Zelenski: Unii membri NATO parcă sunt „hipnotizați” de agresiunea rusă asupra Ucrainei
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi că, deşi NATO este "cea mai puternică" alianţă de apărare "din lume", unii dintre membrii acesteia "sunt parcă hipnotizaţi de agresiunea rusă".
Intervenţia lui Zelenski a avut loc la o reuniune a liderilor ţărilor nordice şi baltice convocată de premierul britanic, Boris Johnson, - aşa-numita Forţă expediţionară comună (Joint Expeditionary Force /JEF) - pentru a discuta despre securitatea în nordul Europei în faţa ameninţării tot mai mari din partea Rusiei.
Preşedintele ucrainean şi-a exprimat din nou regretul că Alianţa Nord-Atlantică nu instituie o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei pentru a împiedica atacurile ruseşti şi a subliniat că sancţiunile internaţionale aplicate împotriva Rusiei până în prezent "nu sunt suficiente", pledând pentru un "embargo comercial" complet împotriva Moscovei.
"Se vorbeşte mult despre un al Treilea Război Mondial care ar începe dacă NATO ar închide cerul ucrainean în faţa rachetelor şi avioanelor ruseşti, astfel că un coridor umanitar de excludere aeriană nu a fost stabilit", a deplâns el.
"Aceasta permite armatei ruse să bombardeze oraşe paşnice şi să arunce în aer blocuri, spitale şi şcoli", le-a transmis el liderilor adunaţi la palatul Lancaster House din Londra.
De asemenea, Zelenski şi-a exprimat frustrarea că, în pofida pretinsei politici a "uşilor deschise", NATO nu a admis ţara sa ca membru, situaţie pe care Ucraina trebuie "să o accepte", întrucât nu are altă opţiune. Totodată, el a îndemnat Alianţa Nord-Atlantică să caute alte căi de colaborare cu ţara sa.
"Ucraina nu este membră NATO, înţelegem asta, suntem nişte oameni adecvaţi. Ani de zile am auzit despre uşa presupus deschisă, dar am început să înţelegem că nu putem intra pe acolo. Acest lucru este adevărat şi trebuie să-l recunoaştem. Mă bucur că oamenii noştri încep să admită aceasta şi să se bazeze pe ei înşişi şi pe partenerii noştri care ne ajută", a spus preşedintele Volodimir Zelenski, potrivit Agerpres.
Zelenski a criticat şi faptul că numeroase companii nu s-au retras încă de pe teritoriul Federaţiei Ruse şi a chemat guvernele să blocheze intrarea navelor ruseşti în porturile lor şi ca toate băncile ruse să fie excluse din sistemul de transfer bancar SWIFT.
Preşedintele ucrainean a cerut Occidentului mai mult armament - "ei ştiu deja tipul de care avem nevoie, toată lumea o ştie" - indicând că armele pe care le primeşte în prezent Ucraina sunt utilizate în decurs de numai 20 de ore.
"El ne provoacă pe bună dreptate să facem mai mult şi ştim cu toţii că putem şi trebuie să facem mai mult", a reacţionat Johnson, după ce a recunoscut încă o dată curajul liderului şi poporului ucrainean.
JEF, condusă de Marea Britanie, este o coaliţie de securitate din nordul Europei, care reuneşte Danemarca, Finlanda, Estonia, Islanda, Letonia, Lituania, Ţările de Jos, Suedia şi Norvegia, câteva dintre ele având frontieră comună cu Rusia.
Premierul britanic va îndemna marţi această coaliţie, unii din membrii căreia fac parte din NATO, "să depună eforturi comune pentru o mai mare rezilienţă împotriva ameninţărilor din partea statelor ostile", care presupune o mai mare colaborare în domeniul apărării.