Probleme din ce în ce mai mari în Ucraina. Zelenski avertizează că recolta de cereale a țării va scădea la jumătate

Cereale Ucraina

O primă navă cu cereale ucrainene ar plutea pleca luni din portul ucrainean Odesa, conform acordului încheiat cu Rusia pe 22 iulie, a anunţat, duminică, preşedinţia turcă.

La Kiev, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat că în urma invaziei ruse anul acesta recolta de cereale ar putea fi în Ucraina la jumătate din cantitatea obişnuită, relatează AFP şi Reuters.

Pregătirile au ajuns într-un punct care ar permite plecarea navelor din portul Odesa. Navele sunt încărcate, sunt pregătite să plece, dar este nevoie de o bună coordonare logistică”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce, Ibrahim Kalin.

Centrul comun de coordonare (CCC), însărcinat cu controlul exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră, a fost inaugurat oficial miercuri la Istanbul, conform acordului semnat pe 22 iulie de Ucraina şi Rusia, cu medierea Turciei şi a ONU.

Printre sarcinile acestui centru se numără înmatricularea şi monitorizarea - inclusiv prin satelit - navelor comerciale care vor face parte din convoaiele de transport de cereale, precum şi inspectarea navelor la încărcarea în porturile ucrainene şi la sosirea lor în porturile turce.

Citește și
Laodicea
Ucraina afirmă că o navă deţinută de sirieni şi acostată în Liban transporta cereale furate
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Reluarea exporturilor de cereale ucrainene a fost abordată duminică de ministrul turc al apărării într-o discuţie cu miniştrii ucraineni ai apărării şi infrastructurii.

În acest timp, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat într-un mesaj pe Twitter că din cauza invaziei ruse recolta de cereale a Ucrainei ar putea să scadă anul acesta la jumătate din cantitatea obişnuită. „Obiectivul nostru este să prevenim o criză alimentară globală cauzată de invazia rusă. Încă se găsesc căi alternative de livrare a cerealelor”, a transmis el.

Înaintea lansării invaziei ruse, pe 24 februarie, Ucraina deţinea 46% din exporturile mondiale de floarea soarelui, 9% din cele de grâu, 17% din cele de orz şi 12% din cele de porumb, potrivit Departamentului Agriculturii al SUA.

De partea cealaltă, Rusia consideră că statele occidentale exagerează importanţa cerealelor ucrainene pe piaţa mondială, argumentând prin faptul că, în pofida ponderii ridicate a exporturilor ucrainene de cereale în totalul exporturilor mondiale, în privinţa producţiei totale de cereale la nivel global ponderea Ucrainei este de sub 1%.

Rusia şi Ucraina însumează circa o treime din exporturile mondiale de grâu, iar exporturile de cereale şi îngrăşăminte ruseşti, deşi nu sunt vizate direct de sancţiunile occidentale impuse Moscovei după agresiunea asupra Ucrainei, au fost de asemenea împiedicate, ca urmare a suspendări schimburilor bancare şi financiare în urma acestor sancţiuni.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 158. Zelenski cere evacuarea regiunii Donețk: „Teroarea este o armă principală a Rusiei”

inchisoare ucraina, atac
Rusia permite ONU şi Crucii Roşii să investigheze atacul de la închisoarea Olenivka

ONU şi Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) au fost autorizate să investigheze atacul asupra închisorii din regiunea Doneţk din estul Ucrainei.

unitati militare armata Rusia
Rusia face noi recrutări, dar experiența militară nu este obligatorie. Peste 30.000 de voluntari ar putea fi mobilizați

Președintele ucrainean le-a cerut cetățenilor să evacueze de urgență regiunea Donețk. Aflată în estul țării, zona este scena unor lupte grele, orașele de acolo fiind atacate constant de forțele Kremlinului.

inchisoare ucraina, razboi, atac
Rusia a publicat lista morţilor după atacul asupra tabărei de prizonieri de război ucraineni din Doneţk

Numele a 50 de morţi şi 73 de răniţi au fost publicate de Ministerul rus al Apărării, sâmbătă, la o zi după un atac asupra unei tabere din Doneţk unde erau deţinuţi prizonieri de război ucraineni.

Ruşii deţin în străinătate titluri de valoare de peste 49 miliarde de dolari. Cei mai mulți bani îi au în SUA
Ruşii deţin în străinătate titluri de valoare de peste 49 miliarde de dolari. Cei mai mulți bani îi au în SUA

Aproape o treime din instrumentele financiare străine în valoare de aproximativ 3.000 de miliarde de ruble (49,1 miliarde de dolari) aflate în conturile ruşilor la sfârşitul lunii martie au fost emise în Statele Unite, potrivit băncii centrale a Rusiei.

 

vladimir putin
Oligarh rus în exil: Vladimir Putin nu vrea să anexeze Ucraina, ci să o distrugă

Oligarhul rus în exil Leonid Nevzlin a declarat într-un interviu că președintele rus Vladimir Putin nu vrea să anexeze Ucraina, ci să o "distrugă".

sediu flota rusa, crimeea
Atac cu dronă asupra sediului Flotei ruse a Mării Negre, în ziua în care Rusia sărbătorește Ziua Marinei. Reacția Kievului

Un atac cu dronă a vizat, duminică, Statul Major al Flotei Ruse de la Marea Neagră din Sevastopol, rănind cinci persoane, a anunţat guvernatorul acestui oraş din peninsula anexată Crimeea, Mihail Razvojaev.

vladimir putin, marina rusa
Vladimir Putin anunță că marina rusă va primi rachete hipersonice Zircon în următarele luni

Preşedintele Vladimir Putin a declarat, duminică, că marina rusă va primi rachete hipersonice de croazieră Zircon în următoarele luni şi că zona lor de desfăşurare va depinde de interesele Rusiei.

Vladimir Putin
Putin semnează o nouă doctrină navală. Rusia vrea să-şi consolideze poziţiile militare şi economice în Arctica

Rusia vrea să-şi consolideze poziţia în Arctica, atât pe plan economic, cât şi pe plan militar, potrivit noii doctrine navale ruse semnată, duminică, de către preşedintele rus Vladimir Putin, cu ocazia Zilei Flotei ruse, relatează AFP, citată de News.ro.

refugiati, ucraina
Polonia a primit 5,15 milioane de refugiaţi ucraineni de la începutul războiului declanşat de Rusia

Peste 5,15 milioane de persoane ucrainene s-au refugiat în Polonia de la începutul invaziei militare declanşate de Rusia pe 24 februarie, a anunţat duminică Poliţia de Frontieră Poloneză, citată de DPA.

Război în Ucraina, ziua 119. 15 persoane ucise și alte 16 rănite într-un atac rus în regiunea Harkov
Proprietarul uneia dintre cele mai mari companii exportatoare de cereale din Ucraina, ucis în atacul rusesc din Nikolaev

Proprietarul unei companii agricole de top din Ucraina a murit în urma unui atac rusesc.

vladimir putin, ziua marinei ruse
Ce prevede noua doctrină navală a Rusiei, documentul semnat de Vladimir Putin, cu ocazia Zilei Marinei

Politica strategică a Statelor Unite de a domina oceanele lumii și apropierea alianţei NATO de graniţele sale sunt desemnate drept principalele amenințări la adresa Rusiei, în noua doctrină navală a țării.

România cere sancționarea Rusiei pentru atacul asupra închisorii ucrainene Olenivka
România cere sancționarea Rusiei pentru atacul asupra închisorii ucrainene din Olenivka

Ministerul Afacerilor Externe condamnă bombardarea închisorii din Olenivka şi uciderea prizonierilor de război ucraineni, potrivit unui mesaj transmis, duminică, pe Twitter.

sting
Sting și-a întrerupt concertul pentru a denunța războiul din Ucraina. Mesaj plin de emoție transmis către fani

Cântărețul Sting denunță războiul din Ucraina și avertizează că democrația este în „pericol grav”. Artistul și-a întrerupt concertul de pe Stadionul Național din Varșovia pentru a denunța invazia rusă din Ucraina.

 

Citește și...
Autorităţile libaneze sechestrează o navă sub pavilion sirian având la bord cereale ucrainene ''furate''
Autorităţile libaneze sechestrează o navă sub pavilion sirian având la bord cereale ucrainene ''furate''

Un procuror libanez a ordonat sâmbătă sechestrarea unei nave sub pavilion sirian care a acostat într-un port din nordul Libanului având la bord cereale ucrainene „furate”, a indicat Ambasada Kievului la Beirut, potrivit AFP.

Ucraina afirmă că o navă deţinută de sirieni şi acostată în Liban transporta cereale furate
Ucraina afirmă că o navă deţinută de sirieni şi acostată în Liban transporta cereale furate

Ambasada Ucrainei în Liban a cerut autorităţilor să clarifice condiţiile în care o navă siriană - despre care Ucraina susţine că transportă orz furat - a fost autorizată să acosteze la Tripoli.

Rusia ignoră propriul acord și continuă să bombardeze porturile ucrainene prin care urmează să se exporte cereale
Rusia ignoră propriul acord și continuă să bombardeze porturile ucrainene prin care urmează să se exporte cereale

Sudul Ucrainei a fost supus marți unor bombardamente masive, care au vizat chiar şi un sat de la malul mării, de lângă Odesa și portul Nikolaev.  

Rusia anunță că va continua să bombardeze Odesa, în ciuda acordului încheiat cu Ucraina, la Istanbul
Rusia anunță că va continua să bombardeze Odesa, în ciuda acordului încheiat cu Ucraina, la Istanbul

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că atacul Moscovei asupra portului Odesa nu a încălcat niciunul dintre angajamentele pe care le-a acceptat Rusia în cadrul acordului de garantare a exportului de cereale ucrainene, relatează CNN.

Kremlinul susţine că atacurile ruseşti de la Odesa nu afectează exporturile de cereale din Ucraina
Kremlinul susţine că atacurile ruseşti de la Odesa nu afectează exporturile de cereale din Ucraina

Atacurile ruseşti asupra portului ucrainean Odesa nu reprezintă un obstacol pentru exporturile de cereale ucrainene şi pentru punerea în aplicare a acordului semnat sub egida ONU, a transmis luni Kremlinul.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.