Invitația făcută de Klaus Iohannis partidului PSD la semnarea Pactului Naţional


Ultimul update: Joi 13 Iunie 2019 20:24
Data publicarii: Joi 13 Iunie 2019 20:23
Categorie: Stiri Politice

Pactul naţional, propus de Klaus Iohannis partidelor politice pentru a transpune în legislaţie rezultatul referendumului pe tema justiţiei, a fost semnat joi, la Cotroceni, de patru formaţiuni.

PNL, USR, PMP şi Pro România au fost de acord cu propunerea preşedintelui, de a corecta derapajele de la principiile statului de drept. PSD a lipsit, motivând că, în document, nu au fost acceptate amendamentele social-democraţilor.

Preşedintele a criticat dur PSD şi ALDE, pe care le-a acuzat că nu au înţeles votul românilor din 26 mai, dar le-a lăsat o uşă deschisă.

Klaus Iohannis, președintele României: "Dumneavoastră v-aţi declarat de acord să semnaţi, lista semnatarilor rămâne deschisă. Este posibil ca pe parcurs şi alte partide să revină la gânduri mai bune şi vreau să păstrăm poarta deschisă tuturor politicienilor care vor să construiască o Românie mai bună".

Documentul semnat joi, la Cotroceni, ar trebui să ducă la transpunerea în legislație a interdicției amnistiei și grațierii și a interdicției de adoptare a Ordonanțelor de Urgență în domeniul justiţiei. De asemenea, Codurile penale vor fi revizuite numai în acord cu avizele Comisiei de la Veneția și ale Comisiei Europene.

Ludovic Orban, preşedinte PNL: "Sunt convins că orice formaţiune care nu va ţine cont de voinţa oamenilor va dispărea de pe scenă politică"

Dan Barna, preşedinte USR: "Este prima piesă dintr-o construcţie care trebuie să conţină şi fără penali în funcţii publice"

Alături de reprezentanţii opoziţiei s-a aflat şi fostul lider al social democraţilor, acum preşedintele Pro România.

Victor Ponta, președinte Pro România: "Principiile din acest pact sunt corecte şi sunt spre binele societăţii. La fel o justiţie apolitică şi corectă este o condiţie fără de care nu putem progresa".

De la Cotroceni a lipsit însă Viorica Dăncilă.

Viorica Dăncilă: "Noi am spus că vrem să depunem amendamente şi atât timp cât amendamentele noastre nu se regăsesc în pact nu avem de ce participa la semnare".

UDMR a anunţat că va semna pactul propus de preşedintele Klaus Iohannis săptămâna viitoare pentru că liderul maghiarilor Kelemen Hunor este plecat din ţară.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ludovic Orban, la Cotroceni: Partidele care nu vor ține cont de voința oamenilor vor dispărea
Iohannis, la semnarea Acordului Politic Naţional: Românii au votat contra atacului nemernic, PSD-ist, asupra Justiției
VIDEO PROTVPLUS.RO