Josep Borrell: Foarte curând, Vladimir Putin va trebui să aleagă între arme și petrol pentru populația țării sale
Înaltul diplomat al UE, Josep Borrell, a respins afirmațiile potrivit cărora economia rusă nu a fost încă grav afectată de sancțiunile occidentale, în timp ce consumatorii europeni resimt deja impactul facturilor ridicate la electricitate.
Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru politică externă și de securitate, a afirmat că mai importante decât reducerea consumului de gaz rusesc sunt eforturile care vizează "ruperea legăturilor economiei rusești cu restul lumii".
"Mașinăria militară rusă are nevoie nu doar de bani, ci și de tehnologie", a precizat el, referindu-se la tancurile rusești care folosesc componente occidentale. "Priviți corpul unui tanc rusesc doborât. Și veți vedea câte componente electronice ale companiilor occidentale se află acolo. Rușii nu vor mai avea acces la ele", a adăugat Borrell, în cadrul unui interviu acordat pentru Deutsche Welle, citat de pravda.com.ua.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Josep Borrell: „Rusia va avea parte de cea mai mare recesiune de la prăbușirea Uniunii Sovietice”
După cum a precizat șeful diplomației europene, PIB-ul Rusiei va scădea cu 10% în acest an, ceea ce, în opinia sa, va duce la "cea mai mare recesiune de la prăbușirea Uniunii Sovietice". Foarte curând, președintele rus Putin "va trebui să aleagă între arme și petrol pentru popor", a spus Borrell.
Borrell a respins, de asemenea, criticile la adresa politicii energetice a UE. Țările UE și-au redus la jumătate achizițiile de gaze naturale din Rusia de la începutul invaziei militare rusești în Ucraina, a precizat el.
"Dacă înainte de începerea războiului, ponderea transportatorilor de energie ruși în UE era de 40%, acum ea a scăzut la 20%", a spus el.
Potrivit lui Borrell, este imposibil "să cerem economiei europene să nu mai cumpere benzină peste noapte", "nu putem crea miracole".
Sursa: pravda.com.ua
Etichete: Rusia, razboi in ucraina, vladimir putin, josep borrel,
Dată publicare:
30-07-2022 11:41