Tortură, avorturi forțate și insecte pentru hrană. Cum arată „viața” în închisorile din Coreea de Nord

închisoare
Shutterstock

Execuții extrajudiciare, violuri, avorturi forțate, închisoare fără proces, tortură, și mâncare cu rația, care îi lasă pe prizonieri atât de înfometați încât unii ajung să mănânce insecte.    

Acestea sunt doar câteva dintre abuzurile obișnuite în închisorile nord-coreene și în alte centre de detenție, potrivit unor foști deținuți ale căror mărturii stau la baza unui nou raport publicat săptămâna aceasta de un organism de supraveghere a drepturilor omului, scrie CNN.

Folosind interviuri cu sute de supraviețuitori, martori și autori de abuzuri care au fugit din țară, împreună cu documente oficiale, imagini din satelit, analize arhitecturale și modelări digitale ale unităților penitenciare, ONG-ul non-profit Korea Future a construit ceea ce consideră a fi cea mai detaliată imagine de până acum a vieții din interiorul închisorilor din Coreea de Nord.

Scopul raportului nostru este, în esență, de a dezvălui încălcările drepturilor omului care au avut loc în cadrul închisorilor din Coreea de Nord. (Raportul) constată că, chiar și după 10 ani de la înființarea de către ONU a unei comisii de anchetă, există în continuare încălcări sistematice și răspândite ale drepturilor omului”, a declarat Kim Jiwon, un investigator al Korea Future, care are birouri la Londra, Seul și Haga și care se concentrează pe probleme legate de drepturile omului în Coreea de Nord.

Pe lângă construirea unor modele 3D ale unora dintre locurile de detenție, grupul a documentat ceea ce crede că sunt peste 1.000 de cazuri de tortură și tratamente crude, inumane sau degradante, sute de cazuri de viol și alte forme de violență sexuală și peste 100 de cazuri de negare a dreptului la viață.

Citește și
inchisoare
O femeie gardian, filmată în timp ce sugea degetul unui deținut într-o închisoare din SUA | VIDEO
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Comparabil cu Gulagul sovietic, închisorile din Coreea de Nord nu au scopul de a reține și reabilita persoanele condamnate de instanțe în facilități sigure și umane. De asemenea, scopul său nu este nici acela de a diminua recidiva și de a crește siguranța publică”, se arată în raport.

Acesta este de a izola de societate persoanele al căror comportament intră în conflict cu susținerea autorității singulare a liderului suprem, Kim Jong Un”.

Raportul afirmă că a identificat sute de participanți activi despre care susține că au luat parte la violențe și solicită anchete și urmăriri penale pentru abuzuri. Korea Future a folosit mărturii ale martorilor și imagini din satelit pentru a cartografia 206 centre de detenție, în fiecare provincie nord-coreeană, susținând că abuzurile sunt comise personal de oficiali de rang înalt, precum generali majori ai statului.

Trei persoane au fost supuse la chin și umilință pentru că au încercat să treacă granița

Raportul este o lectură sumbră. Printre cazurile pe care le evidențiază se numără cele a trei persoane încarcerate după ce au încercat să treacă frontiera - o infracțiune pedepsită în această țară. Grupul susține că una dintre ele a fost forțată să avorteze când era însărcinată în șapte sau opt luni, o alta a fost hrănită cu doar 80 de grame de porumb pe zi, o dietă de înfometare care a dus la scăderea greutății sale de la 60 de kilograme la 37 de kilograme în decurs de o lună și care l-a forțat să își completeze dieta cu gândaci și rozătoare, iar o a treia a fost forțată să stea în poziții umilitoare până la 17 ore pe zi timp de 30 de zile. Alți supraviețuitori, care au vorbit pentru CNN, au povestit că au supraviețuit cu hrană pentru animale și au devenit scheletic de slabi, au fost martori la violuri și au fost supuși la bătăi crunte.

Korea Future speră că alte țări vor lua în considerare posibilitatea de a intenta procese interne împotriva agenților nord-coreeni și că unele dintre descoperirile sale pot fi folosite ca dovezi. De asemenea, speră că țările occidentale vor aplica sancțiuni specifice împotriva unora dintre acuzații din raport.

Din cauza izolării autoimpuse a Coreei de Nord, care a devenit și mai strictă de când țara și-a închis granițele în 2020 ca răspuns la Covid-19, CNN nu poate verifica independent relatările.

Cu toate acestea, condițiile descrise în raport sunt în concordanță cu concluziile unor investigații recente ale Națiunilor Unite, inclusiv un raport prezentat săptămâna aceasta Consiliului ONU pentru Drepturile Omului de către raportorul special Elizabeth Salmón, care a declarat că femeile deținute în taberele de prizonieri politici au fost „supuse la tortură și rele tratamente, muncă forțată și violență de gen, inclusiv violență sexuală din partea oficialilor statului”.

Coreea de Nord neagă în mod frecvent acuzațiile de încălcare a drepturilor omului - în închisorile sale sau în altă parte - susținând adesea că acestea fac parte dintr-o campanie orchestrată de SUA împotriva sa. Săptămâna aceasta, la scurt timp după o reuniune a ONU privind situația drepturilor omului în țară, Coreea de Nord a emis o declarație în care a afirmat că „denunță și respinge cu hotărâre” ceea ce a caracterizat drept „o campanie de presiune asupra drepturilor omului organizată de SUA”.

Faptul că o astfel de țară ia în discuție situația 'drepturilor omului' din alte țări este într-adevăr o bătaie de joc și o insultă la adresa drepturilor omului în sine”, se arată în declarație.

Referindu-se la un exercițiu militar comun între SUA și Coreea de Sud, aceasta a afirmat că SUA își folosește „manevra privind drepturile omului ca mecanism pentru a invada” Coreea de Nord.

„Nu m-am simțit ca fiind un om”

Anchetatorii de la Korea Future și de la ONU spun că mulți deținuți devin atât de dezumanizați de abuzuri încât încep să simtă că le merită cumva. De asemenea, mulți dintre ei pur și simplu nu au nicio noțiune despre drepturile omului.

O fostă deținută, care spune că a fost reținută pentru puțin peste un an din 2015, după ce s-a plâns autorităților cu privire la situația sa de cazare, a comparat tratamentul său cu cel al unui animal.

Când creștem iepuri, îi ținem în vizuini cu garduri și le dăm mâncare. (În închisoare), era ca și cum noi eram iepurii, ținuți într-o celulă și ni se dădea mâncare de după gratii... nu eram tratați ca oameni, ci ca un fel de animale”, a declarat supraviețuitoarea, al cărei nume CNN a acceptat să îl protejeze, deoarece, în Coreea de Nord, familiile transfugilor se pot confrunta cu represalii.

La un moment dat, celula ei avea în jur de doi metri pătrați, „și știu asta pentru că dormeam în stil zig-zag și picioarele cuiva îmi atingeau umerii”.

Nu trebuia să ne mișcăm în celulă și trebuia să stăm cu mâinile pe lângă corp și, cum nu trebuia să ne uităm în sus, trebuia să ne uităm în jos. Nu aveam voie să vorbim, așa că tot ce auzeai era sunetul respirației oamenilor”.

Ea a descris faptul că a fost hrănită doar cu porumb amestecat cu tărâțe de orez, folosit frecvent ca hrană pentru animale.

Cum poate fi suficient? Când iei micul dejun, din momentul în care pui lingura jos, ți-e foame. Este numai iarbă și nicio nutriție, așa că ți se face foame, deoarece nici măcar nu simți mâncarea în stomac. Toată nutriția din corpul tău a dispărut, așa că ajungi să arăți ca un schelet în momentul în care pleci, chiar înainte de a muri”. A fost eliberată după puțin mai mult de un an de detenție.

Nu mă simțeam ca fiind un om. Aș fi preferat să fiu moartă decât să ajung să trăiesc așa”.

„Am crezut că nu pot trăi așa”

Un supraviețuitor de sex masculin a cărui mărturie a fost folosită în raportul Korea Future a declarat pentru CNN că a fost reținut de mai multe ori pentru dezertare, inclusiv în 2000 și 2017, după ce a trecut granița cu China pentru a căuta de lucru.

Deși a descris faptul că a văzut gardieni de închisoare care violau femei deținute, a fost bătut și a fost forțat să se plimbe cu corpul înclinat în unghi drept în timpul unei perioade pe care a petrecut-o în închisoare, el a spus că a doua oară când a fost închis, a văzut o oarecare îmbunătățire a condițiilor față de prima sa experiență.

În trecut, trebuia să ne târâm cu ambele mâini și genunchii atunci când ne deplasam, dar în 2017, puteam să ne ridicăm și să mergem. Tot ce trebuia era să îți îndoi spatele înainte la 90 de grade atunci când te deplasezi”, a spus el.

El a spus că până la cinci persoane ar fi ținute într-o singură cameră de 6,6 metri pătrați, care nu avea încălzire, dar că, cel puțin în 2017, li s-au dat pături pentru a-i ajuta să facă față frigului, temperaturile de iarnă în Coreea de Nord pot coborî până la minus 10 grade Fahrenheit (minus 23 de grade Celsius) - spre deosebire de perioada în care a fost încarcerat în 2000, când nu li s-a dat nimic.

El a mers chiar atât de departe încât a descris unele perioade din detenția sa ca fiind „fără stres”, la un moment dat mutându-se într-un centru unde nu existau bătăi sau tortură și gândindu-se „wow, Coreea s-a schimbat”.

Dar el a descris o imagine mai sumbră a unui centru de detenție. „Am observat că paznicii centrului violau deținuți de sex feminin pe timp de noapte. Le cereau unor femei să își spele hainele noaptea, iar când femeile ieșeau, le violau... M-am gândit că unele lucruri nu s-au schimbat după atâția ani”.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Mamma mia, Drăgușin! După Napoli și Tottenham, încă un club uriaș e gata să spargă pușculița pentru român
Mamma mia, Drăgușin! După Napoli și Tottenham, încă un club uriaș e gata să spargă pușculița pentru român
O femeie gardian, filmată în timp ce sugea degetul unui deținut într-o închisoare din SUA | VIDEO
O femeie gardian, filmată în timp ce sugea degetul unui deținut într-o închisoare din SUA | VIDEO

Un incident scandalos a ieșit la iveală în SUA, după ce în telefonul mobil al unui deținut a fost găsit un filmuleț în care o femeie gardian sugea degetul unui alt condamnat.

Bărbatul care a inspirat filmul ”Hotel Rwanda”, Paul Rusesabagina, va fi eliberat din închisoare
Bărbatul care a inspirat filmul ”Hotel Rwanda”, Paul Rusesabagina, va fi eliberat din închisoare

Paul Rusesabagina, care a inspirat filmul hollywoodian "Hotel Rwanda" și care a fost condamnat la închisoare în Rwanda, va fi eliberat.

 

Legea care ar trimite la închisoare pe creștinii care propovăduiesc cuvântul lui Hristos. Proiectul, depus în Israel
Legea care ar trimite la închisoare pe creștinii care propovăduiesc cuvântul lui Hristos. Proiectul, depus în Israel

Legea care ar trimite la închisoare oamenii care propovăduiesc cuvântul lui Iisus Hristos ar putea să fie adoptată chiar în țara în care s-a născut Mântuitorul.

Doi deţinuţi, din America, au evadat din închisoare după ce au săpat într-un perete cu o periuţă de dinţi
Doi deţinuţi, din America, au evadat din închisoare după ce au săpat într-un perete cu o periuţă de dinţi

Doi deţinuţi au evadat dintr-o închisoare din localitatea Newport News, din statul american Virginia, după ce au săpat o gaură într-un perete cu o periuţă de dinţi modificată, au anunţat marţi autorităţile din oraş.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.