Qatarul încearcă să intre în grațiile lui Trump cu o achiziție de 6,5 milioane de dolari: „E o tentativă de a-l influența”


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Sursa: Newsweek
Data publicarii: Sambata 05 Mai 2018 14:10
Categorie: Stiri externe
Trump si Al Thani

Guvernul din Qatar a cumpărat un apartament de 6,5 milioane de dolari într-unul dintre turnurile deținute de actualul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, în New York.

Achiziția vine după ce a fost respinsă o lege care i-ar fi interzis liderului american să încheie astfel de tranzacții.

Misiunea Qatarului la ONU a încheiat această achiziție în 17 ianuarie, ceea ce înseamnă că autoritățile din acest stat dețin deja patru apartamente în Turnul Trump World, cu o valoare de 16,5 milioane de dolari, scrie The Guardian.

Noua achiziție din Manhattan coincide cu o campanie intensă de lobby a Guvernului din Qatar la Washington, în contextul crizei regionale stârnite de conflictele cu Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

Într-un comunicat de presă neatribuit, misiunea diplomatică a Qatarului la ONU a precizat că respectivele clădiri sunt folosite de personalul diplomatic, pentru ca oamenii să fie aproape de locul de muncă.

„Aceste apartamente au fost cumpărate datorită zonei în care sunt situate și nimic mai mult”, se precizează în email. Pe de altă parte, Organizația Trump a refuzat să comenteze tranzacția imobiliară.

Qatarul încearcă să restabilească relațiile cu Statele Unite de anul trecut, când Arabia Saudită și aliații din Golful Persic au pus embargo statului. Deși inițial liderul de la Casa Albă s-a grăbit să sprijine Riadul, alți oficiali americani s-au grăbit să își arate susținerea pentru Qatar, care găzduiește o bază aeriană americană în care se află 10.000 de militari, comentează The Guardian.

Pe parcursul crizei, Qatarul a continuat să cumpere arme de la Statele Unite; de exemplu, luna trecută a semnat o înțelegere de 12 miliarde de dolari pentru achiziția de avioane F15. Totodată, autoritățile din acest stat acoperă cheltuielile de întreținere a bazei în care locuiesc militarii americani și a familiilor lor.

„În mod clar, cheltuiesc sume mari de bani încercând să influențeze dezbaterile de la Washington. Modul în care acționează le va permite multora dintre cei care fac lobby la Washington să își cumpere case de vacanță anul acesta”, a precizat Gerald Feierstein, un fost ambasador al Statelor Unite în Arabia Saudită.

Jordan Libowitz, purtător de cuvânt al organizației guvernamentale Cetățeni pentru Responsabilitate și Erică la Washington, a declarat, pentru Newsweek, că că prin această măsură guvernul din Qatar ar încerca să intre din nou „în grațiile” președintelui american.

„În centrul acestei probleme este corupția. În mod evident, Qatarul este o regiune de interes pentru politica externă americană și suntem nevoiți să ne îndrebăm dacă nu cumva este o tentativă de a-l influența pe președinte și dacă nu cumva e influențat de un guvern care alocă milioane de dolari pentru a se implica în această afacere”, au mai precizat reprezentanții ONG-ului citat de Newsweek.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Newsweek The Guardian

VIDEO PROTVPLUS.RO