Victorie clara a opozitiei la alegerile parlamentare din Venezuela. Reactia presedintelui: "Democratia a triumfat!"


Ultimul update: Joi 10 Decembrie 2015 07:01
Data publicarii: Luni 07 Decembrie 2015 08:14
Categorie: Stiri externe
Alegeri Venezuela

Opozitia venezueleana a castigat duminica majoritatea parlamentara pentru prima oara in 16 ani, au anuntat autoritatile locale, dupa un scrutin desfasurat pe fondul unei grave crize economice, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Masa Unitatii Democratice (MUD), o larga coalitie de opozitie, a castigat 99 de locuri, adica o majoritate parlamentara de de doua treimi, fata de 46 de mandate, cat a obtinut Partidul Socialist Unificat din Venezuela (PSUV) al presedintelui Nicolas Maduro, a anuntat presedintele Consiliului National Electoral, Tibisay Lucena, precizand ca un bilant exact va fi facut public dupa ce se va fi incheiat numararea tuturor buletinelor de vot.

Anuntul rezultatelor oficiale, dupa o intarziere de mai multe ore, a fost intampinat cu strigate de bucurie si focuri de artificii in mai multe cartiere ale capitalei Caracas.

Imediat dupa aceea, presedintele Nicolas Maduro a aparut, cu un chip grav, pentru un discurs oficial televizat.

'Am venit cu morala noastra, cu etica noastra pentru a recunoaste rezultatele adversarilor, pentru a le accepta si pentru a spune ca Venezuela are o Constitutie si ca democratia a triumfat', a declarat Nicolas Maduro, dupa anuntul oficial al rezultatelor, care atribuie o majoritate parlamentara de doua treimi reprezentantilor opozitiei.

Aceasta victorie a opozitiei marcheaza o cotitura istorica in Venezuela dupa ascensiunea la putere a chavismului in 1999, chiar daca presedintele Nicolas Maduro ar putea sa limiteze ulterior prerogativele parlamentului pentru a contracara victoria opozitia, cu riscul de a provoca proteste, comenteaza AFP.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO