Dăncilă le propune funcții în Guvern celor de la ALDE, partid retras din coaliție. Cine sunt

11-09-2019 19:20


Premierul îi invită pe miniștrii ALDE în Guvern pe ușa din spate. După ce Călin Popescu Tăriceanu a rupt coaliția cu PSD, Viorica Dăncilă a convins trei parlamentari ALDE să-și trădeze partidul și, cu riscul de a fi excluși, să preia funcții în Executiv.

Social-democrații cred că, prin revenirea celor de la ALDE la guvernare, cabinetul își menține structura politică și nu mai are nevoie de vot de încredere în Parlament, unde PSD a pierdut majoritatea.

Alina Gorghiu (PNL): „Mă întreb unde e proaspătul preşedinte al Senatului...”

Tăriceanu, din sală: „E la Guvern!”

În zadar au încercat senatorii să îl găsească în Parlament pe noul şef al Senatului. Teodor Melescanu şi alţi membri ALDE au mers miercuri la Guvern, unde Viorica Dăncilă le-a propus funcţii în cabinetul condus de ea. Sunt aceeaşi politicieni care, acum câteva zile, au votat ca toţi cei din ALDE care acceptă funcţii de la PSD să fie demişi din partid.

A acceptat propunerea Graţiela Gavrilescu. Ea şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Mediului, când ALDE a ieşit de la guvernare, dar ar reveni pe acelaşi post.

La Energie, a fost propus deputatul ALDE Ion Cupă, iar la Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul, colegul său, Ştefan Baishanu.

Viorica Dăncilă, premierul României: „Acei membri ai ALDE care au înţeles că România are nevoie de stabilitate, dincolo de interesul personal”.

Călin Popescu Tăriceanu: „Doamna Dăncilă merge pe formule de lumea a treia. Nu e nicio trădare. Ce, suntem căsătoriţi ca să ne trădăm?”.

Drept urmare, şeful ALDE a promis că îi va cere preşedintelui Klaus Iohannis să nu accepte propunerile avansate de Viorica Dăncilă, motivând că nu respectă Constituţia. Mai mult, cei care acceptă funcţii de la PSD ar urma să fie excluşi din partid, la fel cum s-a întâmplat şi cu Teodor Melescanu.

Toma Petcu, vicepreşedinte ALDE: „Cei care se păcălesc şi pleacă pe funcţie efemeră, eu îi sfătuiesc să nu accepte o asemenea funcţie, pentru că şi-ar putea periclita viitorul politic, aşa cum a făcut domnul Meleşcanu”.

Viorica Dăncilă a venit cu noi propuneri şi la cele două ministere deţinute de PSD şi rămase fără titulari de mai bine de o lună. Pentru Educaţie, premierul a propus-o pe deputata Gabriela Gavrilă, iar la Interne pe Dan Chirilă, actual secretar de stat.

Cei trei parlamentari ALDE pe care Dăncilă şi-i doreşte în Guvern ar fi hotărâţi să atace în instanţă decizia prin care sunt excluşi din rândurile ALDE. Chiar dacă nu ar avea câştig de cauză, o procedură în instanţă presupune timp pe care Viorica Dăncilă îl câştigă rămânând la guvernare. La fel vrea să procedeze şi Melescanu.

Numirile făcute de Viorica Dăncilă trebuie semnate şi de şeful statului, în maximum 10 zile.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO