Rusia face noi recrutări, dar experiența militară nu este obligatorie. Peste 30.000 de voluntari ar putea fi mobilizați
Președintele ucrainean le-a cerut cetățenilor să evacueze de urgență regiunea Donețk. Aflată în estul țării, zona este scena unor lupte grele, orașele de acolo fiind atacate constant de forțele Kremlinului.
"Cu cât mai mulți oameni părăsesc regiunea acum, cu atât mai puțini civili vor fi uciși de armata rusă", a spus Volodimir Zelenski.
Decizia guvernului ucrainean de a evacua populația din Donețk vine într-un moment în care Kievul și Moscova se acuză reciproc de moartea a zeci de prizonieri ucraineni într-o închisoare aflată pe un teritoriu controlat de ruși.
Moscova susține că tirurile unui sistem de artilerie Himars au lovit închisoarea situată la aproximativ 30 de kilometri sud-vest de Doneţk. Separatiștii pro-ruși le țin, firește, isonul.
Darya Morozova, mediator pentru drepturile omului pentru autoproclamata Republică Populară Donețk: „Ucraina a vrut anume să distrugă dovezile propriilor crime de război comise în Donbas”.
Armata rusă, acuzată că a comis o operațiune sub steag fals
În schimb, Statul Major General ucrainean acuză forțele ruse că au comis o operațiune sub steag fals, ca să acopere tortura aplicată prizonierilor, să compromită aprovizionarea cu arme occidentale, sa discrediteze forțele Kievului și să alimenteze tensiunile din societatea ucraineană.
Analiza pagubelor, conversațiile interceptate între militarii ruși, lipsa de bombardamente raportate în Olenivka și absența victimelor în rândul personalului rus, toate acestea indică un "act terorist" deliberat al Rusiei, argumenteaza Kievul.
Fără a tranșa natura atacului ori responsabilitățile, Institutul american pentru Studiul Războiului apreciază că pagubele de la închisoare nu par să fi fost produse de lansatoarele de rachete trimise de americani. Scena sugerează mai degrabă un pârjol, majoritatea victimelor fiind carbonizate.
În altă ordine de idei, șeful diplomației americane a discutat, prin telefon, cu omologul lui rus, pentru prima oară după izbucnirea războiului din Ucraina. Principalul subiect a fost schimbul de prizonieri, în cadrul căreia Washingtonul l-ar preda pe traficantul de arme Viktor Bout în schimbul a doi americani.
Rusia face recurtări în masă
Dar nimeni nu-și mai face iluzii că rușilor le-ar păsa de ce cred occidentalii. De la Cercul Arctic, până în Urali și în Orientul Îndepărtat al Rusiei s-a lasat un nou apel de recrutări, mizând atât pe patriotismul, cât și pe sărăcia rușilor. Nu se cere experiența militară relevantă. Analiștii estimează că peste 30.000 de voluntari ar putea fi mobilizați pentru a suplimenta forțele rusești, epuizate de cinci luni de luptă.
"Rusia nu mai are forță în acest război, a pierdut zeci de mii de soldați, folosește arme din epoca sovietică. Rusia nu va câștiga acest război nedrept", declara șeful agenției britanice de informații externe MI6, Richard Moore.
În schimb, forțele Kievului primesc întruna echipamente moderne de la aliații occidentali. Iata lansatoarele multiple de rachete M270 în acțiune.
Ucrainenii au început să folosească noi arme occidentale
Sistemul britanic de lansatoarele multiple de rachete M270 este un vehicul cu șenile proiectat să țină pasul cu tancurile pe teren accidentat, fiind așadar mai lent decât lansatoarele americane Himars.
După o așteptare detrei luni, în Ucraina au ajuns și primele transportoarele blindate americane M113A3. Cu o capacitate de 11-13 militari în funcție de model, aceste vehicule au participat la toate conflictele majore la care au fost implicate Statele Unite în ultimii 50 de ani.
Ucrainenii încep să folosească și transportoarele blindate VAB, furnizate de Franța, în care încap zece militari.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Ucraina, razboi in ucraina, armata rusa,
Dată publicare:
31-07-2022 08:13