Război în Ucraina, ziua 20. Prim-miniştrii Poloniei, Cehiei şi Sloveniei au ajuns la Kiev
Război în Ucraina, ziua 20. Explozii puternice s-au auzit, marți dimineață, în centrul Kievului. Președintele Volodimir Zelenski a prelungit legea marțială pentru încă 30 de zile.
Potrivit martorilor, mai multe rachete balistice ar fi lovit câteva blocuri de locuințe, într-unul dintre cele mai mari atacuri aeriene de la începutul războiului.
Deşi un oficial american spune că trupele rusești s-au împotmolit pe aproape toate fronturile, luptele crâncene continuă.
Trupele ruse au fost "confuze" și "nu s-au aşteptat la o asemenea rezistență" din partea Ucrainei, a spus luni seară și preşedintele Zelenski, într-un nou mesaj televizat.
Liderul de la Kiev a prelungit legea marțială pentru încă 30 de zile. Pe de altă parte, din cauza bombardamentelor, un convoi de 100 de tone de provizii este încă blocat, neputând ajunge la oamenii din Mariupol, care au mare nevoie de ajutoare umanitare.
ȘtirileProTV.ro transmit în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia:
UPDATE 22.47 Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a votat pentru retragerea Rusiei din Consiliul Europei
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a votat pentru retragerea Rusiei din Consiliul Europei. Decizia finală aparţine acum Consiliului de Miniştri.
Mai multe detalii AICI.
UPDATE 22.02 Negocierile dintre Ucraina și Rusia vor continua miercuri
Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a transmis pe contul său de Twitter că negocierile cu oficialii ruși „vor continua mâine (miercuri)”.
Acesta a menționat că „există loc pentru compromisuri”.
„Un proces de negociere foarte dificil. Există contradicții fundamentale. Dar cu siguranță este loc pentru compromisuri. În pauză se va continua munca în subgrupuri”, a scris acesta.
UPDATE 21.52 Aproximativ 20.000 de persoane evacuate din Mariupol la Zaporojie
Aproximativ 20.000 de persoane au părăsit marţi Mariupolul pe un culoar umanitar, anunţă preşedinţia ucraineană.
„Azi (marţi), aproximativ 20.000 de persoane au plecat din Mariupol cu maşina, pe un culoar umanitar”, anunţă într-un comunicat adjunctul şefului administraţei prezidenţiale ucrainene Kirilo Timoşenko.
„Dintre cele 4.000 de maşini care au plecat din oraş, 570 au sosit deja la Zaporojie”, precizează el.
UPDATE 21.30 UE a interzis exporturile în Rusia de mașini scumpe, șampanie și bijuterii
Uniunea Europeană a interzis marţi exporturile în Rusia de maşini scumpe, şampanie, bijuterii şi alte bunuri de lux folosite de elitele care îl susţin pe preşedintele Vladimir Putin.
O listă cu produse şi bunuri de lux aprobată de statele membre ale UE a fost publicată în Jurnalul Oficial. Ea are 14 pagini şi vizează produsele din sectoarele petrecerii timpului liber, luxului şi tehnologiilor din UE.
Mai multe detalii AICI.
UPDATE 20.37 Prim-miniştrii Poloniei, Republicii Cehe şi Sloveniei au sosit la Kiev pentru a discuta cu Volodimir Zelenski
Prim-miniştrii Poloniei, Republicii Cehe şi Sloveniei au sosit la Kiev, a anunţat premierul polonez Mateusz Morawiecki pe reţele sociale, transmit agenţiile internaţionale de presă.
„Aici, în Kievul răvăşit de război, se face istorie”, a scris Morawiecki pe Twitter, în timp ce posta fotografii cu adjunctul său Jaroslaw Kaczynski, precum şi cu premierul ceh, Petr Fiala, şi omologul lor sloven, Janez Jansa, la o masă cu o hartă a Ucrainei, relatează DPA.
Mai multe detalii AICI.
UPDATE 20.28 Șapte cadavre au fost găsite sun dărâmăturile unei școli din Ucraina
Șapte cadavre au fost găsite în dărâmăturile unei școli din sudul Ucrainei, după ce a fost lovită de un atac aerian rusesc, a anunțat serviciul de urgență ucrainean.
Trei persoane au fost scoase din dărâmăturile școlii din regiunea Kykolayiv după ce a fost lovită duminică, se arată în comunicat.
Lucrările de salvare și recuperare la fața locului sunt acum terminate.
UPDATE 20.26 Centrala nucleară de la Cernobîl, reconectată la rețeaua electrică
Ucraina a informat că centrala nucleară de la Cernobîl a fost reconectată la rețeaua de electricitate, scrie Sky News.
Locul dezastrului din 1986 se baza pe generatoare diesel de urgență pentru energie din 9 martie, după ce liniile sale de alimentare au fost avariate în timpul luptei.
„Echipele de specialiști ucraineni au reușit în weekend să repare una dintre cele două linii avariate care leagă centrala de rețeaua electrică”, se arată într-un comunicat al AIEA.
În comunicat se mai arată că acum generatoarele diesel au fost oprite, dar rămâne neclar „dacă va fi posibilă repararea celei de-a doua linii electrice de înaltă tensiune”.
UPDATE 20.24 Zelenski, discurs în parlamentul Canadei: Aproape 100 de copii au murit în invazia Rusiei
Aproape 100 de copii au murit în invazia Ucrainei de către Rusia, a declarat marţi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o videoconferinţă cu parlamentarii canadieni.
„În prezent 97 de copii au murit în timpul acestui război”, a afirmat Zelenski a spus în intervenţia sa.
Mai multe detalii AICI.
UPDATE 20.23 Ministrul turc de Externe se va deplasa miercuri în Rusia şi joi în Ucraina
Ministrul turc al Afacerilor Externe, Mevlut Cavusoglu, se va deplasa miercuri la Moscova şi joi în Ucraina pentru discuţii în vederea găsirii unui armistiţiu, a anunţat marţi seară preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit AFP şi Reuters.
Ministrul "va continua eforturile noastre în vederea obţinerii unui armistiţiu şi a păcii, discutând cu cele două părţi", a precizat şeful statului.
UPDATE 19.25 Joe Biden va veni pe 24 martie la Bruxelles
Joe Biden se va alătura summitului Celor 27 de şefi de stat şi de guvern din cadrul Uniunii Europene, de pe 24 martie de la Bruxelles.
Tema principală a întâlnirii va fi criza din Ucraina. Agenda va include probleme legate de „securitate și apărare” și „relații externe”, potrivit BBC.
UPDATE 18.51 Rusia declanşează procedura de retragere din Consiliul Europei
Rusia a decis marţi să declanşeze procedura de ”ieşire din Consiliul Europei”, acuzând NATO şi Uniunea Europeană de faptul că au transformat CoE într-un instrument în serviciul ”expansiunii lor militaro-politice şi economice către Est”, relatează AFP.
”Notificarea retragerii Federaţiei ruse din Organizaţie” a fost remisă marţi secretarei generale a CoE Marija Pejcinovic Buric, anunţă într-un comunicat Ministerul rus de Externe.
UPDATE 18.46 Cel puțin 100 de autobuze cu civili au plecat din Sumî
Crucea Roșie a confirmat că peste 100 de autobuze care transportă civili ucraineni au părăsit orașul Sumî.
Se îndreaptă spre Poltava, în centrul Ucrainei, dar s-ar putea să nu poată parcurge o rută directă, scrie Sky News.
UPDATE 18.42 Rusia interzice premierului, ministrului de Externe și al Apărării din Canada să intre în țară
Premierului Justin Trudeau, ministrului de Externe Mélanie Joly și ministrului Apărării Anita Anand din Canada le-a fost interzisă intrarea pe teritoriul Rusiei.
Aceștia s-ar afla pe o „listă neagră”, susține Ministerul rus de Externe.
UPDATE 18.36 Jurnalista protestatară rusă Marina Ovsiannikova, amendată cu 30.000 de ruble (250 de euro) şi eliberată
Jurnalista rusă Marina Ovsiannikova, angajata unui post rus de televiziune, care a intrat în direct în timpul unui jurnal televizat pro-Kremlin pentru a denunţa invazia rusă a Ucrainei, judecată marţi cu privire la faptul că a manifestat în mod ilegal, a fost amendată şi eliberată, fără să fie arestată, relatează AFP.
UPDATE 18.34 Pacienții și cadrele medicale ale unui spital din Mariupol au fost luați ostatici
Viceprimarul orașului Mariupol, Serghei Orlov a declarat că trupele ruse au luat ostatici pacienții și cadrele medicale ale unui spital.
„Am primit informații că armata rusă a capturat cel mai mare spital al nostru...și îi țin pe medici și pe pacienți drept ostatici”, a spus acesta.
Informația a fost transmisă și de guvernatorul regiunii Donețk. Potrivit BBC, 400 de persoane se află în spital.
UPDATE 18:15 SUA: Noi sancţiuni împotriva lui Lukaşenko şi a Rusiei
SUA au anunţat marţi noi sancţiuni împotriva preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko şi a soţiei acestuia, precum şi a unor persoane şi a unei entităţi din Rusia, pentru corupţie şi încălcări ale drepturilor omului, a indicat Departamentul Trezoreriei, transmite AFP.
Potrivit comunicatului, aceste sancţiuni îi vizează pe Aleksandr Lukaşenko - aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin şi 'şeful unui guvern corupt în Belarus de a cărui reţea de favoritism profită anturajul său şi regimul său' -, precum şi pe soţia acestuia.
Măsurile nu sunt legate direct de războiul din Ucraina, ci se înscriu într-o serie de sancţiuni internaţionale ce vizează Rusia şi Belarusul. Unele dintre trupele ruse intrate în Ucraina au trecut prin Belarus.
"Sancţiunile de astăzi demonstrează că Statele Unite vor continua să impună consecinţe concrete şi importante celor care se angajează în corupţie ori sunt legaţi de încălcări flagrante ale drepturilor omului", a declarat Andrea Gacki, directoarea Biroului de control al activelor străine (OFAC) din cadrul Departamentului Trezoreriei.
UPDATE 17.41 Stoltenberg: Rusia ar putea folosi arme chimice în Ucraina
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat într-o conferință de presă că NATO este îngrijorată că Rusia ar putea folosi arme chimice ca parte a invaziei sale în Ucraina, scrie Reuters.
UPDATE 17.26 Un cameraman Fox News și o jurnalistă ucraineană au fost uciși în Kiev
Fox News a confirmat faptul că Pierre Zakrzewski, cameraman, și Oleksandra Kuvşînova, jurnalistă ucraineană, au fost uciși în Ucraina. Luni, mașina în care se aflau a fost atacată.
Alături de aceștia se afla și jurnalistul Benjamin Hall.
„Pierre era un fotograf de război care a acoperit reportajele internaționale Fox News din Irak, Afganistan și Siria. Astăzi este o zi dureroasă pentru Fox News Media și pentru ceilalți jurnaliști care își riscă viețile pentru a transmite știri”, a transmis compania.
UPDATE 17.02 Rusia îi impune sancțiuni lui Joe Biden
Rusia i-a impus sancțiuni președintelui american Joe Biden, potrivit ministerului de Externe rus.
Sancțiunile se aplică, de asemenea, și secretarului de stat Antony Blinken, secretarului Apărării Lloyd Austin, consilierului pentru securitate națională Jake Sullivan și șefului CIA William Burns.
Ministrul a mai declarat că și alți oficiali vor fi afectați.
UPDATE 17.00 Zelenski: „Trebuie să recunoaştem că Ucraina nu va putea adera la NATO”
”Trebuie să recunoaştem că Ucraina nu va putea adera la NATO”, declară marţi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în contextul în care acest dosar este unul dintre motivele avansate de Rusia în justificarea Ucrainei, relatează AFP.
”Am auzit timp de ani de zile că uşa este deschisă, dar am auzit şi că nu vom putea adera” la NATO, declară şeful statului ucrainean.
”Acesta este adevărul şi trebuie să-l recunoaştem”, afirmă Zelenski într-o reuniune prin videoconferinţă a liderilor din cadrul Joint Expeditionary Force, o coaliţie condusă de către Marea Britanie.
UPDATE 16.28 Zelenski: Unii membri NATO parcă sunt „hipnotizați” de agresiunea rusă asupra Ucrainei
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi că, deşi NATO este “cea mai puternică” alianţă de apărare “din lume”, unii dintre membrii acesteia “sunt parcă hipnotizaţi de agresiunea rusă”.
Intervenţia lui Zelenski a avut loc la o reuniune a liderilor ţărilor nordice şi baltice convocată de premierul britanic, Boris Johnson, - aşa-numita Forţă expediţionară comună (Joint Expeditionary Force /JEF) - pentru a discuta despre securitatea în nordul Europei în faţa ameninţării tot mai mari din partea Rusiei.
Mai multe detalii AICI.
UPDATE 16.18 Petro Poroșenko: Putin vrea să distrugă întregul Vest. Nu se va opri la Ucraina
Fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko a avertizat că Vladimir Putin nu se va opri la invadarea Ucrainei dacă Occidentul nu va interveni.
Petro Poroșenko a declarat, pentru Sky News, că Putin cere astăzi Crimeea și regiunea Donbas din Ucraina, dar mâine va cere Scoția de la Regatul Unit și Alaska de la Statele Unite.
Mai multe detalii AICI.
UPDATE 15.50 Patru persoane au murit în urma atacurilor forțelor ruse în Kiev
Patru persoane au murit după ce o clădire de 16 etaje, dintr-o zonă rezidențială din Kiev, a fost atacată de forțele ruse.
Cel puțin patru clădiri rezidențiale, din nordul, vestul și estul capitalei, au fost atacate de militarii ruși, marți dimineață.
UPDATE 15.47 În jur de 2.000 de autovehicule au putut ieşi din Mariupol printr-un coridor umanitar
În jur de 2.000 de autovehicule au putut ieşi printr-un coridor umanitar din oraşul ucrainean Mariupol, asediat de forţele ruse şi separatiştii proruşi, a anunţat marţi municipalitatea, potrivit AFP.
„Alte 2.000 de maşini aşteaptă la ieşirea din oraş”, a adăugat consiliul municipal din Mariupol, fără a preciza câte persoane au putut fugi din localitate, unde condiţiile sunt catastrofale după mai multe zile de bombardamente şi asediu.
UPDATE 15:24 - Discuțiile de pace între Rusia și Ucraina au reînceput
Negociatorii din ambele părți se află, în prezent, în timpul discuțiilor, a declarat un purtător de cuvânt al Ucrainei, potrivit Sky News.
UPDATE 15:16 - Putin va ordona tăierea în masă a pădurilor din Ucraina, susțin serviciile de informații militare ucrainene - DOCUMENT
Vladimir Putin intenționează să ordone tăierea în masă a pădurilor ucrainene pentru a fi vândute ca lemn de construcție în Rusia, susține un document publicat de serviciile de informații militare ucrainene.
Documentul, publicat, marți, de serviciile de informații ale apărării ucrainene, ar arăta o scrisoare a ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, adresată președintelui rus.
Scrisoarea discută subiectul "posibilității de a tăia pe terenurile de apărare", susține serviciul de informații ucrainean, iar banii din vânzarea lemnului ar urma să fie destinați finanțării armatei ruse, relatează The Guardian.
❗Путін та Шойгу планують вирубку та продаж українського лісу
— Defence intelligence of Ukraine (@DI_Ukraine) March 15, 2022
Держава окупант планує масові вирубки українських лісів. Про це йдеться в листі міністра оборони Росії Шойгу «Про можливість вирубки на землях оборони», який адресований особисто Путіну. pic.twitter.com/SlC4NFeK7N
UPDATE 15:03 - Marea Britanie va cere Arabiei Saudite să condamne Rusia
Premierul britanic Boris Johnson va cere Arabiei Saudite să condamne agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei în cadrul unor discuții care vor avea loc la sfârșitul acestei săptămâni, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Boris Johnson, conform Al Jazeera.
Întrebat dacă Johnson va cere Arabiei Saudite să condamne acțiunile lui Putin în Ucraina, purtătorul de cuvânt a declarat: "Absolut".
"Cu siguranță dorim să lărgim coaliția împotriva acțiunilor lui Putin", a declarat purtătorul de cuvânt al premierului Marii Britanii, transmite Al Jazeera.
UPDATE 14:48 - Kremlinul, reacție despre jurnalista care a protestat anti-război în direct la TV
Kremlinul apreciază ca fiind un act de huliganism gestul jurnalistei Marina Ovsiannikova, care a protestat în direct la un post TV de stat împotriva războiului declanșat de Rusia în Ucraina.
UPDATE 14:21 - UNICEF: La fiecare secundă, un copil din Ucraina devine refugiat
La fiecare secundă, un copil din Ucraina devine refugiat, a afirmat marţi Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF), comentând în legătură cu afluxul continuu de persoane care fug din această ţară de la declanşarea invaziei ruse, la 24 februarie, informează AFP, citată de Agerpres.
UPDATE 14:15 - Mii de sirieni, recrutați de Rusia pentru a lupta în Ucraina (OSDO)
Rusia a elaborat o listă cu aproximativ 40.000 de combatanţi din armata siriană şi din miliţiile aliate, pregătiţi să fie desfăşuraţi în Ucraina, a afirmat marţi Observatorul sirian al drepturilor omului, informează AFP, citată de Agerpres.
UPDATE 14:10 - Uzina Mecanică Bucureşti va construi vehicule blindate Piranha
România devine una din primele ţări unde se localizează producţia de tehnică şi echipamente militare moderne, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă, marţi, la ceremonia de semnare a acordului de asociere joint venture între Uzina Mecanică Bucureşti (UMB) şi General Dynamics European Land Systems Romania (GDELS Romania) privind producţia de transportoare blindate Piranha.
Ciucă a subliniat că valoarea obligaţiilor de compensare din cadrul acordului este de aproximativ 297 de milioane de euro, sumă din care, până acum, s-a realizat implementarea a aproximativ 55%-56%, potrivit Agerpres.
UPDATE 13:45 - 19 morți și 9 răniți în atacul rusesc asupra unui turn de televiziune din Rivne
Potrivit guvernatorului regiunii Rivne, Vitalii Koval, este posibil să existe mai multe victime, întrucât salvatorii încă lucrează la fața locului. Atacul a avut loc pe 14 martie la Rivne, o capitală regională din nord-vestul Ucrainei, relatează The Kyiv Independent.
Nineteen people died while nine were injured in an attack by Russian forces on a TV tower in #Ukraine's Rivne#RussiaUkraineWar https://t.co/QqtJ9U0eNZ
— IndiaToday (@IndiaToday) March 15, 2022
UPDATE 13:28 - Rusia va viza și alte țări europene, avertizează Zelenski
Într-o intervenție în direct adresată liderilor occidentali, marți, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut mai mult sprijin și a avertizat că Rusia ar putea viza alte părți ale Europei.
"Încă mai putem opri mașinăria de război a Rusiei, încă mai putem opri uciderea oamenilor", a spus Zelenski, susținând că ar fi "mai ușor să o facem împreună. Pentru că altfel, vor veni la voi".
Liderul ucrainean a declarat că, dacă Europa nu ia atitudine acum, Rusia va viza alte țări europene.
"Noi toți suntem țintele Rusiei. Ajutați-vă pe voi înșivă ajutându-ne pe noi", a continuat Zelenski, potrivit Sky News.
Boris Johnson, care s-a aflat printre liderii care au ascultat la reuniunea Forței Expediționare Comune, a fost de acord că este un "moment disperat".
Răspunzându-i lui Zelenski, premierul britanic a spus că liderii statelor occidentale "trebuie să încerce să facă mai mult pentru a vă sprijini".
UPDATE 13:00 - Peste trei milioane de refugiați fug de războiul din Ucraina: ONU
Mai mult de trei milioane de persoane au fugit din Ucraina de la invazia Rusiei, la 24 februarie, a anunțat marți Organizația Națiunilor Unite.
"Am atins acum pragul de trei milioane în ceea ce privește mișcările de persoane care au părăsit Ucraina", a declarat Paul Dillon, purtător de cuvânt al Organizației Internaționale pentru Migrație a ONU, la Geneva, notează France24.
UPDATE 12:53 - Kremlinul spune că „este prea devreme” pentru concluzii privind discuțiile din Ucraina
Kremlinul a declarat, marți, că este prea devreme pentru a trage concluzii în urma discuțiilor pentru rezolvarea conflictului din Ucraina, în timp ce luptele s-au intensificat în jurul capitalei Kiev.
"Activitatea este complexă, dar prin simplul fapt că activitatea continuă este în sine un lucru pozitiv", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
"Nu vrem să dăm nicio prognoză. Să așteptăm rezultate tangibile", a spus Peskov.
După cele patru runde de negocieri, ambele părți au dat anterior speranțe că un document ar putea fi semnat în cadrul reuniunilor desfășurate prin videoconferință luni, înainte ca părțile să anunțe o pauză pentru o "pauză tehnică".
Peskov a declarat, marți, că este "prea devreme" pentru a discuta formatul oricărui document care ar putea fi adoptat în urma negocierilor, precizând că acest lucru face parte din discuțiile dintre negociatori.
Negociatorii ruși au salutat "progrese semnificative", în timp ce un negociator ucrainean principal a declarat că delegația Moscovei a încetat să mai emită "ultimatumuri" și, în schimb, "ascultă cu atenție pozițiile noastre", potrivit France24.
UPDATE 12:34 - Zelenski este gata să lupte până la moarte dacă va fi necesar, spune ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va rămâne la Kiev și va lupta chiar dacă forțele rusești se vor apropia, a declarat ambasadorul țării în Marea Britanie.
Vadim Pristaiko a declarat pentru Sky News că președintele s-a hotărât deja să rămână în capitală.
El a spus că, deși unii ar susține că este important ca liderul să fie ținut în siguranță pentru a coordona răspunsul țării sale, Zelenski crede că este mai important să fie văzut și să îi sprijine pe ucraineni.
Se crede că mercenarii ruși au fost instruiți să îl ucidă pe președintele ucrainean, iar până în prezent au existat mai multe tentative de asasinat.
Întrebat dacă Zelenski ar lupta până la moarte dacă ar fi necesar, Pristaiko a răspuns: "Asta a spus".
UPDATE 12:21 - Aeroportul din Dnipro a fost lovit de o rachetă rusească, afirmă șeful regiunii
Două rachete rusești au lovit peste noapte aeroportul Dnipro din estul Ucrainei, scoțând pista din uz și deteriorând clădirea terminalului, potrivit lui Valentyn Reznichenko, șeful administrației regionale din Dnipropetrovsk.
"Distrugerile sunt la scară mare și va fi nevoie de mult timp pentru a fi reconstruit", se arată în declarația de pe pagina de Facebook a lui Reznichenko, potrivit CNN.
UPDATE 12:00 - Jurnalista care a protestat anti-război la o televiziune controlată de Kremlin riscă până la 10 ani de închisoare
“Nu știu ce se va întâmpla cu mine mai departe. Avocatul meu mi-a spus că s-ar putea să risc o perioadă de închisoare de la 5 la 10 ani, conform codului penal. Nu regret ce am făcut”, a scris Marina Ovsiannikova pe Twitter.
I don't know what will happen to me any time soon. My lawyer told me I might be facing time in jail from 5 to 10 years according to the criminal code.
— Marina Ovsyannikova | Марина Овсянникова (@MarinaOvsy) March 15, 2022
I don't regret it. I need your endorsement though.#StopTheWar .
UPDATE 11:29 - La Kiev a fost anunțată o stare de asediu de 35 de ore
O stare de asediu va fi impusă din această seară până joi dimineață, a anunțat primarul Kievului, Vitali Klitschko, potrivit Sky News.
Orașul a fost supus peste noapte unor bombardamente în regiunile sale exterioare, două clădiri rezidențiale fiind lovite de rachete.
UPDATE 10:50 - UE a adoptat al patrulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
UE a aprobat, marți, în mod oficial, un al patrulea pachet de sancțiuni, inclusiv înghețarea activelor și interdicția de călătorie pentru oligarhul rus Roman Abramovici, potrivit The Guardian.
Detaliile pe larg sunt așteptate să fie publicate în Jurnalul Uniunii Europene în cursul zilei de marți.
Sancțiunile includ:
- O interdicție de import din partea UE pentru o serie de produse din oțel.
- O interdicție privind noile investiții în sectorul energetic rusesc, cu excepții limitate pentru energia nucleară civilă și transportul anumitor produse energetice către UE.
- Interzicerea exporturilor de produse de lux (de exemplu, mașini de lux, bijuterii) de peste 300 de euro în UE.
- Interzicerea ratingului Rusiei și al societăților rusești de către agențiile de rating de credit din UE și a furnizării de servicii de rating clienților ruși, ceea ce ar duce la pierderea și mai mult acces la piețele financiare ale UE.
Interdicțiile vin după discuțiile dintre liderii UE care au avut loc joi și vineri la Versailles.
We welcome today’s agreement by @EUCouncil to adopt a fourth package of restrictive measures against Russia.
These sanctions will ramp up economic pressure on the Kremlin and cripple its ability to finance its invasion of Ukraine.
More → https://t.co/KWrBhedqRb https://t.co/qYP7O3Jasc
— European Commission ???????? (@EU_Commission) March 15, 2022
UPDATE 10:44 - Oficial rus: Militari ruși și paznici ucraineni controlează centrale nucleare de la Cernobîl și Zaporojie
Militari ruşi controlează centralele nucleare ucrainene de la Cernobîl şi Zaporojie împreună cu angajaţi şi paznici ucraineni, a declarat luni noaptea Aleksei Polişciuk, directorul unui departament din cadrul Ministerului de Externe rus, pentru agenţia rusă Sputnik (site de propagandă rusesc - n.r.), relatează EFE, citată de Agerpres.
UPDATE 10:23 - Prim-miniștrii ceh, polonez și sloven vor vizita, marți, Kievul
Prim-miniștrii Cehiei, Poloniei și Sloveniei se vor deplasa, marți, la Kiev pentru a se întâlni cu Zelenski în calitate de reprezentanți ai liderilor Uniunii Europene, a anunțat premierul ceh Petr Fiala pe rețelele de socializare.
"Scopul vizitei este de a confirma sprijinul fără echivoc al întregii Uniuni Europene pentru suveranitatea și independența Ucrainei. Scopul acestei vizite este, de asemenea, de a prezenta un pachet larg de sprijin pentru Ucraina și ucraineni", a spus Fiala.
Společně s premiérem Polska Mateuszem Morawieckým, vicepremiérem Jarosławem Kaczyńskim a premiérem Slovinska Janezem Janšou jedeme dnes jako představitelé Evropské rady do Kyjeva, abychom se setkali s prezidentem Zelenským a premiérem Shmyhalem.
— Petr Fiala (@P_Fiala) March 15, 2022
UPDATE 10:12 - Clădiri rezidențiale din Kiev, lovite de bombardamente rusești. Două persoane au murit
Atacul rusesc asupra a două clădiri rezidențiale din cartierul Sviatoshynskyi din Kiev, în dimineața zilei de 15 martie, a ucis cel puțin două persoane, potrivit Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina.
Russian attack on two residential buildings in Kyiv’s Sviatoshynskyi district in the early morning of March 15 killed at least two people, according to the State Emergency Service of Ukraine.
Photo: State Emergency Service of Ukraine/Telegram pic.twitter.com/admtHXBxb7
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 15, 2022
UPDATE 09:50 - Armata rusă ar fi preluat controlul deplin asupra regiunii Herson
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenov, a declarat, marți, că forțele ruse au preluat controlul deplin asupra întregului teritoriu din regiunea Herson, în sudul Ucrainei, au relatat agențiile de presă ruse, citate de Reuters și de The Guardian.
Forțele ruse au doborât șase drone Bayraktar TB-2 în ultimele 24 de ore, a relatat agenția de presă Interfax, citând ministerul.
Russia says it takes control of Ukraine's entire Kherson region https://t.co/bb7g7l09h6 pic.twitter.com/veObISgNlh
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) March 15, 2022
UPDATE 09:34 - „În Ucraina, Putin aplică aceleași tactici ca în Alep, în Siria”, spune un diplomat turc
Trupele rusești din Ucraina folosesc tacticile aplicate anterior în Alep, Siria, inclusiv lovituri asupra țintelor civile și împiedicarea eforturilor umanitare și de evacuare, susține fostul ambasador turc la Moscova, Aydin Adnan Sezgin, citat de Milliyet, relatează Ukrinform.
"În prezent, se observă o tendință de atacuri în Ucraina, similară cu cea din Siria. Armata rusă trage fără discriminare”, a reacționat Sezgin.
Potrivit acestuia, Putin folosește, de asemenea, tactica de la Alep atunci când cucerește orașe. În special, este vorba despre anunțarea unor garanții de securitate pentru civili, în timp ce în practică nu există așa ceva.
"Când oamenii caută să fugă din oraș de teama bombardamentelor, el spune să deschidem un coridor umanitar. Când coridorul umanitar este deschis, el nu îi permite să funcționeze la ora care a fost convenită și coordonată, așa că și acesta este bombardat", a mai declarat fostul ambasador.
UPDATE 09:15 - Mai multe clădiri rezidențiale din Kiev au fost bombardate marți dimineață
Două clădiri din zonele rezidențiale ale Kievului au fost grav avariate de mai multe rachete balistice, marți dimineața, într-unul dintre cele mai mari atacuri aeriene de la începutul războiului, potrivit serviciilor de urgență ucrainene, relatează CNN. Mai multe detalii, AICI.
UPDATE 09:11 - Forțele rusești ar fi tras asupra civililor în timp ce erau evacuați, în Hostomel
Potrivit Poliției Naționale, primele 10 autobuze cu evacuați au părăsit în siguranță orașul, când rușii au deschis focul asupra următoarelor patru autobuze. O femeie a fost ucisă, iar doi bărbați au fost răniți în urma atacului, susține The Kyiv Independent.
⚡️Russian forces shoot at evacuating civilians in Hostomel.
According to National Police, the first 10 buses of evacuees safely left the town, when Russians opened fire on the next four buses. One woman was killed, two men injured as a result of attack.
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 15, 2022
UPDATE 09:07 - Boris Johnson: Vestul a făcut o greșeală teribilă cu Putin
Occidentul a făcut o ”greșeală teribilă” lăsându-l pe Putin ”să scape” după anexarea Crimeei în 2014 și a devenit apoi ”mai dependent” de resursele rusești, a spus Boris Johnson. Iar această dependență l-a încurajat să bombardeze civili, mai crede premierul britanic. Vezi mai multe, AICI.
UPDATE 09:04 - O stație de metrou din Kiev a fost avariată în urma unei explozii
Rețeaua de metrou din Kiev a anunțat pe Twitter că una dintre exploziile din această dimineață a avariat fațada stației Lukyanivska.
Lukyanivska este destul de aproape de centrul Kievului. Stația a fost închisă din cauza pagubelor.
Увага!
Вибуховою хвилею пошкоджено фасад будівлі станції "Лукянівська", та службові приміщення.
— Kyiv Metro (@kyivmetroalerts) March 15, 2022
Під час руху поїзди не зупинятимуться на станції. pic.twitter.com/BIrSQvII0c
UPDATE 08:58 - Doar șapte din zece coridoare umanitare erau funcționale luni
Doar şapte din zece coridoare umanitare concepute pentru evacuarea civililor din zonele disputate în conflictul din Ucraina erau funcţionale luni, potrivit oficialităţilor de la Kiev, transmite DPA, citată de Agerpres.
UPDATE 08:33 - 150 de soldați ruși au fost uciși după ce au încercat să cucerească Mariupol, potrivit autorităților ucrainene
Ministerul ucrainean al Apărării a afirmat că 150 de soldați ruși au fost uciși după ce au încercat să preia controlul asupra orașului portuar din sudul țării.
Autoritățile au declarat că au respins un atac al forțelor rusești.
Cea mai recentă actualizare susține că două tancuri rusești au fost, de asemenea, distruse în timpul luptelor și că unii membri ai forțelor armate rusești refuză să urmeze ordinele.
Mariupol se confruntă cu cea mai gravă criză umanitară din țară, locuitorii luptând pentru a avea acces la alimente și la bunuri esențiale, dar rămâne sub control ucrainean, informează Sky News.
UPDATE 08:12 - China solicită discuții între Europa și Rusia
Motivul invocat a fost "crearea unui cadru de securitate european echilibrat, eficient și durabil", conform The Kyiv Independent.
⚡️China requests talks between Europe, Russia.
The reason cited was to “set up a balanced, effective and sustainable European security framework.”
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 15, 2022
Mai mult, șeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, a declarat marţi că ţara sa "nu este parte" a războiului din Ucraina după invazia rusă, informează dpa, citată de Agerpres.
Guvernul chinez "nu vrea sancţiuni care să afecteze China", a declarat ministrul de externe chinez într-o discuţie purtată la telefon cu omologul său spaniol Jose Manuel Albares, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe de la Beijing dat publicităţii marţi.
UPDATE 08:08 - Aproape toate forțele militare ruse din Ucraina au rămas blocate
Aproape toate ofensivele militare rusești din Ucraina rămân blocate după ce au făcut puține progrese în weekend, potrivit unei informări a Pentagonului, scrie The Guardian.
UPDATE 07:43 - SUA "nu văd dovezi" că Putin plănuiește să oprească conflictul
În timp ce discuțiile de pace dintre Rusia și Ucraina vor continua și marți, SUA au semnalat că rămân sceptice cu privire la orice rezoluție.
Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că, deși administrația Biden susține participarea Ucrainei la discuții, președintele rus Vladimir Putin va trebui să dea semne de dezescaladare.
"Și ceea ce căutăm cu adevărat sunt dovezi în acest sens, iar în acest moment nu vedem nicio dovadă că președintele Putin face ceva pentru a opri asaltul sau pentru a aplana conflictul", a spus Psaki, potrivit Sky News.
UPDATE 07:22 - Un avion care îi aparține patronului clubului de fotbal Chelsea Londra, oligarhul rus Roman Abramovici, a aterizat, marți, la Moscova, potrivit BBC, care citează Reuters.
Aeronava a decolat din Israel și a făcut o escală pentru scurt timp în Turcia, apoi și-a continuat zborul spre Rusia, au arătat datele site-ului de monitorizare a aviației FlightRadar24.
Abramovici - care are cetățenie israeliană și portugheză - a fost văzut, luni, pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv.
El a fost sancționat de Marea Britanie, săptămâna trecută, pentru legăturile pe care le are cu președintele Rusiei, Vladimir Putin.
Abramovici a negat că are legături strânse cu Putin.
UPDATE 06:45 - Alimentarea cu energie electrică a fost reluată la centrala nucleară de la Cernobîl
Alimentarea cu energie electrică a fost reluată la centrala nucleară ucraineană de la Cernobîl, a anunțat postul de televiziune Ukraine 24, adăugând că autoritățile au notificat Agenția Internațională pentru Energie Atomică.
Luni, operatorul de rețea de stat Ukrenergo a declarat că centrala de la Cernobîl se baza pe energia electrică produsă de generatoare diesel, după ce alimentarea sa externă cu energie electrică a fost din nou avariată, potrivit The Guardian.
UPDATE 6:15 Explozii puternice au fost semnalate la Kiev, marţi dimineaţă, la ora 05.45
The Kyiv Independent a anunţat pe Twitter că au loc explozii.
Şi alte surse au scris în social media că la Kiev au avut loc unele dintre cele mai puternice explozii de la începutul conflicului armat.
‼️ Two explosions were heard in #Kyiv.
This is reported to us by our subscribers:
"In the southwest of the city it was so loud and strong that the bed vibrated and the windows went shifting".
— NEXTA (@nexta_tv) March 15, 2022
Two explosions were heard in #Kyiv.
"In the southwest of the city it was so loud and strong that the bed vibrated and the windows went shifting". pic.twitter.com/nmG7KoMo8c
— Subodh Kumar (@kumarsubodh_) March 15, 2022
UPDATE 5:40 Consilier al şefului de cabinet al lui Zelenski: Cel târziu la începutul lunii mai ar trebui să avem un acord de pace
Oleksi Arestovici, consilier al şefului de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că războiul ar trebui să se termine cel târziu la începutul lunii mai, pentru că Rusia nu va mai avea resurse pentru a susţine invazia, informează Reuters.
Arestovici a precizat momentul opririi războiului depinde de câte resurse este dispus Kremlinul să folosească în această ofensivă.
“Cred că nu mai târziu de mai, începutul lunii mai, ar trebui să avem un acord de pace, poate mult mai devreme. Vom vedea, eu vorbesc de cele mai târzii date posibile”, a afirmat el.
“Suntem la răscruce acum: fie va fi un acord de pace rapid, într-o săptămână sau două, cu retragerea trupelor şi tot ce mai implică, fie va exista o tentativă de a aduna să zicem nişte sirieni pentru runda doi şi, când îi ‘măcinăm’ şi pe ei, un acord la jumătatea lunii aprilie sau spre sfârşitul lunii aprilie”, a precizat consilierul ucrainean.
Un scenariu “total nebun” ar fi ca Rusia să trimită recruţi care să aibă doar o lună de pregătire, a adăugat Arestovici.
El a mai spus că şi după ce se va semna un acord de pace ar mai putea exista mici ciocniri timp de un an.
UPDATE 5:00 Un jurnalist britanic grav rănit în Ucraina
Un jurnalist britanic care acoperă războiul din Ucraina pentru Fox News a fost rănit şi internat luni în apropiere de Kiev, a indicat postul american de televiziune fără a preciza câte de grave sunt rănile sale, notează AFP.
În cursul zilei de luni, "corespondentul nostru Benjamin Hall a fost rănit în timp ce culegea informaţii în afara Kievului", a explicat canalul într-un comunicat.
"Avem puţine detalii în acest moment, dar Ben a fost internat în spital şi echipele noastre de pe teren încearcă să adune informaţii suplimentare în timp ce situaţia evoluează rapid", a adăugat postul de televiziune.
UPDATE 4:30 Mesajul lui Zelenski pentru soldaţii ruşi: De ce să muriţi? Ştiu că vreţi să supravieţuiţi
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat într-un discurs soldaţilor ruşi, în special recruţilor, el spunându-le că dacă se vor preda vor fi trataţi cu decenţă, nu cum sunt trataţi în propria armată.
“Vreau să le spun ceva soldaţilor ruşi. Celor care deja sunt pe pământul nostru. Şi care urmează să fie trimişi să lupte împotriva noastră.
Recruţi ruşi! Ascultaţi-mă cu atenţie. Ofiţeri ruşi! Aţi înţeles deja totul. Nu o să luaţi nimic din Ucraina. O să luaţi vieţi. Sunteţi mulţi. Dar şi viaţa voastră va fi luată.
De ce să muriţi? Pentru ce? Ştiu că vreţi să supravieţuiţi. Vă ascultăm conversaţiile în interceptări, ascultăm ce credeţi cu adevărat despre acest război fără sens, despre această ruşine şi despre statul vostru. Discuţiile dintre voi. Apelurile voastre către casă, către familie. Auzim totul. Tragem concluzii. Ştim cine sunteţi”, a spus Zelenski.
“Drept urmare, vă ofer o opţiune. În numele poporului ucrainean, vă dau o şansă. Şansa de a supravieţui. Dacă vă predaţi forţelor noastre, vă vom trata aşa cum trebuie trataţi oamenii. Ca oameni, cu decenţă. Într-un fel în care nu aţi fost trataţi în armata voastră. Şi într-un fel în care armata voastră nu îi tratează pe ai noştri. Alegeţi!”, a adăugat liderul ucrainean.
Volodimir Zelenski a mai spus că armata ucraineană a neutralizat sute de elicoptere ruseşti, 80 de avioane de război, sute de tancuri şi mii de alte echipamente.
UPDATE 3:30 Zelenski: „Trupele ruse sunt confuze, renunță la echipamente. Nu şi-au putut imagina un astfel de coşmar”
„Ei fug de pe câmpul de luptă. Renunţă la echipamente”, a susţinut Zelenski.
„Luăm trofee şi le folosim pentru a proteja Ucraina. Astăzi, trupele ruse reprezintă, de fapt, unul dintre furnizorii de echipamente pentru armata noastră. Nu şi-au putut imagina un astfel de coşmar”, a mai spus președintele. DETALII AICI
UPDATE 3:20 Armata ucraineană spune că a respins încercarea Rusiei de a prelua controlul asupra lui Mariupol
Statul Major a anunțat că forțele ruse s-au retras după ce au suferit pierderi, transmite Sky News.
Orașul-port de la Marea Azov este sub asediu de o săptămână și jumătate, lăsându-i pe locuitorii săi fără energie, apă și hrană. Peste 2.500 de locuitori au fost uciși de bombardamentele rusești.
UPDATE 3:15 Spania sechestrează la Barcelona un iaht al unui oligarh rus
Un iaht în valoare de aproape 128 de milioane de euro al unui oligarh rus a fost sechestrat luni la Barcelona (Spania) în cadrul sancţiunilor împotriva Rusiei după invadarea Ucrainei, a anunţat premierul spaniol, Pedro Sanchez, notează AFP.
"Am imobilizat temporar la Barcelona (nord-est) un iaht aparţinând unuia dintre principalii oligarhi ruşi, cu valoare de aproximativ 140 de milioane de dolari (128 de milioane de euro) şi o lungime de 85 de metri, iar altele urmează să vină", a indicat Pedro Sanchez, fără alte precizări.
Potrivit cotidianului spaniol El Pais, este vorba despre iahtul Valérie, care ar fi legat de Serghei Cemezov, şeful conglomeratului rus din industria de apărare Rostec şi aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin.
Serghei Cemezov apare în special pe listele oligarhilor ruşi sancţionaţi de Statele Unite şi Marea Britanie încă de la începutul invaziei ruse în Ucraina.
UPDATE 3:10 Zelenski spune că negocierile dintre Ucraina și Rusia vor continua
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că negocierile cu Rusia vor continua marți: „Delegația noastră a lucrat destul de bine, după cum mi s-a spus. Dar să vedem. Vor continua mâine."
UPDATE 3:00 Zelenski i-a mulţumit Marinei Ovsiannikova care a protestat faţă de război în timpul unei emisiuni la televiziunea rusă Pervîi Kanal
Marina Ovsiannikova, editor la Pervîi Kanal, a ridicat o pancartă pe care scria „Nu credeţi propaganda. Te mint aici”, în timp ce prezentatoarea Ekaterina Andreeva a continuat să vorbească.
Zelenskiy a spus că i-a fost „recunoscător” ei şi altora „că au încercat să transmită adevărul”: „Sunt recunoscător acelor ruşi care nu încetează să încerce să transmită adevărul, care luptă împotriva dezinformării şi spun fapte reale prietenilor şi familiilor lor, şi personal acelei femei care a mers în studioul Channel 1 cu o pancartă anti-război”.
UPDATE 2:35 Rusia promite să atace companiile din industria de apărare ucraineană
Ministerul rus al Apărării spune că va viza companiile din industria de apărare ucraineană, ca răspuns la ceea ce acesta descrie drept un atac cu rachete balistice ucrainene asupra bastionului separatist Doneţk, conform BBC.
Într-o postare online, ministerul rus al Apărării a afirmat: „Ca răspuns la bombardarea Doneţk-ului cu o rachetă Tochka-U, forţele armate ruse vor lua măsuri operaţionale pentru a scoate din uz întreprinderile din industria de apărare ucraineană care produc arme folosite de naţionalişti".
„Facem apel la cetăţenii ucraineni care lucrează la aceste întreprinderi, precum şi locuitorii caselor din apropiere, să părăsească zonele potenţial periculoase”.
Moscova a susţinut anterior că 20 de civili au murit într-un atac aerian ucrainean asupra Doneţk-ului, implicând muniţii cu dispersie transportate de o rachetă balistică Tochka-U.
Ucraina a negat să fi efectuat atacul şi a susţinut că o rachetă rusă este responsabilă.
Este a doua oară când Rusia avertizează cu privire la un atac împotriva instalaţiilor ucrainene. După primul avertisment din 1 martie, cel puţin cinci persoane au murit într-un atac care a vizat turnul televiziunii din Kiev.
UPDATE 2:30 Preşedintele american Joe Biden a promis că va continua să furnizeze arme, alimente şi bani pentru a ajuta Ucraina
Într-un mesaj pe Twitter, Biden a spus că SUA vor „întâmpina şi refugiaţii ucraineni cu braţele deschise”. DETALII AICI
UPDATE 2:00 O nouă lege aprobată de Putin urmăreşte să reţină avioanele companiilor străine
Preşedintele Putin a aprobat o nouă lege care îngreunează activitatea companiilor străine de leasing de avioane de a-şi relua aparatele de zbor, în timp ce sancţiunile occidentale încep să intre în vigoare, scrie BBC, conform news.ro.
Noua lege va permite înmatricularea avioanelor străine în Rusia „pentru a asigura funcţionarea neîntreruptă a activităţilor din domeniul aviaţiei civile”. Criticii spun că va permite Rusiei să reţină avioane private şi să le folosească intern.
UPDATE 01:30 Rusia ar putea planifica să folosească arme chimice sau biologice într-un “atac fals”
„Un atac sub „steag fals” ar fi aproape sigur însoțit de dezinformare extinsă pentru a complica atribuirea”, se arată în mesajul Ministerului. DETALII AICI
UPDATE 01:10 Un pub popular numit după celebrul scriitor american Ernest Hemingway, distrus la Harkov
"You'll Never Drink Alone" erau cuvintele scrise deasupra barului din Old Hem, un pub simbol din estul oraşului ucrainean Harkov.
A fost complet distrus în timpul bombardamentelor ruşilor. Procuratura din Harkov spune că două persoane au murit în atac.
Proprietarul barului, Kostiantyn Kuts, a declarat pentru BBC că niciun angajat nu se afla în bar când a fost lovit, iar cei care au murit se aflau în apartamentele de deasupra.
Old Hem a fost închis şi s-a transformat într-un adăpost improvizat când armata rusă a invadat Ucraina pe 24 februarie, spune Kuts. El a sperat iniţial că va închide doar pentru scurt timp.
Un bar numit în memoria legendarului scriitor american Ernest Hemingway şi popular în rândul tinerilor creatori din Harkov, este acum o ruină după ce a fost complet distrus de bombardamentele ruşilor, potrivit BBC.
UPDATE 00:56 - Zelenski a prelungit legii marțiale în Ucraina
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a înregistrat în Verkhovna Rada proiectul de lege nr. 7168 "Cu privire la prelungirea legii marțiale în Ucraina".
Textul documentului a fost publicat pe site-ul parlamentului, relatează Ukrinform.
Documentul propune aprobarea decretului prezidențial privind prelungirea legii marțiale în Ucraina începând cu ora 05:30, din 26 martie, 2022 pentru o perioadă de 30 de zile.
În Ucraina a fost impusă legea marțială și a fost anunțată mobilizarea generală.
UPDATE 00:40 - O nouă lege aprobată de Putin urmăreşte să reţină avioanele companiilor străine
Preşedintele Putin a aprobat o nouă lege care îngreunează activitatea companiilor străine de leasing de avioane de a-şi relua aparatele de zbor, în timp ce sancţiunile occidentale încep să intre în vigoare, scrie BBC, conform news.ro.
Noua lege va permite înmatricularea avioanelor străine în Rusia „pentru a asigura funcţionarea neîntreruptă a activităţilor din domeniul aviaţiei civile”. Criticii spun că va permite Rusiei să reţină avioane private şi să le folosească intern. DETALII AICI
UPDATE 00:20 - O manifestantă împotriva războiului din Ucraina a întrerupt jurnalul televiziunii Pervîi Kanal din Rusia
O femeie a pătruns pe neaşteptate, luni seară, în timpul celui mai urmărit buletin de ştiri televizat din Rusia cu o pancartă denunţând ofensiva militară din Ucraina, o scenă extrem de rară într-o ţară în care informaţiile sunt strict controlate, notează AFP.
ONG-ul pentru apărarea drepturile protestatarilor OVD-Info, care o prezintă pe această femeie drept Marina Ovsiannikova, angajată a postului, a raportat că ea a fost arestată şi dusă la poliţie.
În timp ce cunoscuta prezentatoare Ekaterina Andreeva vorbeşte, în spatele ei apare Marina Ovsiannikova cu un carton pe care scrie "Nu războiului. Nu credeţi propaganda. Aici vă mint".
This is fantastic. A brave woman interrupted Russian state TV’s live broadcast with a sign that says: “Stop the war. Don’t believe propaganda. They’re lying to you here." It was signed: "Russians against war.”pic.twitter.com/673cO668nM
— Julia Davis (@JuliaDavisNews) March 14, 2022
Sunt lupte intense între soldaţii ucraineni şi trupele ruse care încearcă să pună stăpânire pe oraşul Mariupol, un port strategic la Marea Azov. Atacat a fost, de această dată, un vehicul blindat trimis de Moscova în zona de conflict. Kremlinul susţine că în ultimele 24 de ore, forţele sale au avansat 11 kilometri spre Mariupol.
Pe de altă parte, după zile întregi în care s-au chinuit să plece prin coridoarele umanitare, mai mulţi civili au reuşit luni să iasă din oraşul asediat cu ajutorul unui convoi format din aproape 160 de maşini.
Cei care însă sunt blocaţi în zona respectivă nu mai au apă, alimente si medicamente. Din cauza obuzelor care cad necontenit, un prim convoi umanitar nu a ajuns nici până acum la destinatie.
Sergei Orlov, viceprimarul din Mariupol: „Cu câteva zile în urmă, cea mai mare dorință a oamenilor era să înceteze bombardamentele. Astăzi însă, tot ce-și doresc e să găsească puțină apă și mâncare. Nici nu se mai tem de bombardamente.”
Noi imagini filmate din dronă arată amploarea distrugerilor din Mariupol. Infrastructura civilă și clădirile rezidențiale din tot orașul au suferit pagube extinse.
Preşedintele Finlandei susţine că schimbarea de regim la Kiev nu mai este pe "lista" lui Putin.
Sauli Niinistö: Putin are lista lui, o știm cu toții, dar se pare că schimbarea guvernului Ucrainei nu se mai află pe listă. Când l-am întrebat mi-a spus că nu a avut-o vreodată în plan, dar, cu toate astea, aceasta a fost înțelegerea de până acum.
Christiane Amanpour: Așadar, când toată lumea credea că va mărșălui spre Kiev și că va da jos guvernul pentru a schimba regimul, punând acolo o marionetă, credeți că acest lucru nu mai este posibil?
Sauli Niinistö: Ei bine, a fost foarte clar când l-am întrebat: "ați renunțat la această cerință?" Și mi-a spus: "nu am cerut-o niciodată".
Alături de președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz, președintele finlandez a fost unul dintre rarii interlocutori europeni ai lui Vladimir Putin în ultimele zile. Ţară vecină cu Rusia, Finalda joacă în mod tradițional un rol de dialog între Occident și Moscova.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, razboi in ucraina, live update, vladimir putin, Volodomir Zelenski,
Dată publicare:
15-03-2022 19:00