CC dezbate din nou, la 9 decembrie, articolul in baza caruia sunt judecati Iohannis si alti primari

04-11-2014 08:25


Klaus Iohannis

Curtea Constitutionala (CC) a decis, marti, sa dezbata din nou, la 9 decembrie, Articolul din Legea 161/2003 in baza caruia ANI i-a declarat incompatibili pe mai multi alesi locali, intre care si candidatul la prezidentiale Klaus Iohannis.

Judecatorii CC au stabilit, in sedinta de marti, repunerea pe rol a cauzei privind respectivul articol, intrucat este nevoie de dezbateri suplimentare.

Pana la 9 decembrie, vor fi cerute informatii suplimentare de la Curtea de Apel Constanta, unde a fost ridicata exceptia de neconstitutionalitate, in procesul de incompatibilitate al primarului din Tuzla.

Astfel, CC va relua, la 9 decembrie, dezbaterile privind articolul de lege in baza caruia Agentia Nationala de Integritate (ANI) i-a gasit incompatibili pe mai multi alesi locali.

Este vorba despre articolul 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, care prevede ca alesii locali sunt incompatibili daca ocupa si functii in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local sau sunt reprezentanti ai statului in adunarile generale ale unor societati comerciale de in teres national.

"Functia de primar si viceprimar, primar general si viceprimar al municipiului Bucuresti, presedinte si vicepresedinte al consiliului judetean este incompatibila cu (...) functia de reprezentant al unitatii administrativ-teritoriale in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului in adunarea generala a unei societati comerciale de interes national", prevede articolul 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003.

Articolul de lege a fost analizat in 7 octombrie de judecatorii constitutionali, care au amanat atunci pronuntarii unei solutii pana la 3 noiembrie.

Exceptia de neconstitutionalitate a fost ridicata de primarul comunei constantene Tuzla, Constantin Micu, in cazul caruia Agentia Nationala de Integritate a intocmit un raport de incompatibilitate.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO