Viktor Ianukovici vs Iulia Timosenko: Care va fi presedintele Ucrainei?

Ultima actualizare: 31-10-2012 06:53

UPDATE: Lupta stransa la Kiev, unde tocmai a trecut primul tur al alegerilor prezidentiale. Aflati la o diferenta de 10 procente, seful opozitiei si cel al guvernului au la dispozitie doua saptamani ca sa-i convinga pe ucraineni sa-i voteze.

 

Daca acum cinci ani Viktor Ianukovici simboliza alianta cu Rusia, iar Iulia Timoshenko pe cea cu Occidentul, acum linia de demarcatie dintre cei doi nu mai este atat de clara.

Cu doar 5 ani in urma, Viktor Ianukovici era candidatul la presedintie sustinut deschis de Moscova, in timp ce Victor Iushcenko si Iulia Timoshenko incarnau viitorul democratic si occidental al Ucrainei.

Spectaculoasa Revolutie Portocalie nu s-a dovedit insa inceputul de drum pe care si-l doreau vecinii nostri de la est. In schimb, s-au trezit cu o criza politica aproape continua, mai multe runde de alegeri anticipate si rupturi intre fostii aliati.

Pretul final l-a platit Victor Iushcenko inca din primul tur de acum, votat de doar 5% dintre ucrainieni. Ca un semn al schimbarii de optica de la Kiev, ambii candidati din turul doi vor sa renunte la proiectul aderarii la NATO si sa refaca relatiile Ucrainei cu Rusia.

Daca numele celor doi finalisti erau previzibile, surpriza o constituie ocupantul locului al treilea. Despre bancherul Serghei Tihipko, oficial cel mai bogat dintre candidati, se spune ca ar putea fi numit premier daca Doamna de Fier de la Kiev va castiga alegerile.

Pe de alta parte, cei mai multi ucraineni nu exclud ca alegerile sa fi fost fraudate. De altfel, in unele locuri alegatorii au fost ospatati pe saturate si inainte si dupa ce au votat.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO