Vreti in Schenghen?Parisul ne propune graniceri francezi la Albita si Siret

Ultima actualizare: 28-10-2012 12:26
graniceri

Ca sa ne primeasca in spatiul Schengen fara emotii, oficialii de la Paris sunt dispusi sa ne ajute. Ministrul de interne din Hexagon propune chiar sa fie trimisi graniceri francezi, germani, italieni sau englezi in punctele noastre de frontiera.
 

Franta isi reafirma convingerea ca Romania trebuie sa intre in spatiul Schengen, avand aceasta vocatie, iar autoritatile franceze sunt dispuse sa ajute Romania pentru indeplinirea tuturor criteriilor tehnice, a declarat, luni, ministrul francez de interne, Claude Gueant.

El a declarat, la sediul Ministerului Administratiei si Internelor, ca delegatia pe care o conduce face o vizita care sta sub semnul cooperarii in contextul in care presedintii Frantei si Romaniei s-au exprimat public pentru refacerea legaturilor de colaborare intre cele doua tari.

Din declaratia oficialului se intelege ca pana acum aceste legaturi au fost rupte sau nu au functionat.

Pe de alta parte, ministrul francez a precizat ca a discutat pe doua teme principale cu omologul sau roman, Traian Igas, respectiv aderarea Romaniei la Schengen si cooperarea politieneasca intre autoritatile celor doua state.

In ceea ce priveste primul subiect, Claude Gueant a sustinut ca tara noastra a indeplinit o serie de criterii tehnice urmand ca perspectiva aderarii sa fie evocata in Consiliul Europei.

Potrivit acestuia, Franta este dispusa sa ajute Romania pentru indeplinirea tuturor criteriilor tehnice, ministrul francez mentionand ca a fost luata in discutie crearea unui dispozitiv format din ofiteri de politie detasati pe langa autoritatile romane.

Intrebat daca Romania mai are sanse de a adera la spatiul Schengen in 2011, Gueant a raspuns ca nu poate face precizari in numele celor 27 de state ale UE, dar a subliniat ca Franta este hotarata sa ajute Romania sa indeplineasca toate criteriile de aderare.

Ce este spatiul Schengen

Acordul Schengen a fost semnat la 14 iunie 1985 de Belgia, Germania, Franta, Luxemburg si Tarile de Jos si permite libera circulatie a persoanelor in spatiul Schengen, eliminand controalele sistematice la frontierele interne.

Cu alte cuvinte, cei din interiorul sau pot sa calatoreasca in orice stat membru fara a fi controlati si implicit pot munci fara probleme, in intreaga zona.

In cate tari se poate circula liber, in Schengen

In prezent, spatiul cuprinde 25 de state, si anume tari membre ale UE: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Republica Ceha, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Tarile de Jos, Ungaria

Schengen cuprinde si trei tari asociate, care nu fac parte din UE: Norvegia, Islanda si Elvetia.

In acest moment, Bulgaria, Romania si Cipru aplica doar partial legislatia Schengen si sunt sub supravegherea Comisiei Europene pentru punerea la punct a tuturor mecanismelor specifice.

De unde a pornit scandalul diplomatic al aderarii Romaniei la spatiul Schengen

Basescu: Nu putem sa stam ca ramele.Avem dreptul sa fim in spatiul Schengen

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO