezentantilor democrat-liberali, el este internat in spital.
ora 12.30 Deputatul Sever Voinescu, purtatorul de cuvant al PDL, a salutat prezenta liderului PSD Victor Ponta ca "un moment important de deschidere", promitand ca si formatiunea sa va fi mai deschisa cu opozitia. In sala de plen sunt prezenti presedintele PSD Victor Ponta, care are o interventie de la tribuna si liderii grupurilor parlamentare social-democrate de la Camera si Senat, Mircea Dusa si Ilie Sarbu, dar niciun membru PNL.
"Este un moment important pe care trebuie sa il intelegem ca o deschidere a unei opozitii care a fost prea radicala fata de o putere care a fost si ea poate prea radicala", a spus Voinescu, adaugand ca puterea va face de aici inainte un efort de a fi mai deschisa fata de dialogul cu opozitia. Totodata, el l-a felicitat pe Ponta pentru ca a facut efortul de a trece peste faza de "contestare furibunda" a acordului cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana si a recunoscut necesitatea acestuia. "Romania are nevoie de asta si suntem bucurosi ca recunoasteti acest lucru", a afirmat Voinescu.
De asemenea, el a aratat ca PDL sustine Cabinetul lui Mihai Razvan Ungureanu pentru ca "a inteles ca societatea cere in acest moment o schimbare si cere inaugurarea unui nou mod de a fi in politica" si "a inteles in acelasi timp sa isi improspateze expresia guvernamentala". "Incepe un nou mod de a fi in politica, cine intelege asta bine, cine nu intelege iarasi este bine. Cetatenii vor premia la vot pe politicienii care au inteles ce li se cere", a sustinut deputatul PDL.
ora 12.00 Presedintele PSD, Victor Ponta: "Vreau domnule prim ministru sa luati in serios o realitate. Frigul de afara si demisia Cabinetului Boc nu reprezinta o solutie. Va rog de asemenea sa incercati sa fiti conectati la realitatile acestei tari. Nu vreau sa folosesc un termen peiorativ, legat de autismul fostului Cabinet..."
"Vreau de asemenea domnule prim ministru sa spun ca ma bucur pentru dumneavoastra ca nu ati acceptat in Guvern ministri vechi, nici pe domnul ministru Igas si nici pe doamna ministru Udrea. Este o schimbare benefica si poate ca si fostii ministri vor avea ratiunea si timpul sa inteleaga de ce au fost atat de detestati. Faptul ca au fost inlocuiti dovedeste ca toate criticile aduse de opozitie erau intemeiate."
"Cred ca este un avertisment serios si cred ca in 2007 ati pierdut functia de ministru de Externe tot in urma unei gestionari defectuoase a relatiei cu presedintele Traian Basescu. Obligatia mea si a dumneavoastra este de a privi spre viitor. Presedintele Traian Basescu este un om al trecutului, un om care isi va incheia mandatul. Noi avem datoria sa facem alta politica. Imi doresc sa avem cu adevarat un prim-ministru, nu un presedinte-premier".
"Este clar ca nu mai avem un premier. Premierul de la Cotroceni detine controlul absolut, pentru prima data incerc un sentiment de mila pentru primul-ministru, care nu mai reprezinta decat o carpa, presul de sters picioarele al presedintelui. Daca ar avea cat de putina demnitate, ar demisiona, dar ati vazut dumneavoastra o carpa demna?", a citat Ponta.
El a precizat ca citatul este din Traian Basescu, care era seful opozitiei in 2004 si se referea la premierul PSD de atunci, Adrian Nastase.
"Nu voi folosi o abordare atat de agresiva, nu am folosit-o nici fata de Emil Boc. Imi doresc sa va faceti datoria ca prim-ministru, imi doresc sa intelegeti ca sunteti premierul Guvernului, si nu un ajutor al presedintelui", i-a spus Ponta lui Mihai Razvan Ungureanu.
ora 11.45 Premierul desemnat, Mihai Razvan Ungureanu, a cerut Parlamentului votul de investitura pentru noul Guvern, atentionand insa ca nu poate avansa promisiuni nerealiste si ca poate lua in calcul doar o majorare "prudenta" a salariilor si pensiilor, daca situatia economica va permite aceasta crestere.
El a aratat ca se va concentra pe asigurarea stabilitatii economice si respectarea angajamentelor asumate de Romania in fata Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale. "Propun un mod de guvernare pragmatic, onest si modern, in care fiecare cetatean sa se poata recunoaste. Nu vin in vremuri grele sa prezint promisiuni nerealiste", a spus Ungureanu.
Premierul desemnat a sustinut ca functiile ocupate pana in prezent, de-a lungul carierei profesionale, l-au pregatit pentru a-si asuma postul de sef al Guvernului si a asigurat ca "nu va pierde din vedere" dialogul cu societatea civila si organizatiile neguvernamentale in ceea ce priveste deciziile cu impact asupra populatiei si va combate in continuare atat evaziunea fiscala, cat si coruptia, in care DNA si ANI vor continua sa fie "pilonii principali".
"Un alt obiectiv major este asigurarea stabilitatii politice prin reinstaurarea respectului si a recunoasterii reciproce a partidelor politice. Trebuie sa redam cetatenilor increderea in functionarea democratica a statului roman, iar cea mai mare garantie pe care credem ca o putem oferi in acest sens este asigurarea legalitatii si a constitutionalitatii alegerilor in termen. Alegerile sunt pentru toti si de aceea ma bazez in acest demers pe cooperarea cu opozitia politica", a spus Ungureanu, in plenul Parlamentului.
El a aratat ca intreaga clasa politica are de castigat daca neincrederea in partidele politice va fi depasita, iar cetatenii se vor prezenta la vot in numar cat mai mare. Premierul desemnat a precizat astfel ca se va concentra pe ralansarea dialogului transpartinic, in principal pe subiecte de interes national, precum aderarea la Spatiul Schengen, Tratatul de guvernanta in UE, Mecanismul de Cooperare si Verificare. "Chiar daca de multe ori este mai eficient pentru un guvern sa isi atinga obiectivele urmarind drumul cel mai scurt, acest guvern nu va pierde din vedere consultarea cu partenerii de dialog social", a adaugat Ungureanu.
"Inchei cu o rugamine", a mai spus Ungureanu: "Uitati-va cat de tineri sunt majoritatea dintre ei".
11.30 Sedinta Parlamentului in care urmeaza sa fie dat votul pentru invesitrea Guvernului Ungureanu a inceput - in sala fiind prezenti 237 de parlamentari, cvorumul de 232 de parlamentari fiind indeplinit. Sedinta este condusa de presedintele Senatului, Vasile Blaga.
Pe ordinea de zi a reuniunii sunt trei puncte, respectiv prezentarea programului si a listei guvernului de catre premierul desemnat Mihai Razvan Ungureanu, dezbaterea programului de guvernare si votul asupra Guvernului.
11.25 Grupul minoritatilor a decis sa sustina la votul de investitura Cabinetul Ungureanu, dar acest lucru nu exclude si atitudini personale ale unora dintre deputatii grupului, a declarat deputatul Aurel Vainer, care reprezinta Federatia Comunitatilor Evreiesti. "Sustinem acest guvern, urmand ca pe parcurs sa ne realizam conditiile pe care le-am spus, prima fiind cresterea nivelului de trai, a pensiilor si salariilor. Este decizia la nivel de grup, dar asta nu exclude si atitudini personale", a spus Vainer, dupa ce s-a incheiat reuniunea grupului minoritatilor.
Intrebat daca la reuniunea grupului au fost deputati care au anuntat ca vor vota impotriva noii formule de guvern, el a precizat ca "au fost voci care au spus ce au avut de spus, dar nu s-au facut demarcatii la nivelul grupului". "La noi este un dialog foarte deschis, au fost voci care au spus ce au avut de spus, dar nu s-au facut demarcatii, ne mentinem unitatea de grup", a spus Vainer.
11.25 Deputatul PSD Nicolae Banicioiu a declarat ca parlamentarii opozitiei nu vor vota noul Cabinet, dar ca in sala vor fi prezenti reprezentantii in Biroul Permanent pentru a vedea daca exista cvorum la sedinta. "In sala vor fi cei din Biroul Permanent pentru a se asigura ca exista cvorum. De la opozitie nu va vota nimeni", a spus Banicioiu, in timp ce se in drepta spre sala de sedinte a Parlamentului. De asemenea, inainte de inceperea sedintei pentru investirea noului Cabinet, Victor Ponta a intrat in sala de plen. USL a anuntat ca nu participa la votul de investitura a noului Guvern.
ora 11.24 Deputatul independent Gheorghe Zoicas a declarat ca va vota pentru investirea Cabinetului Ungureanu, deoarece ca "e format din tineri si e o formula precum au avut-o si liberalii, formula care s-a dovedit de succes".
Formatiunile din coalitia guvernamentala au in prezent 242 de parlamentari, dupa ce in sedinta Camerei de dimineata a fost inregistrata demisia din Parlament a deputatului PDL Teodora Trandafir. In plus, senatorul UDMR Verestoy Attila este in concediu medical si nici deputatul PDL William Branza nu se va afla la vot. Prin urmare, coalitia are 240 de parlamentari care pot fi prezenti la sedinta.
Dupa inregistrarea demisiei Teodorei Trandafir, Parlamentul are 463 de senatori si deputati, ceea ce inseamna ca pentru investirea Cabinetului Ungureanu sunt necesare voturile favorabile a 232 de parlamentari. USL a anuntat ca nu participa la votul de investitura a noului Guvern. Votul va fi secret cu bile.
ora 11.23 Premierul desemnat Mihai Razvan Ungureanu a ajuns la Parlament. El a declarat, la intrarea in sala de plen a Parlamentului, ca nu are emotii in privinta votului, ci pentru ca isi asuma o responsabilitate enorma. Astfel, intrebat daca are emotii, el a spus: "In privinta votului, nu. Dar emotii firesti, de om care isi asuma o responsabilitate enorma, da".
ora 11.20 Deputatul PDL William Branza nu va participa la votul in plen pentru investirea Guvernului Ungureanu. El a precizat ca a fost nevoit ca, "din motive familiale intemeiate", sa plece din tara inainte ca Emil Boc sa demisioneze din functia de premier.
"Regret ca nu voi fi prezent la vot pentru a-mi sustine colegii si partidul. Noul guvern este alcatuit dintr-o echipa tanara si competenta, condusa de un profesionist ale carui merite sunt unanim acceptate si se bucura de sustinerea mea pentru ca partidul trebuie sa consolideze trendul de crestere economica, pe care se situeaza tara noastra in prezent", mai spune Branza.
ora 11.15 Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a anuntat demisia din Parlament a deputatului PDL Teodora Trandafir si demisia din UNPR a deputatului Ilie Morega. Anastase a precizat ca Morega, care si-a dat demisia din UNPR, va activa in continuare ca deputat independent.
Trandafir, care si-a dat demisia incepand de la 1 februarie, a fost aleasa deputat in circumscriptia electorala 42 Bucuresti, colegiul uninominal 19, mandatul acesteia fiind validat in luna mai 2010. Deputatul democrat-liberal a inlocuit-o in aceasta Camera legislativa, in urma alegerilor partiale din colegiul sau, pe Daniela Popa (PC).
ora 11.06 Deputatul Nicolae Paun a declarat ca parlamentarii minoritatilor "sustin conditionat" Guvernul Ungureanu, conditiile fiind cresterea pensiilor si a salariilor din mai si imbunatatirea mediului de afaceri si ca, daca nu se respecta aceste cerinte, sunt dispusi sa voteze prima motiune de cenzura
ora 11.05 Deputatul independent Ioan Munteanu a declarat ca va vota impotriva investirii Cabinetului Ungureanu. "Intotdeauna am votat impotriva guvernelor PDL", a precizat Munteanu, fost membru PSD pana acum doi ani.
ora 10.55 Deputatii independenti Mircia Giurgiu si Florentin Gust au declarat ca vor vota impotriva investirii Cabinetului Ungureanu. "Voi vota impotriva, pentru ca nu m-au convins", a precizat Mircia Giurgiu. La randul sau, Florentin Gust a precizat ca va vota impotriva Cabinetului.
ora 10.40 Deputatul independent Marian Saniuta a declarat ca va sustine in plenul reunit amendamente la programul de guvernare si ca, daca unele dintre acestea vor fi acceptate, va vota in favoarea Cabinetului Ungureanu. Marian Saniuta a precizat ca va propune in plen amendamente la programul de guvernare si ca, daca o parte dintre acestea vor fi acceptate, atunci va vota in favoarea Cabinetului, considerand ca isi indeplineste mandatul fata de cei care l-au votat.
Formatiunile din coalitia guvernamentala au in prezent 243 de parlamentari, insa in sedinta Camerei de joi dimineata urmeaza sa fie inregistrata demisia din Parlament a deputatului PDL Teodora Trandafir. In plus, senatorul UDMR Verestoy Attila este in concediu medical. Prin urmare, coalitia are 241 de parlamentari care pot fi prezenti la sedinta, din care 17 sunt deputati ai minoritatilor nationale. Acestia urmeaza sa anunte inaintea sedintei de plen daca voteaza in favoarea Cabinetului Ungureanu.
ora 09.30 Deputatul Nicolae Mircovici afirma ca exista nemultumiri in randul minoritatilor pentru ca, in coalitie, deciziile nu au fost in consonanta cu punctele de vedere ale minoritatilor. Astfel, astazi, fiecare reprezentant al acestui grup ar putea sa voteze cum i-a cerut minoritatea din care face parte. Deputatii minoritatilor nationale se intalnesc, joi, la ora 10.00, pentru a lua o decizie privind sustinerea Guvernului.
Mihai Razvan Ungureanu a prezentat, miercuri, componenta Cabinetului sau. Marko Bela (UDMR) - vicepremier, Catalin Predoiu (independent) - ministru al Justitiei, Leonard Orban (independent) - ministru al Afacerilor Europene, Kelemen Hunor (UDMR) - ministru al Culturii, Laszlo Borbely (UDMR) - ministru al Mediului, Ritli Ladislau (UDMR) - ministru al Sanatatii, Cristian Diaconescu (UNPR) - ministru al Afacerilor Externe, Gabriel Oprea (UNPR) - ministru al Apararii sunt cei opt membri ai Guvernului Boc propusi sa isi continue activitatea la ministerele pe care le-au gestionat.
Cei noua candidati PDL pentru a face parte din Cabinetul Ungureanu sunt: Lucian Bode - ministru al Economiei, Gabriel Berca - ministrul Administratiei si Internelor, Cristian Petrescu - ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, Alexandru Nazare - ministru al Transporturilor, Stelian Fuia - ministru al Agriculturii, Catalin Baba - ministru al Educatiei, Razvan Mustea - ministru al Comunicatiilor, Claudia Boghicevici - ministru al Muncii, Bogdan Dragoi - ministru al Finantelor.
Democrat-liberalii, cu o medie de varsta de 38 de ani si diferite profesii - intre care inginer, analist financiar, lector universitar - au fost propusi sa-i inlocuiasca pe toti reprezentantii partidului in Guvernul Boc. Cinci dintre ministrii desemnati de PDL sunt deputati, unul este senator si trei au fost secretari de stat in ministerele pe care urmeaza sa le conduca.
Ministrii desemnati au fost audiati, miercuri, in comisiile parlamentare de specialitate, doar de catre parlamentarii puterii, reprezentantii opozitiei absentand. Unii dintre ei au primit avizul favorabil al comisiilor, altii doar o "recomandare" catre plen, in situatia in care cvorumul de sedinta nu a putut fi intrunit.
Avizul comisiilor este consultativ.
La sedinta de plen de joi, candidatul desemnat pentru functia de prim-ministru urmeaza sa isi prezinte programul si lista Guvernului. La cererea reprezentantilor grupurilor parlamentare, presedintele le da acestora cuvantul pentru exprimarea punctelor de vedere. Dupa incheierea dezbaterilor se supune la vot propunerea de acordare a increderii Guvernului. Votul este secret si se exprima prin bile.
Hotararea Parlamentului privind acordarea votului de incredere se semneaza de presedintii Camerelor si se inainteaza presedintelui Romaniei pentru numirea Guvernului. Primul-ministru si membrii Cabinetului depun apoi juramantul, individual, in fata presedintelui. Guvernul isi exercita mandatul incepand de la data depunerii juramantului.
In cazul neacordarii votului de incredere pentru formarea Guvernului, Parlamentul aduce de indata aceasta situatie la cunostinta presedintelui, in vederea desemnarii unui alt candidat pentru functia de prim-ministru.
La votul din plenul Parlamentului vor participa doar grupurile parlamentare ale coalitiei. Conducerea PNL a confirmat, miercuri, decizia ca parlamentarii liberali sa nu participe la sedintele Legislativului pentru investitura noului Guvern.
Si liderul PSD Victor Ponta a spus ca decizia politica a USL de a nu participa la procedurile parlamentare de investire a noului Guvern ramane neschimbata. El a precizat insa ca va fi prezent, joi, la sedinta comuna a Parlamentului, in care se va da votul de investitura, pentru a explica pozitia USL si a expune asteptarile opozitiei de la noul guvern. Ponta va fi prezent in plen impreuna cu cei patru lideri ai grupurilor PSD si PNL de la Camera Deputatilor si de la Senat.
Coalitia poate asigura in plen cvorumul si majoritatea de voturi necesare daca nu vor exista elemente surpriza, grupurile PDL, UDMR, UNPR si al minoritatilor nationale totalizand 244 de parlamentari.
La Senat, grupul PDL are 45 de membri, cel al UDMR - 8, grupul progresist - 14. La Camera Deputatilor, grupul PDL are 122 de membri, cel al UDMR - 20, grupul progresist - 18, iar grupul minoritatilor nationale - 17. Grupurile opozitiei au, la Camera si Senat, 213 parlamentari. Alti cinci deputati si doi senatori sunt independenti. in conditiile in care cateva mandate din totalul de 471 sunt vacante, majoritatea ar fi de 233 de voturi.
Liderul grupului minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian, a declarat, marti, ca parlamentarii grupului nu au ajuns la o decizie privind sustinerea Cabinetului Ungureanu, o hotarare urmand sa fie luata joi, inainte de votul de investitura din plen.
Opozitia a anuntat, pe de alta parte, ca ar putea face o sesizare la Curtea Constitutionala.
Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, miercuri, ca daca unele comisii parlamentare au intocmit, dupa audierea ministrilor propusi, avize fara existenta cvorumului, opozitia va sesiza CC. Ponta a spus ca opozitia va verifica daca au existat comisii parlamentare care i-au audiat pe ministrii candidati unde au fost intocmite avize fara existenta cvorumului. El a precizat ca, daca vor fi astfel de cazuri de nerespectare a procedurilor parlamentare, opozitia va sesiza Curtea Constitutionala, atacand eventuala hotarare a Parlamentului de investire a Cabinetului Mihai Razvan Ungureanu.
"Este o problema de procedura, dar un nou guvern porneste gresit daca porneste prin incalcarea regulilor de functionare a institutiilor democratice. Avizul comisiilor nu este obligatoriu, este consultativ. Adica si daca era negativ, primul ministru putea decide sa pastreze un ministru. Dar avizul este absolut necesar pentru a putea sa vii in plen cu membrii Guvernului. Daca Parlamentul emite o hotarare fara respectarea procedurilor privind audierea ministrilor o vom contesta la Curtea Constitutionala", a spus Ponta.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: guvern, PSD, premier, Parlament, PDL, Crin Antonescu, victor ponta, investitura, USL, Mihai Razvan Ungureanu,
Dată publicare:
09-02-2012 07:31