Reactia parintilor lui Iulian Ghergut dupa ce au vazut inregistrarea cu fiul lor, rapit acum un an in Burkina Faso

Dată publicare: 01-11-2016 07:21
Dată actualizare: 04-11-2016 07:06


Un roman retinut ca ostatic de peste un an de catre jihadistii gruparii jihadiste Al-Mourabitoune a islamistului algerian Mokhtar Belmokhtar a aparut intr-o inregistrare video, data publicitatii luni.

Iulian Ghergut era agent de securitate intr-o mina de mangan la Tambao, in nordul Burkina Faso, in apropiere de frontiera cu Niger si Mali, cand a fost rapit in 4 aprilie 2015 de catre cinci indivizi inarmati. Rapirea sa a fost revendicata de catre Al-Mourabitoune, o grupare legata de Al Qaida.

In inregistrarea video, el poarta o barba deasa, vorbeste o franceza marcata de un accent puternic, si afirma ca secventa este inregistrata in 21 septembrie. Ostaticul roman asigura ca starea sanatatii sale este buna.

Ghergut spune ca se gandeste la familia sa si ii cere, precum si guvernului roman, sa faca totul pentru a fi eliberat.

Inregistrarea a fost distribuita de SITE, centrul american de supraveghere a site-urilor jihadiste.

Gruparea Al-Mourabitoune a fost creata in 2013 prin fuziunea formatiunii lui Mokhtar Belmokhtar cu Miscarea pentru unicitate si jihad in Africa de Vest (Mujao), una dintre formatiunile jihadiste din nordul Mali vizate de operatiunea franceza Serval, lansata in ianuarie 2013.

Burkina Faso, tara sahaliana saraca din Africa, a intrat din 2015 intr-un ciclu de rapiri si atacuri teroriste mai ales in regiunea sa de nord.

Dupa rapirea lui Ghergut, un cuplu de medici australieni a fost rapit in ianuarie 2016 la Djibo, in nordul Burkina Faso, ulterior sotia fiind eliberata.

Mesajul parintilor, dupa aparitia inregistrarii

Vestea ca Iulian este in viata a aprins flacara sperantei in familia sa. Parintii lui abia l-au recunoscut.

Gheorghe Ghergut, tatal lui Iulian: "E prea putin slab, ca si cand e omul cand e inchis."
Reporter: "Mai aveti speranta sa il vedeti acasa?"
Gheorghe Ghergut: "Da, trag speranta ca il vedem acasa."
Reporter: "De unde aveti asteptarile cele mai mari?"
Gheorghe Ghergut: "Statul sa negocieze cu ei. Noi ne rugam la Sfantul."

Neputinciosi, parintii isi pun sperantele in autoritatile romane si spun ca deocamdata nu au primit nicio veste despre copilul lor, de la cei care incearca sa il elibereze.

Cecilia Ghergut, mama lui Iulian: "Am fost la ambasada, dar aceeasi poveste."
Reporter: "Cine ar trebui sa se impllice mai mult sa va ajute copilul?"
Cecilia Ghergut: "Presedintele."
Reporter: "Credeti ca o sa faca mai mult decat au facut pana acum?"
Cecilia Ghergut: "Cred ca, dar pana acum nu am auzit nimic."

Reactia Ministerului de Externe:

Celula de criza interinstitutionala care gestioneaza situatia cetateanului roman rapit in Burkina Faso a luat nota de difuzarea la data de 31 octombrie 2016 a unui material video cu cetateanul roman Iulian Ghergut. In prezent se fac verificari privind autenticitatea inregistrarii. Avand in vedere specificul acestei operatii, procedurile de verificare pot sa dureze.

Celula de criza interinstitutionala precizeaza ca lansarea unui astfel de mesaj in spatiul public se inscrie in tiparul obisnuit al situatiilor de acest gen.

Celula de criza interinstitutionala lucreaza in regim de permanenta pentru gestionarea situatiei.

Celula de criza interinstitutionala care gestioneaza situatia cetateanului roman rapit in Burkina Faso, convocata la data de 4 aprilie 2015 (din care fac parte MAE, SIE, SRI, MApN, Administratia Prezidentiala), este constituita conform
"Metodologiei de comunicare si actiune pentru institutiile cu responsabilitati in gestionarea situatiilor de atacuri teroriste in care sunt implicati cetateni romani aflati in afara teritoriului Romaniei" (aprobata de sedinta CSAT din 3 iulie 2013).
Impreuna cu MAE, care actioneaza pe toate canalele diplomatice disponibile si gestioneaza activitatea de comunicare, autoritatile romane competente in domeniul securitatii nationale (SIE, SRI, MApN) depun toate eforturile pentru eliberarea cetateanului roman. Fiecare institutie actioneaza cu instrumentele si metodele specifice de actiune, conform competentelor.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO