Europarlamentar, mesaj pentru Dăncilă: ”Europa vede cum călcați în picioare legile țării”

Viorica Dancila
Agerpres

Eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan i-a răspuns premierului Viorica Dăncilă, care a declarat, într-un interviu, că anumite persoane din România dezinformează Bruxelles-ul.

Siegfried Mureșan consideră că Europa a văzut cum guvernul PSD-ALDE calcă în picioare legile țării pentru a-l scăpa pe Liviu Dragnea de pușcărie.

Mesajul lui Siegfried Mureșan:

”Da, doamna Dăncilă. Ne este rușine. Ne este rușine de modul în care reprezentați România în lume.

În rest, doamna Dăncilă susține că noi, europarlamentarii români din PPE, am dezinformat Uniunea Europeană.
Să îi prezentăm realitatea:
1. De doi ani de zile Europa întreagă vede cum călcați în picioare legile țării ca să scăpați câțiva infractori de pușcărie. Europa nu are nevoie de informarea nimănui, lucrurile acestea se văd de la o poștă și se înțeleg fără nicio explicație.
2. Dumneavoastră sunteți omul politic român care s-a întâlnit cu cei mai mulți lideri europeni îi ultimele luni. Doar dumneavoastră îi puteați dezinforma.
3. Pentru PSD-ALDE a informa corect înseamnă a spune că Dragnea este om cinstit. Nu vom spune asta niciodată. Dragnea este un infractor.
4. Stiu că v-a supărat că miniștrii dumneavoastră s-au făcut de râs în Parlamentul European, dar nu trebuia să vă surprindă. Eu știam că se vor face de râs. Și vă spun astăzi că se vor face de râs în fiecare zi a Președinției române a Consiliului UE.”

Citește și
Liviu Dragnea si Viorica Dancila
După gafele comise la Bruxelles, Dăncilă își laudă miniștrii: ”O echipă profesionistă”

Acuzațiile premierului Dăncilă privind ”dezinformarea” de la Bruxelles

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a declarat că a existat multă dezinformare privind România la nivel european, iar principala problemă a reprezentat-o faptul că unii au susţinut că ţara noastră nu fi fost pregătită să preia Preşedinţia Consiliului UE.

"Din păcate, foarte multă (dezinformare referitoare la România a existat la nivel european - n.r.) şi cred că aceasta a fost şi principala problemă a României. Nu faptul că România nu era pregătită, România era pregătită pentru Preşedinţie. Nu faptul că România nu ar putea soluţiona probleme majore la nivel european, ci faptul că alţii au spus că România nu poate şi au venit cu aceste dezinformări. Ceea ce este neplăcut este că multe dintre aceste dezinformări vin din România, de la membri ai Parlamentului European români şi nu putem uita faptul că nu au fost numai dezinformări. Au fost eurodeputaţi care au votat împotriva României. Chiar când am prezentat priorităţile Preşedinţiei, aproape toţi membrii PE se aşteptau la o dezbatere constructivă, bazată pe soluţii, creionarea unor metode de cooperare cât mai strânse între grupurile politice", a precizat Dăncilă, pentru un post TV.

Ea a adăugat că lucrurile negative şi care au "adus o umbră" asupra imaginii Preşedinţiei române au venit din partea eurodeputaţilor români din grupul PPE. În opinia sa, acelora care fac "astfel de lucruri ar trebui să le fie ruşine", deoarece au fost votaţi de români pentru a-şi apăra şi reprezenta ţara.

"Acest lucru a nemulţumit. Şi nu că ne-a nemulţumit pe noi. Au fost mulţi eurodeputaţi cu care m-am întâlnit şi au spus: 'E o ruşine ceea ce s-a întâmplat'. Tocmai membri ai PE din România să vină cu astfel de acuzaţii, de afirmaţii... este fără precedent", a completat premierul.

Prim-ministrul a menţionat că România trebuie să finalizeze multe dosare, într-o perioadă mai scurtă decât în mod obişnuit.

"Dacă alţii au beneficiat de şase luni, noi trebuie ca până la sfârşitul lunii martie să încercăm să finalizăm tot ceea ce avem pe masa de lucru, să prioritizăm obiectivele care se pliază pe realitatea existentă acum la nivel european şi, în acelaşi timp, să încercăm să schimbăm imaginea în ceea priveşte Preşedinţia rotativă deţinută de către România. (...) Ştim cu toţii că înainte de a prelua Preşedinţia Consiliului UE se spunea de România că nu vom putea să avem rezultate pozitive, că nu suntem pregătiţi. Dacă ne reamintim, era chiar o propunere a Finlandei să preia Preşedinţia în locul nostru, (...) dacă nu suntem în stare... Bine, aceste lucruri au fost induse chiar de la nivel naţional, deci această propunere nu a venit, aşa, de undeva, fără nicio legătură. A fost legată de anumite afirmaţii, chiar afirmaţia domnului preşedinte Klaus Ioahnnis", a explicat Dăncilă.

Potrivit acesteia, "indiferent de situaţia internă", nu trebuie exportate problemele interne la nivel european sau la nivel internaţional.

"Atât Jean Claude-Juncker, cât şi ceilalţi lideri nu au văzut la un alt stat membru o situaţie similară cu România. Nu am văzut niciun stat membru în care membri ai PE, indiferent de grupul politic, să vină să îşi reclame propria ţară, să voteze împotriva propriei ţări, să vină cu dezinformări, să vină cu lucruri care aduc prejudiciu de imagine ţării lor. La noi a fost o situaţie aparte şi toate aceste lucruri ne-au afectat foarte mult", a adăugat ea.

Prim-ministrul a precizat că în decurs de mai puţin de o lună reprezentanţii României au participat la 40 de trialoguri pe dosare importante din domenii diverse. Dăncilă a adăugat că mai mulţi deputaţi europeni s-au declarat "foarte mulţumiţi de prestaţia miniştrilor, de modul de abordare a acestora pe subiectele importante", dar şi de modul în care văd aceştia cooperarea cu PE şi CE.

"Acum, după prezentarea priorităţilor, după schimbul de opinii care a avut loc între miniştrii cabinetului şi comisiile de specialitate, după modul în care am avut deschiderea Preşedinţiei rotative la Bucureşti, la Ateneul Român, după discuţiile în Colegiul Comisarilor, după discuţiile cu preşedinţii Parlamentului European, Consiliului European şi Comisiei Europene, lucrurile s-au schimbat foarte mult. Acum, chiar vorbeam cu mai mulţi europarlamentari, cu mai mulţi oficiali europeni, care îmi spuneau că lucrăm într-un ritm susţinut, că suntem foarte energici şi foarte hotărâţi şi că, într-adevăr, au văzut că există multă determinare din partea României de a arăta că putem să avem o Preşedinţie de succes şi că pentru prima dată există această dorinţă de implicare a tuturor celor care îşi pot pune amprenta pe dosarele aflate pe agenda europeană, dar şi în ceea ce priveşte viitorul UE", a susţinut Viorica Dăncilă

 

Citește și...
Dăncilă: ”Toader nu a vorbit de amnistie”. Ce spune despre ”dezinformarea” din PE
Dăncilă: ”Toader nu a vorbit de amnistie”. Ce spune despre ”dezinformarea” din PE

Premierul Viorica Dăncilă afirmă că se poate vorbi despre "o nouă dezinformare" în ceea ce priveşte amnistia, precizând că ministrul Justiţiei nu a vorbit despre acest lucru.

După gafele comise la Bruxelles, Dăncilă își laudă miniștrii: ”O echipă profesionistă”
După gafele comise la Bruxelles, Dăncilă își laudă miniștrii: ”O echipă profesionistă”

Întoarsă de la Bruxelles, Viorica Dăncilă a avut numai cuvinte de laudă la adresa colegilor săi din Guvernul României pentru prestaţia lor din Parlamentul European.

Avionul cu care Viorica Dăncilă se întorcea de la Bruxelles, nevoit să aterizeze la Sibiu
Avionul cu care Viorica Dăncilă se întorcea de la Bruxelles, nevoit să aterizeze la Sibiu

Un avion care venea de la Bruxelles și se îndrepta spre București, la bordul căreia se afla premierul Viorica Dăncilă, a aterizat joi seara pe aeroportul din Sibiu.

Dăncilă: ”Ne confruntăm cu o campanie de dezinformare împotriva ţării noastre”
Dăncilă: ”Ne confruntăm cu o campanie de dezinformare împotriva ţării noastre”

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat, vineri, la începutul şedinţei de Guvern, că, după ce a venit de la Bruxelles a constatat că ”ne confruntăm cu o campanie de dezinformare împotriva ţării noastre, alimentate de oameni politici români"

Recomandări
Vreme severă în România. Zece drumuri naţionale şi 37 judeţene, blocate din cauza zăpezii
Vreme severă în România. Zece drumuri naţionale şi 37 judeţene, blocate din cauza zăpezii

Zece drumuri naţionale şi 37 judeţene sunt blocate din cauza zăpezii, a informat, sâmbătă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Medvedev critică încercările Occidentului de a
Medvedev critică încercările Occidentului de a "preveni" al Treilea Război Mondial prin înarmarea Kievului

Dmitri Medvedev, fost președinte al Rusiei, a reacționat vehement la afirmațiile surprinzătoare făcute de ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto.

Rusia și-a prezentat „robotul ucigaș” cu care vrea să distrugă „inamicii occidentali”. Când va fi trimis în Ucraina | VIDEO
Rusia și-a prezentat „robotul ucigaș” cu care vrea să distrugă „inamicii occidentali”. Când va fi trimis în Ucraina | VIDEO

În timp ce Germania și SUA au anunțat că intenționează să trimită tancuri Leopard și Abrams către forțele lui Volodimir Zelenski, Rusia a dezvăluit o nouă armă terifiantă pe care o numește "robot ucigaș".