Un da Vinci pierdut. O femeie a avut pe perete, fara sa stie, un tablou de 125 milioane de euro

Ultima actualizare: 17-10-2012 23:57
pictura da Vinci

Ani de zile a stat agatata pe peretele unei ferme, acoperita de praf. Iar cand proprietara a renovat cladirea nici macar nu s-a chinuit sa acopere aceasta pictura pe care ea a considerat-o fara valoare, astfel incat a ajuns sa fie si stropita cu vopsea.

Din intamplare, Fiona McLaren a aflat ca pictura ar fi opera lui Leonardo da Vinci si ar valora peste 125 de milioane de euro.

Tabloul, care infatiseaza o femeie imbratisand un copil, era cat pe ce sa ajunga la ghena de gunoi de cateva ori, dar, pentru ca are dificultati financiare, Fiona McLaren, 59 de ani, din Scotia, a decis sa il duca la un expert, pentru evaluare, sa vada daca poate sa obtina cativa banuti pe el.

Harry Robertson, directorul casei de licitatii Sotheby din Scotia, a inlemnit cand a vazut pictura care a stat decenii pe peretele unui dormitor din Londra, inainte ca proprietara sa se mute la ferma din Scotia. “I-am aratat tabloul domnului Robertson, iar el a ramas inmarmurit, fara cuvinte”, a spus proprietara picturii.

El este de parere ca ii apartine, fara dubii, lui da Vinci, dar pictura a fost dusa la Londra, pentru teste stiintifice, iar concluzia finala va fi trasa anul viitor.

Opera a intrat in posesia familiei McLaren in anii ’60, cand tatal Fionei, George, care a fost medic, a primit-o cadou de la un pacient. In 1979, cand George a murit, pictura i-a revenit sotiei. Fiona a primit-o cadou de la mama ei cand a implinit 40 de ani.

O pictura de-a lui da Vinci depaseste, de regula, suma de 100 de milioane de euro, iar acum o suita intreaga de specialisti au aratat un entuziasm nemaivazut fata de aceasta opera.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO