Putin semnează o nouă doctrină navală. Rusia vrea să-şi consolideze poziţiile militare şi economice în Arctica
Rusia vrea să-şi consolideze poziţia în Arctica, atât pe plan economic, cât şi pe plan militar, potrivit noii doctrine navale ruse semnată, duminică, de către preşedintele rus Vladimir Putin, cu ocazia Zilei Flotei ruse, relatează AFP, citată de News.ro.
Arctica este pe cale „să se transforme într-o regiune de concurenţă internaţională, nu doar din punct de vedere economic, ci şi din punct de vedere militar”, prevede această doctrină, semnată cu mare pompă în cadrul unei parade navale la Sankt Petersburg.
The new Naval Doctrine outlines the boundaries and zones of Russia's national interests, Putin said.
The country will firmly defend its maritime borders by all means, he noted. pic.twitter.com/govb32NUXk
— Spriteer (@spriteer_774400) July 31, 2022
Având în vedere aceşti factori, Rusia îşi va consolida „poziţiile de conducere în exploatarea şi cucerirea Arcticii” şi a zăcămintelor minerale din aceasta şi îşi va asigura „stabilitatea strategică” în zonă printr-o consolidare a potenţialului militar a Flotelor ruse de Nord şi de la Pacific, se precizează în document.
În Arctica, Rusia vrea de asemenea să „dezvolte deplin Ruta Maritimă a Nodului”, denumită şi Trecătoarea de Nord-Est, care leagă Europa de Asia de-a lungul coastei ruse, cu scopul de a o transforma într-o cale „securizată şi competitivă care să funcţioneze tot anul”, potrivit doctrinei.
Acest document, de 55 de pagini, denunţă voinţa Statelor Unite de a „domina apele mondiale” şi „apropierea infrastructurilor militare ale NATO de frontierele ruse” şi cataloghează aceste evoluţii drept „principalele ameninţări” la adresa Rusiei.
Putin approved the new Naval Doctrine on the day of the Navy. According to it, Russia can use military force to realize its interests in the oceans. pic.twitter.com/8rgMUix9Q1
— Spriteer (@spriteer_774400) July 31, 2022
Moscova consideră NATO, vechiul său inamic din Războiul Rece, o ameninţare la adresa existenţei sale şi şi-a justificat invazia şi Războiul din Ucraina prin ambiţiile Kievului de a adera la Alianţa Nord-Atlantică şi susţinerea politică şi militară acordate de către Occident acestui vecin al Rusiei.