Franta si Germania nu vor Romania in spatiul Schengen. Vezi motivele

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Ministrii de interne ai Frantei si Germaniei au transmis Comisiei Europene o scrisoare prin care se solicita amanarea aderarii Romaniei, dar si a Bulgariei, la spatiul Schengen. Vezi in articol reactia MAE si a politicienilor!

Solicitarea este de asemenea adresata presedintiei belgiene a Uniunii Europene si Ungariei, care va prelua presedintia anul viitor, au declarat surse europene, citate de Mediafax.

Solicitarea comuna a Frantei si Germaniei se bazeaza pe de-o parte pe neindeplinirea unora dintre obiectivele asumate in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, legate de coruptie, justitie si combaterea crimei organizate, desi scrisoarea precizeaza ca, in mod formal, nu ar trebui facute conexiuni intre aderarea la Schengen si MCV.

Care sunt problemele Romaniei

Citește și
Traian Basescu
Basescu: Romania nu accepta amanarea aderarii la spatiul Schengen
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Francezii si germanii semnaleaza si probleme legate de gestiunea frontierelor si de politica de azil, documentul mentionand ca "in contextul procesului de analiza a aderarii la Schengen ar trebui tinut cont de probleme legate de gestiunea frontierelor externe ale Spatiului Schengen si de politica de azil", mai sustin sursele citate.

Consilierul prezidential pentru afaceri europene, Leonard Orban, a confirmat existenta acestui demers fara a oferi insa detalii, scrie Mediafax.

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, a declarat ca nu a fost primita nicio scrisoare.

Ce prevede scrisoarea critica

"Nu sunt reunite toate conditiile pentru aderarea celor doua tari la Spatiul Schengen", scriu cei doi ministri, fracnez si german. "Nu ar fi realist si nici responsabil sa nu tinem cont de defectele identificate: absenta unui mediu juridic si administrativ satisfacator in domeniile sigurantei si justitiei, fenomenele de coruptie la diferite niveluri si persistenta unei criminalitati organizate preocupante".

Daca Romania si Bulgaria ar intra in Schengen, exista riscul unor "consecinte grave pentru securitatea interna a Uniunii Europene si pentru fiecare stat membru cu incidenta asupra supravegherii frontierelor intr-o regiune strategica si asupra accesului deplin la datele Schengen. Estimam ca decizia ar trebui luata cand principalele subiecte de preocupare vor fi rezolvate si cand cele doua state vor incepe progrese ireversibile in lupta impotriva coruptiei, a criminalitatii organizate si a reformei sistemului judiciar", potrivit Mediafax.

Cine si cand decide daca suntem primiti in Schengen

Decizia oficiala se va afla pe 27 martie 2011. Atunci, Consiliul Europei se va intruni si va vota ce se intampla cu Romania, Bulgaria si Cipru - daca aceste trei state sunt pregatite sa adere la spatiul de libera circulatie.

Decizia aderarii unei tari la Schengen este luata in unanimitate in Consiliu. Daca un singur stat membru crede ca nu sunt indeplinite conditiile cerute, teoretic, el poate bloca decizia

Problema romilor

Anul 2010 a fost anul expulzarilor "voluntare" care au declansat un imens scandal - dupa ce Franta i-a platit pe tiganii romani si bulgari ca sa accepte sa revina in tarile de origine.

Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, a declarat in repetate randuri ca trebuie ca problema romilor sa fie o conditie pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen.

Dupa o campanie vehementa de expulzare a romilor, situatia s-a calmat abia in toamna, cand presedintele Sarkozy a fost chemat in fata Consiliului Europei ca sa-si explice actiunile si a fost criticat de mai multe state, printre care si Vaticanul, pentru politicile sale care frizau extremismul si discriminarea.

Integrarea minoritatilor nu face parte, insa, din aquis-ul Schengen.

Reactia MAE: Nu exista niciun temei juridic pentru asocierea Schengen-coruptie

Ministerul Afacerilor Externe isi exprima regretul fata de transmiterea de catre ministrii de interne francez si german a unei scrisori comune prin care se solicita amanarea momentului aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen la o data ulterioara lunii martie 2011.

Solicitarea amanarii deciziei de aderare a Romaniei si Bulgariei pleaca de premisa unor asa-zise „carente ale situatiei generale” a celor doua state si a unor ipotetice disfunctionalitati ce ar afecta siguranta sistemului de supraveghere a frontierei Schengen.

In acelasi timp, MAE reitereaza faptul ca nu exista niciun temei, juridic sau de oportunitate, pentru o asociere intre aderarea la Schengen si Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) din domeniul justitiei si combaterii coruptiei.

Basescu: Nu vom accepta o discriminare din partea nimanui, fie ea si din partea celor mai puternice state din Uniune

Seful statului a sustinut o declaratie de presa in care a criticat demersul celor doi ministri, spunand ca Romania are dreptul sa se bata pentru drepturile ei.

Basescu a avertizat ca un precedent de incalcare a tratatului de aderare al unui stat poate duce la alte abuzuri, in continuare si ca tara noastra trebuie sa aiba aceleasi conditii de acces pe care le-au avut toate statele.

De altfel, presedintele Basescu declara in urma cu o saptamana, pentru Financial Times ca daca unele tari au dubii, le invitam politicos - deoarece Romania va furniza 2.070 de kilometri de granita UE - sa participe, cu politie de frontiera din alte tari, sa fie impreuna cu noi la granita, supraveghind procesul. Dar nu sa blocheze accesul Romaniei in zona Schengen

.

Ce este spatiul Schengen

Acordul Schengen a fost semnat la 14 iunie 1985 de Belgia, Germania, Franta, Luxemburg si Tarile de Jos si permite libera circulatie a persoanelor in spatiul Schengen, eliminand controalele sistematice la frontierele interne.

Cu alte cuvinte, cei din interiorul sau pot sa calatoreasca in orice stat membru fara a fi controlati si implicit pot munci fara probleme, in intreaga zona.

In cate tari se poate circula liber, in Schengen

In prezent, spatiul cuprinde 25 de state, si anume tari membre ale UE: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Republica Ceha, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Tarile de Jos, Ungaria

Schengen cuprinde si trei tari asociate, care nu fac parte din UE: Norvegia, Islanda si Elvetia.

In acest moment, Bulgaria, Romania si Cipru aplica doar partial legislatia Schengen si sunt sub supravegherea Comisiei Europene pentru punerea la punct a tuturor mecanismelor specifice.

Iata HARTA statelor Schengen

Ministrul de Interne, Traian Igas, ne indeamna sa fim optimisti

Romania a indeplinit toate clauzele asumate in fata partenerilor europeni in ceea ce priveste securizarea frontierelor, spune Igas, care a explicat ca decizia aderarii Romaniei la Shenghen este una politica.

Haideti sa asteptam cu speranta anul viitor, la inceput, cand decizia se va lua in Consiliul JAI. E nevoei de consens, dar eu cred ca, intr-un final si statele care sunt mai rezervate vor evalua mai bine aceste declaratii, scrisori, si eforturile Romaniei, care nu sunt mici, sa fie luate in considerare”, a spus Igas.

Aceleasi idei enuntate si de fostul ministru MAI, Vasile Blaga

Decizia aderarii Romaniei la Shenghen este politica, iar MAI si-a facut datoria, spune Blaga, care adauga ca intreaga clasa politica romaneasca trebuie sa isi asume un eventual esec.

Sunt convins ca suntem nedreptatiti, pentru ca, pentru prima sata la aderarea unui stat, se iau in considerare si alte conditii decat cele tehnice, asa cum s-a intamplat cu statele care au aderat la 1 ianuarie 2007. Cu toate acestea, cele doua principale state membre ale UE (Franta si Germania, n.r.) – ele decid in ansamblu politica UE - si-au exprimat retineri, a spus Blaga.

Opozitia din Romania vorbeste despre un esec

Liderul PNL, Teodor Melescanu, fost ministru al Apararii, a declarat imediat dupa aflarea vestii, ca este Romania a indeplinit toate conditionalitatile cerute de catre institutiile internationale.

"Este un esec politic evident al Presedintelui, al Guvernului, al oficialitatilor romane din zona executiva. Este un esec si al nostru al tuturor, pentru ca banii care s-au cheltuit pentru toate acestea erau mai buni in alte domenii mai ales in perioada aceasta de criza", a declarat Melescanu.

Geoana: demersul Frantei si Germaniei, o lovitura dura la adresa Romaniei

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat ca aceasta decizie, care incepe sa devina realitate, este nedreapta la adresa Romaniei, este nelegala din punctul de vedere al dreptului european.

"Romania nu este o tara de mana a doua in Europa", a tinut sa precizeze senatorul.

Ponta: Franta si Germania neindreptatesc Romania

Presedintele PSD sustine ca s-a ajuns la aceasta decizie politica doar ca urmare a lipsei de seriozitate a lui Traian Basescu in relatia directa cu Nicholas Sarkozy si Angela Merkel

"Am luat act cu dezamagire de decizia autoritatilor franceze si germane de a cere, in mod oficial, amanarea aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, programata pentru martie 2011. Conform evaluarilor de pana la acest moment, Romania si-a respectat angajamentele. Cererile adresate de cele doua state catre Comisia Europeana nu sunt corecte si nu tin cont de pasii facuti de Romania pentru a indeplini criteriile de aderare la Spatiul Schengen", scrie Ponta intr-un comunicat de presa.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Aderarea comuna a Romaniei si Bulgariei la Schengen, avantajoasa
Aderarea comuna a Romaniei si Bulgariei la Schengen, avantajoasa

Un proces de aderare la spatiul Schengen comun pentru Romania si Bulgaria este avantajos pentru ambele tari, considera un analist politic de la Instititul pentru o Societate Deschisa din Sofia.

Basescu: Romania nu accepta amanarea aderarii la spatiul Schengen
Basescu: Romania nu accepta amanarea aderarii la spatiul Schengen

Romania nu este pregatita sa accepte o amanare a datei de aderare la spatiul Schengen, sustine Traian Basescu, intr-un interviu acordat celebrei publicatii britanice Financial Times.

Ministru francez: Romania nu este pregatita sa adere la Spatiul Schengen
Ministru francez: Romania nu este pregatita sa adere la Spatiul Schengen

Franta refuza sa intre in "mecanisme" care ar slabi capacitatea UE de a controla fluxurile migratoare, afirma ministrul francez al Afacerilor Europene, Laurent Wauquiez.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.