Cresterea veniturilor populatiei, prioritate. Cum arata programul de guvernare al lui Ungureanu

Ultima actualizare: 06-11-2012 23:30
scaune guvern

Premierul desemnat si liderii coalitiei au convenit ca in programul de guvernare al noului Cabinet sa fie prevazuta cresterea veniturilor populatiei, in functie de resursele economiei.

Surse politice citate de Mediafax au precizat ca masura va fi luata prin majorare directa sau prin reducerea CAS si indexari de pensii. "S-a convenit sa fie clar specificat ca, in functie de resursele economiei, vor fi adoptate in acest an masuri de crestere a veniturilor populatiei", au declarat sursele politice citate de Mediafax.

Astfel, coalitia va opta intre doua variante, si anume pentru cresterea directa a veniturilor sau reducerea contributiilor de asigurari sociale si indexari de pensii. De asemenea, vicepresedintele politic al UDMR, ministrul Laszlo Borbely, a confirmat informatia, aratand ca programul de guvernare prevede "majorarea prudenta a salariilor si pensiilor", in functie de situatia economica.

El a precizat totodata ca programul de guvernare prevede si acordarea de subventii firmelor care reincadreaza in munca femei cu copii in varsta mai mica de sase ani, imbunatatirea legislatiei privind pensia de urmas si cresterea calitatii vietii in zonele defavorizate.

Programul de guvernare mai include "intentia ferma" a Executivului de a vinde pe bursa pachete minoritare de actiuni detinute de stat la diferite companii, precum si adoptarea Legii holdingului, proiect aflat in discutie inca din 2009.

Presedintele UNPR, Marian Sarbu, a declarat, marti, dupa consultarile cu premierul desemnat, Mihai Razvan Ungureanu, ca acesta i s-a parut "determinat" sa discute un grafic de crestere a salariilor bugetare dupa primul trimestru si ca realizarea unui grafic de revenire a salariilor din sectorul bugetar la nivelul dinainte de iunie 2010 i se pare mai probabila decat pana in prezent.

Programul de guvernare al noului Cabinet mai prevede continuarea "reformelor institutionale si legale" in domeniul sanatatii, dar nu include nicio prevedere legata de adoptarea in acest an a noii legi a sanatatii.

UDMR a solicitat, saptamana trecuta, Fondului Monetar International ca noua lege a sanatatii sa nu fie aplicata in 2012, an electoral, pe considerentul ca schimbarile majore generate de noul sistem ar putea fi interpretate gresit.

Borbely a declarat atunci ca proiectul noii legi a sanatatii va fi dezbatut in acest an, dar nu ar trebui aplicat chiar din 2012, deoarece modificarile ar putea fi interpretate gresit.

Noul Guvern introduce amnistia fiscala pentru functionarii publici obligati sa restituie sporuri

Noul Cabinet s-a angajat, prin programul de guvernare, sa aprobe in acest an proiectul legii privind amnistia fiscala pentru functionarii publici, dupa ce UDMR a solicitat aplicarea acestei masuri pentru functionarii publici obligati de Curtea de Conturi sa restituie sporurile salariale.

In luna ianuarie, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a cerut, in sedinta coalitiei, o amnistie fiscala pentru functionarii publici din administratiile locale care au incasat diverse sporuri in conformitate cu contractele de munca, fiind apoi obligati de Curtea de Conturi sa restituie banii, au declarat atunci surse din Uniune. "Este o mare nedreptate ca acei functionari sa plateasca sumele inapoi, asa cum a cerut Curtea de Conturi, cata vreme au incasat sporurile conform legii. La nivel national ar fi vorba despre circa 300.000 de persoane", au spus atunci sursele citate.

Potrivit calculelor UDMR, la nivel national ar fi vorba despre aproximativ 300.000 de functionari din administratia publica locala care au primit sporuri si care sunt obligati sa le returneze in urma controalelor Curtii de Conturi.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO