Rusia permite ONU şi Crucii Roşii să investigheze atacul de la închisoarea Olenivka
ONU şi Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) au fost autorizate să investigheze atacul asupra închisorii din regiunea Doneţk din estul Ucrainei.
Ministerul rus al Apărării a declarat, sâmbătă seara, că a invitat experţi din organizaţii "pentru a desfăşura o investigaţie obiectivă”, relatează lalibre.be, potrivit News.ro.
Separaţiştii pro-ruşi spun că Ucraina se află în spatele atacului care a ucis 53 de prizonieri de război. Kievul ar fi bombardat închisoarea de lângă Olenivka cu rachete Himars, susţin ei.
Ucraina neagă aceste acuzaţii şi afirmă, la rândul său, că la originea faptelor se află grupul Wagner, o organizaţie paramilitară rusă.
Artileria rusă ar fi vizat centrul de detenţie pentru a păstra secrete tortura şi relele tratamente aplicate prizonierilor.
Ucraina a cerut vineri ONU şi CICR să investigheze moartea prizonierilor.
Într-o declaraţie, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a declarat că va încerca, printre altele, să aibă acces la centrul de detenţie şi să ajute la evacuarea răniţilor, scrie AFP.
Atacul ar fi fost ordonat de șeful Grupului de mercenari Wagner
Separatiștii susțin că ucrainenii ar fi vrut să-i împiedice criticile la adresa guvernului de la Kiev. Ucraina, însă îi acuză pe ruși că ar fi vrut să ascundă torturile, iar un alt scenariu este că atacul ar fi fost ordonat de șeful Grupului de mercenari Wagner, pentru a ascunde deturnarea fondurilor alocate pentru întreținerea prizonierilor de război.
Moscova susține că tirurile unui sistem de artilerie Himars au lovit închisoarea situată la aproximativ 30 de kilometri sud-vest de Doneţk. Separatiștii pro-ruși le țin, firește, isonul.
Darya Morozova, Avocatul Poporului pentru drepturile omului pentru autodeclarată Republică Populară Donețk: „Ucraina a vrut anume să distrugă dovezile propriilor crime de război comise în Donbas”.
În schimb, Statul Major General ucrainean acuză forțele ruse că au comis o operațiune sub steag fals, ca să acopere tortura aplicată prizonierilor, să compromită aprovizionarea cu arme occidentale, să discrediteze forțele Kievului și să alimenteze tensiunile din societatea ucraineană.
Volodimir Zelenski, președintele ucrainean: „A fost o crimă de război comisă deliberat de ruși, o ucidere în masă intenționată a prizonierilor de război ucraineni”.
Sursa: News.ro
Etichete: Rusia, razboi in ucraina, ONU, crucea rosie,
Dată publicare:
31-07-2022 07:34