Rusia face noi recrutări, dar experiența militară nu este obligatorie. Peste 30.000 de voluntari ar putea fi mobilizați

×
Codul embed a fost copiat

Președintele ucrainean le-a cerut cetățenilor să evacueze de urgență regiunea Donețk. Aflată în estul țării, zona este scena unor lupte grele, orașele de acolo fiind atacate constant de forțele Kremlinului.

"Cu cât mai mulți oameni părăsesc regiunea acum, cu atât mai puțini civili vor fi uciși de armata rusă", a spus Volodimir Zelenski.

Decizia guvernului ucrainean de a evacua populația din Donețk vine într-un moment în care Kievul și Moscova se acuză reciproc de moartea a zeci de prizonieri ucraineni într-o închisoare aflată pe un teritoriu controlat de ruși.

Moscova susține că tirurile unui sistem de artilerie Himars au lovit închisoarea situată la aproximativ 30 de kilometri sud-vest de Doneţk. Separatiștii pro-ruși le țin, firește, isonul.

Darya Morozova, mediator pentru drepturile omului pentru autoproclamata Republică Populară Donețk:Ucraina a vrut anume să distrugă dovezile propriilor crime de război comise în Donbas”.

Citește și
LIVE UPDATE Război în Ucraina, ziua 87. După ce a eșuat în Kiev și Harkov, Rusia atacă furibund în Donbas
Război în Ucraina, ziua 158. Zelenski cere evacuarea regiunii Donețk: „Teroarea este o armă principală a Rusiei”
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Armata rusă, acuzată că a comis o operațiune sub steag fals

În schimb, Statul Major General ucrainean acuză forțele ruse că au comis o operațiune sub steag fals, ca să acopere tortura aplicată prizonierilor, să compromită aprovizionarea cu arme occidentale, sa discrediteze forțele Kievului și să alimenteze tensiunile din societatea ucraineană.

Analiza pagubelor, conversațiile interceptate între militarii ruși, lipsa de bombardamente raportate în Olenivka și absența victimelor în rândul personalului rus, toate acestea indică un "act terorist" deliberat al Rusiei, argumenteaza Kievul.

Fără a tranșa natura atacului ori responsabilitățile, Institutul american pentru Studiul Războiului apreciază că pagubele de la închisoare nu par să fi fost produse de lansatoarele de rachete trimise de americani. Scena sugerează mai degrabă un pârjol, majoritatea victimelor fiind carbonizate.

În altă ordine de idei, șeful diplomației americane a discutat, prin telefon, cu omologul lui rus, pentru prima oară după izbucnirea războiului din Ucraina. Principalul subiect a fost schimbul de prizonieri, în cadrul căreia Washingtonul l-ar preda pe traficantul de arme Viktor Bout în schimbul a doi americani.

Rusia face recurtări în masă

Dar nimeni nu-și mai face iluzii că rușilor le-ar păsa de ce cred occidentalii. De la Cercul Arctic, până în Urali și în Orientul Îndepărtat al Rusiei s-a lasat un nou apel de recrutări, mizând atât pe patriotismul, cât și pe sărăcia rușilor. Nu se cere experiența militară relevantă. Analiștii estimează că peste 30.000 de voluntari ar putea fi mobilizați pentru a suplimenta forțele rusești, epuizate de cinci luni de luptă.

"Rusia nu mai are forță în acest război, a pierdut zeci de mii de soldați, folosește arme din epoca sovietică. Rusia nu va câștiga acest război nedrept", declara șeful agenției britanice de informații externe MI6, Richard Moore.

În schimb, forțele Kievului primesc întruna echipamente moderne de la aliații occidentali. Iata lansatoarele multiple de rachete M270 în acțiune.

Ucrainenii au început să folosească noi arme occidentale

Sistemul britanic de lansatoarele multiple de rachete M270 este un vehicul cu șenile proiectat să țină pasul cu tancurile pe teren accidentat, fiind așadar mai lent decât lansatoarele americane Himars.

După o așteptare detrei luni, în Ucraina au ajuns și primele transportoarele blindate americane M113A3. Cu o capacitate de 11-13 militari în funcție de model, aceste vehicule au participat la toate conflictele majore la care au fost implicate Statele Unite în ultimii 50 de ani.

Ucrainenii încep să folosească și transportoarele blindate VAB, furnizate de Franța, în care încap zece militari.

Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 158. Zelenski cere evacuarea regiunii Donețk: „Teroarea este o armă principală a Rusiei”

inchisoare ucraina, atac
Rusia permite ONU şi Crucii Roşii să investigheze atacul de la închisoarea Olenivka

ONU şi Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) au fost autorizate să investigheze atacul asupra închisorii din regiunea Doneţk din estul Ucrainei.

inchisoare ucraina, razboi, atac
Rusia a publicat lista morţilor după atacul asupra tabărei de prizonieri de război ucraineni din Doneţk

Numele a 50 de morţi şi 73 de răniţi au fost publicate de Ministerul rus al Apărării, sâmbătă, la o zi după un atac asupra unei tabere din Doneţk unde erau deţinuţi prizonieri de război ucraineni.

Ruşii deţin în străinătate titluri de valoare de peste 49 miliarde de dolari. Cei mai mulți bani îi au în SUA
Ruşii deţin în străinătate titluri de valoare de peste 49 miliarde de dolari. Cei mai mulți bani îi au în SUA

Aproape o treime din instrumentele financiare străine în valoare de aproximativ 3.000 de miliarde de ruble (49,1 miliarde de dolari) aflate în conturile ruşilor la sfârşitul lunii martie au fost emise în Statele Unite, potrivit băncii centrale a Rusiei.

 

vladimir putin
Oligarh rus în exil: Vladimir Putin nu vrea să anexeze Ucraina, ci să o distrugă

Oligarhul rus în exil Leonid Nevzlin a declarat într-un interviu că președintele rus Vladimir Putin nu vrea să anexeze Ucraina, ci să o "distrugă".

sediu flota rusa, crimeea
Atac cu dronă asupra sediului Flotei ruse a Mării Negre, în ziua în care Rusia sărbătorește Ziua Marinei. Reacția Kievului

Un atac cu dronă a vizat, duminică, Statul Major al Flotei Ruse de la Marea Neagră din Sevastopol, rănind cinci persoane, a anunţat guvernatorul acestui oraş din peninsula anexată Crimeea, Mihail Razvojaev.

vladimir putin, marina rusa
Vladimir Putin anunță că marina rusă va primi rachete hipersonice Zircon în următarele luni

Preşedintele Vladimir Putin a declarat, duminică, că marina rusă va primi rachete hipersonice de croazieră Zircon în următoarele luni şi că zona lor de desfăşurare va depinde de interesele Rusiei.

Vladimir Putin
Putin semnează o nouă doctrină navală. Rusia vrea să-şi consolideze poziţiile militare şi economice în Arctica

Rusia vrea să-şi consolideze poziţia în Arctica, atât pe plan economic, cât şi pe plan militar, potrivit noii doctrine navale ruse semnată, duminică, de către preşedintele rus Vladimir Putin, cu ocazia Zilei Flotei ruse, relatează AFP, citată de News.ro.

refugiati, ucraina
Polonia a primit 5,15 milioane de refugiaţi ucraineni de la începutul războiului declanşat de Rusia

Peste 5,15 milioane de persoane ucrainene s-au refugiat în Polonia de la începutul invaziei militare declanşate de Rusia pe 24 februarie, a anunţat duminică Poliţia de Frontieră Poloneză, citată de DPA.

Cereale Ucraina
Probleme din ce în ce mai mari în Ucraina. Zelenski avertizează că recolta de cereale a țării va scădea la jumătate

O primă navă cu cereale ucrainene ar plutea pleca luni din portul ucrainean Odesa, conform acordului încheiat cu Rusia pe 22 iulie, a anunţat, duminică, preşedinţia turcă.

Război în Ucraina, ziua 119. 15 persoane ucise și alte 16 rănite într-un atac rus în regiunea Harkov
Proprietarul uneia dintre cele mai mari companii exportatoare de cereale din Ucraina, ucis în atacul rusesc din Nikolaev

Proprietarul unei companii agricole de top din Ucraina a murit în urma unui atac rusesc.

vladimir putin, ziua marinei ruse
Ce prevede noua doctrină navală a Rusiei, documentul semnat de Vladimir Putin, cu ocazia Zilei Marinei

Politica strategică a Statelor Unite de a domina oceanele lumii și apropierea alianţei NATO de graniţele sale sunt desemnate drept principalele amenințări la adresa Rusiei, în noua doctrină navală a țării.

România cere sancționarea Rusiei pentru atacul asupra închisorii ucrainene Olenivka
România cere sancționarea Rusiei pentru atacul asupra închisorii ucrainene din Olenivka

Ministerul Afacerilor Externe condamnă bombardarea închisorii din Olenivka şi uciderea prizonierilor de război ucraineni, potrivit unui mesaj transmis, duminică, pe Twitter.

sting
Sting și-a întrerupt concertul pentru a denunța războiul din Ucraina. Mesaj plin de emoție transmis către fani

Cântărețul Sting denunță războiul din Ucraina și avertizează că democrația este în „pericol grav”. Artistul și-a întrerupt concertul de pe Stadionul Național din Varșovia pentru a denunța invazia rusă din Ucraina.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Rusia permite ONU şi Crucii Roşii să investigheze atacul de la închisoarea Olenivka
Rusia permite ONU şi Crucii Roşii să investigheze atacul de la închisoarea Olenivka

ONU şi Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) au fost autorizate să investigheze atacul asupra închisorii din regiunea Doneţk din estul Ucrainei.

Război în Ucraina, ziua 158. Zelenski cere evacuarea regiunii Donețk: „Teroarea este o armă principală a Rusiei”
Război în Ucraina, ziua 158. Zelenski cere evacuarea regiunii Donețk: „Teroarea este o armă principală a Rusiei”

ȘtirileProTV.ro au transmis, în format LIVE TEXT, cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia.

Ucraina: Bombardamente ruseşti în sud şi în est
Ucraina: Bombardamente ruseşti în sud şi în est

Bombardamente ruseşti au lovit mai multe localităţi în sudul şi estul Ucrainei, provocând moartea unei persoane la Nikolaev şi distrugând o şcoală la Harkov, au anunţat sâmbătă autorităţile ucrainene, relatează AFP.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.