Klaus Iohannis a refuzat din nou propunerile de miniștri: ”Această remaniere este nepotrivită”

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că premierul Viorica Dăncilă îi cere cere o remaniere guvernamentală, care, în opinia sa este o remaniere ”neavenită, nepotrivită” și pe care o ”refuză clar”.

"Doamna prim ministru îmi cere o remaniere guvernamentală. Îmi solicită acolo doamna prim ministru eliberarea din funcţie a unor miniştri, a unor interimari şi numirea a 6 miniştri. Această remaniere este una neavenită, nepotrivită şi o refuz clar", a declarat şeful statului, care consideră solicitarea premierului "cras neconstituţională".

El a adăugat că premierul trebuie să se prezinte în faţa Parlamentului cu o solicitare de validare a guvernului, "altfel lucrurile nu se pot rezolva".

Sinteza declarațiilor șefului statului:

 

Citește și
Viorica Dancila
Dăncilă: "Fac încă o dată apel către Iohannis să lase deoparte jocurile politice”
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

- Am primit o corespondență de la doamna Prim-ministru ieri după-amiază. Doamna Prim-ministru îmi cere o remaniere guvernamentală. Îmi solicită acolo doamna Prim-ministru eliberarea din funcție a unor miniștri, a unor interimari, și numirea a șase miniștri.

 

Această remaniere este una neavenită, nepotrivită și o refuz clar!

Dar, în acest context, dați-mi voie să explic un pic cum am ajuns aici. Am primit o astfel de solicitare de remaniere la sfârșitul lui august, iar la câteva ore după ce primisem solicitarea de remaniere, partidul ALDE a anunțat public că părăsește coaliția de guvernare. În aceste condiții, Constituția solicită explicit un vot din partea Parlamentului în situația în care se înlocuiesc miniștrii. Această chestiune este foarte clară, drept pentru care, la momentul respectiv, am refuzat remanierea solicitată.

După câtva timp, doamna Prim-ministru a venit cu o solicitare de numire a unor miniștri interimari. Din același motiv, fiindcă Guvernul acum, în noua configurație politică, în conformitate cu Articolul 85 din Constituție, trebuie să se prezinte în fața Parlamentului, am refuzat și acea solicitare.

Acum, doamna Prim-ministru vine a treia oară cu o astfel de solicitare.

Doamnă Prim-ministru, vă spun acum direct și public: trebuie să vă prezentați în fața Parlamentului României cu o solicitare de validare a guvernului dumneavoastră! Altfel, lucrurile nu se pot rezolva.

Această nouă solicitare, pe care o refuz, vine cu o noutate. Este cras neconstituțională, fiindcă, între timp, este foarte clar și s-a anunțat și public, și în scris, că ALDE a părăsit coaliția de guvernare. Deci, nu încape nicio îndoială: Guvernul trebuie să meargă în fața Parlamentului!

Se vede că doamna Prim-ministru se teme de un vot în Parlament și încearcă să tragă de timp. În același fel, se vede că, de fapt, PSD, într-un mod jalnic, se agață de putere, tergiversează o procedură care este explicit și clar solicitată în Constituție.

Repet: nici un ministru nu va fi numit nou în Guvern, decât după validarea din Parlamentul României!” - a spus șeful statului.

 

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat miercuri că a decis nominalizarea unor reprezentanţi ai ALDE pentru portofoliile rămase vacante în urma retragerii acestei formaţiuni de la guvernare.

Pentru portofoliul Mediului şi funcţia de viceprim-ministru a fost nominalizată Graţiela Gavrilescu, pentru Energie - Ion Cupă, iar pentru Relaţia cu Parlamentul - Ştefan Băişanu.

De asemenea, Dăncilă i-a nominalizat pe Dan Chirilă la Ministerul Afacerilor Interne, pe Camelia Gavrilă la Educaţie şi pe Dan Matei pentru funcţia de vicepremier pe probleme economice.

Scandalul ALDE - Guvernul PSD

 

Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a transmis, miercuri, scrisori preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului Viorica Dăncilă, în care îi informează că liberal-democraţii care au acceptat nominalizări pentru funcţiile de miniştri "sunt decăzuţi din calitatea de membru ALDE cu efect imediat".

Tăriceanu precizează că în şedinţa Biroului Politic Central al ALDE din 3 septembrie s-a hotărât, "cu o majoritate covârşitoare", excluderea oricărui membru care acceptă o desemnare din partea altui partid într-o funcţie publică fără acordul organismelor statutare.

De asemenea, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat miercuri că premierul Viorica Dăncilă încalcă Legea fundamentală prin refuzul de a se prezenta în Parlament pentru a cere votul asupra remanierii Guvernului şi a susţinut că actualul Executiv se află în ilegalitate.

El a menţionat că premierul Viorica Dăncilă trebuia să se prezinte în Parlament pentru vot cel târziu luni, 9 septembrie, "la 10 zile de la momentul în care au fost vacantate posturile miniştrilor demisionari".

Și preşedintele USR, Dan Barna, i-a solicitat şefului statului să respingă propunerile de miniştri făcute de premierul Viorica Dăncilă şi să pună capăt "acestui târg de parlamentari şi de miniştri".

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Lovitură pentru Tăriceanu. ALDE Prahova nu este de acord cu sancționarea membrilor
Lovitură pentru Tăriceanu. ALDE Prahova nu este de acord cu sancționarea membrilor

Lovitură pentru Călin Popescu Tăriceanu. Organizația ALDE Prahova a adoptat, miercuri, o rezoluţie prin care susţine că sancționarea membrilor ALDE care acceptă funcții în Guvernul PSD sunt nestatutare.

Dăncilă:
Dăncilă: "Fac încă o dată apel către Iohannis să lase deoparte jocurile politice”

Premierul Viorica Dăncilă a făcut apel la președintele Klaus Iohannis ”să lase deoparte jocurile politice”. Șeful Executivului a făcut aceste declarații la începutul ședinței de Guvern de joi.

Stelian Ion: Ce face Dăncilă e bătaie de joc. Iohannis să respingă miniștrii propuși
Stelian Ion: Ce face Dăncilă e bătaie de joc. Iohannis să respingă miniștrii propuși

Deputatul USR Stelian Ion îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să nu accepte propunerile de miniştri înaintate de către Viorica Dăncilă şi afirmă că acest conflict trebuie tranşat.

Dăncilă le propune funcții în Guvern celor de la ALDE, partid retras din coaliție. Cine sunt
Dăncilă le propune funcții în Guvern celor de la ALDE, partid retras din coaliție. Cine sunt

Premierul îi invită pe miniștrii ALDE în Guvern pe ușa din spate. După ce Călin Popescu Tăriceanu a rupt coaliția cu PSD, Viorica Dăncilă a convins trei parlamentari ALDE să-și trădeze partidul și, cu riscul de a fi excluși, să preia funcții în Executiv.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.