Dacian Cioloș le transmite liberalilor un mesaj de împăcare. Ce spune de o alianță

Dacian Ciolos, Ludovic Orban
Agerpres

Fostul premier Dacian Cioloș le-a transmis liberalilor un mesaj de împăcare, după ce i-a criticat că ”aşteaptă să cadă PSD natural şi ei să le ia locul".

Acum, preşedintele fondator al Mişcării România Împreună afirmă că liberalii sunt prietenii săi și subliniază faptul că - la următoarele alegeri locale și parlamentare care vor avea loc în 2020 - PSD nu va putea fi învins decât de o ”coaliție largă”.

Cioloș atrage atenția că PNL nu s-a reformat încă, dar își încheie mesajul precizând că Mişcărea România Împreună este deschisă la o colaborare cu PNL și USR.

Mesajul lui Dacian Cioloș:

Aș vrea să clarific pe cât posibil mica furtună iscată, zilele trecute, într-un pahar cu apă, după referirile mele la prietenii din PNL.

Citește și
Dacian Cioloș
Dacian Cioloș: "PNL aşteaptă să cadă PSD natural şi ei să le ia locul"
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Trebuie să recunosc faptul că anul 2020 îmi provoacă unele temeri. Este evident că PSD nu poate fi înlăturat altfel decât printr-o largă coaliție, dar în același timp nu putem ignora lecțiile primite de la ce au însemnat CDR și Alianța DA. Multă speranță și multă bucurie s-au transformat în dezamăgire și într-un ajutor nesperat pentru PSD.

Noi, societatea românească, nu am fost în stare să ne opunem cu succes modelului politic promovat de acest partid care a capturat toate straturile economice și sociale. Din această perspectivă, mă îngrijorează 2020. Dacă vom face o alianță politică slabă sau fragilă, prin care nu vom fi în stare să schimbăm fundamental societatea și să oferim un model viabil de dezvoltare durabilă, vom înregistra un eșec de priorități.

Din această perspectivă aș vrea să fie citite gândurile mele despre PNL. E un moment de îngrijorare profundă, pentru că îmi dau seama că suntem încă foarte departe de soluția de care avem nevoie. Cu toții am greșit uneori sau nu ne-am ridicat mereu la așteptările celor care ne susțin sau ne votează. Replicile pe care le-am primit, pe alocuri descalificante pentru cei care le-au dat, îmi confirmă îngrijorarea.

Motiv pentru care nu doresc să alimentez această polemică. Nu sunt eu cel care trebuie să reformeze PNL. Nu am putut și nici nu era misiunea mea în 2016, așa cum nu este nici astăzi. Este misiunea oamenilor cinstiți și onești din PNL. Sunt mulți și îi asigur de toată prețuirea mea. Dar toți membrii partidelor din România trebuie să știe că, dacă nu vor face reforma de care este nevoie în propriul partid, ea va fi făcută chiar de electorat, la vot. Și sunt convins că au suficiente date ca să înțeleagă ce spun.

Aș vrea să închei prin a spune că suntem deschiși unei colaborări cu PNL, așa cum suntem și cu USR. Îi asigur că vor găsi mereu în noi un partener onest și că avem speranța că vom reuși să punem bazele unei constucții politice solide, care să facă față în alegeri, dar mai ales în perioada post-electorală. Resping ideea că am fi „condamnați“ să lucrăm împreună. Democrația nu te condamnă, democrația cere onestitate și capacitatea de a-ți recunoaște propriile greșeli. Îi aștept pe cei din PNL să ni se alăture în munca pentru o Românie mai bună, pentru că ne așteaptă vremuri dificile.” 

Recent, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că atacul lui Dacian Cioloş la adresa liberalilor este ciudat, afirmând că acesta face un serviciu PSD.

El a afimat că declaraţiile lui Cioloş sunt "vorbe aruncate poate dintr-o lipsă a fenomenului politic", catalogând acest gest politic drept "ciudat, care arată o posibilă agendă ascunsă".

Reacția sa a venit după ce Dacian Cioloș a afirmat că PNL se regăseşte în zona clasei politice vechi şi refuză cu obstinaţie să se reformeze. El a mai spus că liberalii refuză să vină alături de formaţiunea din care face parte "într-un proiect de reformare profundă a societăţii româneşti, cu accent pe bunăstare".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Ludovic Orban: Mi se pare foarte ciudat atacul lui Cioloş; face un serviciu PSD
Ludovic Orban: Mi se pare foarte ciudat atacul lui Cioloş; face un serviciu PSD

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat duminică seară că atacul lui Dacian Cioloş la adresa liberalilor este ciudat, afirmând că acesta face un serviciu PSD.

Dacian Cioloș:
Dacian Cioloș: "PNL aşteaptă să cadă PSD natural şi ei să le ia locul"

PNL se regăseşte în zona clasei politice vechi şi refuză cu obstinaţie să se reformeze, a afirmat preşedintele fondator al Mişcării România Împreună, Dacian Cioloş, citat de Agerpres.

Cioloș:
Cioloș: "România are nevoie de un guvern mai credibil până la sfârșitul lunii noiembrie"

Dacian Cioloş a declarat că România are nevoie de un guvern mai credibil, care să reprezinte ţara la preluarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.