Prinde contur o catastrofă umanitară de proporții în rândul civililor din Fâșia Gaza. „Suntem măcelăriți, nimeni nu vede”

×
Codul embed a fost copiat

În doar câteva zile, armata israeliană și-a triplat efectivele. Zeci de mii de rezerviști se îndreaptă spre bazele militare din sudul țării, acolo unde sunt mobilizate trupele pentru asediul Fâșiei Gaza.  

Analiștii sunt de părere că operațiunea terestră este iminentă, iar israelienii vor răzbunare pentru măcelul provocat de Hamas.

De partea cealaltă a baricadei, islamiștii continuă să atace cu rachete orașele israeliene, iar civilii palestinieni suferă din cauza bombardamentelor aviației israeliene.

Fâșia Gaza, fără curent și rezerve

Fâșia Gaza a rămas fără energie electrică. Sunt pe terminate și rezervele de combustibil, apă și alimente, iar tot mai multe voci avertizează că e pe cale să se producă o tragedie umanitară.

Ofensiva terestră israeliană în Fâșia Gaza pare să fie iminentă. Cu puțin înainte de miezul nopții, premierul israelian Benjamin Netanyanu, ministrul apărării Yoav Gallant și liderul opoziției, Benny Gantz, au anunțat formarea unui guvern de uniune națională care va coordona operațiunile armatei israeliene.

Citește și
Benjamin Netanyahu
Netanyahu anunță că Israelul a trecut la ofensivă. "Orice membru al Hamas este un om mort"
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”

Benjamin Netanyahu, prim-ministrul israelian:Luptăm din toate puterile, pe toate fronturile. Am trecut la ofensivă, fiecare membru Hamas e un om mort. Hamas e ISIS și va fi distrusă și eliminată așa cum a fost distrusă și eliminată gruparea ISIS”.

În doar câteva zile, armata Israelului a crescut de la 170.000 la 530.000 de militari. Unii dintre ei au fost desfășurați în nordul țării, la granița cu Libanul, unde se așteaptă provocări din partea grupării Hezbollah. Dar cei mai mulți sunt mobilizați de-a lungul frontierei cu Fâșia Gaza.

Corespondent CNN:Armata israeliană a chemat peste 300.000 de rezerviști. E una dintre cele mai mari mobilizări din istoria acestei țări, iar aici, în spatele meu, se văd eforturile acestei mobilizări. Vedeți mii de rezerviști, israelieni din toată țara, care vin la această bază militară din sudul Israelului pentru a se pregăti pentru următoarea fază a acestei campanii militare”.

Principalul obiectiv al unei ofensive terestre este, potrivit analiștilor, distrugerea grupării Hamas, ca pedeapsă pentru cei peste 1.200 de israelieni uciși cu brutalitate de extremiști. Asta înseamnă anihilarea militanților din Brigăzile al Qassam, a instalațiilor militare și a capacității de guvernare a grupării.

Gen. (R) Mircea Mîndrescu, fost comandat în structurile NATO:În acest moment ne găsim în ceea ce se numește parte de înmuiere a adversarului. Este partea de pregătire. Avem domeniul terestru, unde vom vedea mișcarea. Acea mișcare va fi făcută în momentul în care israelienii sunt la maximum, iar palestinienii, teroriștii, sunt la minimum. Și cei care vor intra prima oară sunt extremi de bine pregătiți, probabil forțele speciale, (...) urmând ca mai apoi să vină celelalte forțe”.

Aviația israeliană a distrus câteva mii de ținte ale Hamas, potrivit oficialilor de la Tel Aviv, dar sunt cartiere întregi care au fost făcute una cu pământul de proiectile. Israelul a impus o blocadă completă a Fâșiei Gaza și a întrerupt alimentarea cu apă și energie electrică, dar și cu alimente și medicamente. Numărul victimelor a depășit o mie de morți, mulți dintre ei civili sau chiar membri ai echipelor de salvare.

Prinde contur o catastrofă umanitară în Fâșia Gaza

Din cauza lipsei de ajutoare, prinde contur o catastrofă umanitară în rândul celor peste 2,3 milioane de palestinieni din Fâșia Gaza. 10% dintre ei au rămas fără adăpost și au fost nevoiți să se refugieze în sudul regiunii. Spitale și școli s-au transformat în tabere de refugiați.

Palestinieni:E distrugere totală. Am venit aici de dimineață și am văzut că totul era distrus. E înspăimântător, e o cruzime”.

Palestinian: Ne-au ucis copiii, ne-au ucis și pe noi. Nu știm unde să mergem. Ne spun că suntem în siguranță aici, ce siguranță? Nu suntem în siguranță. Suntem măcelăriți, nimeni nu vede ce se întâmplă cu noi”.

Palestinian: Nivelul de distrugere e de-a dreptul uimitor. Erau numai magazine și comercianți pe aici, dar mă străduiesc să înțeleg cu ce sunt ei de vină în toate astea”.

Sistemul medical din Gaza, care funcționa cu probleme încă dinaintea crizei, e cel mai afectat.

Profesorul Ghassan Abu Sitta, chirurg plastic și reconstructiv, Spitalul Shifa: Senzația mea e că sistemul medical palestinian se va prăbuși la sfârșitul săptămânii, nu doar din cauza lipsei de motorină (pentru generatoare). Toate proviziile sunt pe terminate”.

UE cere Israelului să respecte legislația internațională

Uniunea Europeană, prin șeful diplomației Josep Borrell, a cerut Israelului să respecte legislația internațională.

Josep Borrell, șeful diplomației europene:Protecția civililor, respectul pentru legea internațională, umanitară. Asta înseamnă fără blocarea apei, a alimentelor sau a energiei electrice pentru populația civilă din Gaza și deschiderea unor coridoare umanitare, pentru a permite celor care trebuie să scape de bombardamente și să părăsească țara prin Egipt”.

Și americanii caută soluții pentru a limita riscurile la adresa civililor, iar o variantă ar fi un coridor de evacuare spre Egipt, prin punctul de trecere de la Rafah.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate:Discutăm activ cu partenerii noștri israelieni și egipteni. Susținem libera trecere pentru civili. Civilii nu sunt de vină pentru ceea ce a făcut Hamas. Ei nu au făcut nimic greșit”.

Putin se arată grijuliu pentru populația din Fâșia Gaza

Pe de altă parte, de la Moscova, și președintele rus Vladimir Putin s-a arătat grijuliu pentru populația palestiniană, deși armata sa a provocat nenumărate victime printre civilii din Ucraina.

Vladimir Putin, președintele Rusiei:(Israelul și Hamas) trebuie să minimizeze sau să reducă la zero pierderile în rândul populației civile, în rândul femeilor, copiilor și vârstnicilor. Dacă bărbații decid să lupte unii cu alții, lăsați-i să se lupte, dar lăsați copiii și femeile în pace. Asta se aplică ambelor părți”.

Dincolo de planurile de atac ale Israelului, o intervenție terestră rămâne, însă extrem de dificilă și din cauza celor peste 130 de ostatici pe care Hamas îi ține ascunși în Gaza, și ale căror vieți ar fi în pericol. Statele Unite ar putea trimite, însă trupele Delta pentru a-i asista pe israelieni în operațiunile de salvare a ostaticilor, printre care sunt și americani.

Articolul face parte din:

Bilanțul deceselor din Israel a ajuns la 1.300, iar în Gaza depășește 1.500

Joe Biden
Biden, despre atacul Hamas: „Cea mai mortală zi pentru evrei de la Holocaust încoace”. Ce cere Israelului

Președintele SUA, Joe Biden, s-a adresat miercuri unei mese rotunde de lideri evrei la Washington, unde a descris atacul sângeros al Hamas asupra Israelului ca fiind „cea mai mortală zi pentru evrei de la Holocaust încoace", scrie The Guardian.

drone ucraina
Israelul primește ajutor militar. Germania îi pune la dispoziție două drone

Germania a dat undă verde Israelului pentru a utiliza două drone de luptă Heron TP, în timp ce ţara îşi organizează contraatacul împotriva grupării islamiste palestiniene Hamas, a anunţat miercuri Ministerul german al Apărării, potrivit AFP.

Benjamin Netanyahu
Netanyahu anunță că Israelul a trecut la ofensivă. "Orice membru al Hamas este un om mort"

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat miercuri seara că ţara sa a "trecut la ofensivă", avertizând că "orice membru al Hamas este un om mort", notează AFP.

trump israel
Trump, atac dur la adresa lui Netanyahu. „El nu a fost pregătit şi Israelul nu a fost pregătit”

Donald Trump l-a criticat pe prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu în legătură cu ceea ce fostul preşedinte al SUA a descris drept o proastă pregătire pentru atacul declanşat sâmbătă de militanţii mişcării palestiniene Hamas.

 

hamas
Hamas anunță că a lansat rachete spre Tel Aviv după ce raidurile israeliene au lovit tabere de refugiaţi

Hamas a anunţat joi că a lansat rachete spre Tel Aviv după ce raidurile israeliene ar fi lovit civili în două tabere de refugiaţi din Fâşia Gaza, enclavă palestiniană controlată de mişcarea islamistă.  

stiri false israel hamas
Cum se răspândesc știrile false privind războiul dintre Israel și Hamas în mediul online. Platforma X, într-o lumină proastă

Războiul dintre Israel și Hamas a stârnit confuzie, dezinformare și conflict pe X (fostul Twitter) al lui Elon Musk, expunând modul în care schimbările de politică ale acestuia au transformat platforma într-o resursă de știri false și propagandă.  

fâșia gaza
Crucea Roșie: Spitalele din Fâșia Gaza riscă să se transforme în morgi dacă Israelul nu va permite coridoare umanitare

Israelul a declarat, joi, că nu îşi va relaxa asediul asupra Fâşiei Gaza pentru a permite ajutorul umanitar până când nu vor fi eliberaţi toţi ostaticii luaţi de Hamas.

soldați israelieni
Israelul se pregătește de „manevre terestre” în Fâşia Gaza. Ofițer israelian: „Încă nu s-a decis”

Armata israeliană se pregăteşte de „manevre terestre” în Fâşia Gaza, dar nimic „nu a fost încă decis”, a declarat joi un purtător de cuvânt militar.

fata israel
Cum a reușit o tânără de 25 de ani să apere un kibbutz din Israel. Au fost uciși 25 de teroriști

Inbal Lieberman, o tânără în vârstă de 25 de ani, este o eroină pentru că a salvat kibbutzul Nir Am de invazia Hamas. Ea a condus un grup de rezidenți și au ucis 25 de teroriști.

g4
De ce a clasat DNA dosarul BMW-urilor cumpărate de Poliție de la un dealer controlat de Michael Schmidt, amicul lui Iohannis

De ce a clasat DNA dosarul BMW-urilor: Licitația a fost legală, dealerii auto nemulțumiți că nu se încadrau în cerințele poliției puteau contesta în instanța civilă.

tată israelian
Mărturiile cutremurătoare ale unui tată israelian îndurerat de pierderea fiicei. „Moartea a fost o binecuvântare”

Un român ar fi dat dispărut în Israel în urma atacurilor Hamas. Informația apărută în spațiul public este verificată de Ministerul Afacerilor Externe român care până la acest moment nu a primit date despre această dispariție.  

logo twitter
Reacția platformei X după ce a fost acuzată că răspândește știri false în legătură cu războiul dintre Hamas și Israel

Reţeaua de socializare X (fostul Twitter) a anunţat că a „şters sau raportat zeci de mii de mesaje” legate de atacul Hamas asupra Israelului, ca răspuns la ameninţarea UE cu sancţiuni pentru răspândirea de informaţii false.

 

 

hamas
Hamas respinge ideea unui coridor umanitar propusă de Egipt: „Ar forţa poporul palestinian să îşi părăsească patria"

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza şi de şase zile în război cu Israelul, a respins propunerea creării unui coridor umanitar făcută de Egipt.

israel
Comandantul armatei din Israel a recunoscut că militarii nu au răspuns provocărilor pentru a proteja israelienii

Pentru prima dată după cumplitele atacuri Hamas de la sfârșitul săptămânii trecute, comandantul armatei israeliene a recunoscut cu regret că militarii nu au răspuns provocărilor pentru protejarea cetățenilor israelieni.

Lloyd Austin
Secretarul american al Apărării, la NATO: SUA nu au avut ”niciun indiciu” cu privire la un atac al Hamasului în Israel

Statele Unite nu au avut niciun indiciu al faptului că gruparea islamistă palestiniană Hamas pregătea un atac împotriva Israelului, a anunţat joi, la Bruxelles, secretarul american al Apărării Lloyd Austin, relatează AFP.

NATO
NATO face apel la Iran şi Hezbollah să nu profite de situaţia din Israel şi să nu încerce o escaladare

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a lansat joi un apel către naţiunile şi organizaţiile "ostile" Israelului.

 

Articol recomandat de sport.ro
Acuzat că a îmbrâncit un copil, Florinel Coman a dat replica: "Nu fiți nesimțiți"
Acuzat că a îmbrâncit un copil, Florinel Coman a dat replica: "Nu fiți nesimțiți"
Citește și...
Israelul primește ajutor militar. Germania îi pune la dispoziție două drone
Israelul primește ajutor militar. Germania îi pune la dispoziție două drone

Germania a dat undă verde Israelului pentru a utiliza două drone de luptă Heron TP, în timp ce ţara îşi organizează contraatacul împotriva grupării islamiste palestiniene Hamas, a anunţat miercuri Ministerul german al Apărării, potrivit AFP.

Netanyahu anunță că Israelul a trecut la ofensivă.
Netanyahu anunță că Israelul a trecut la ofensivă. "Orice membru al Hamas este un om mort"

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat miercuri seara că ţara sa a "trecut la ofensivă", avertizând că "orice membru al Hamas este un om mort", notează AFP.

Oficial al SUA, după ce premierul Netanyahu a spus că sunt ”fake news”: Egiptul chiar i-a avertizat pe israelieni de atac
Oficial al SUA, după ce premierul Netanyahu a spus că sunt ”fake news”: Egiptul chiar i-a avertizat pe israelieni de atac

Israelul a fost avertizat de Egipt cu privire la posibile violențe cu trei zile înainte de raidul transfrontalier mortal al Hamas, a declarat președintele unui grup de experți din Congresul SUA.

Două țări, aceeași imagine. Nepoții rabinului șef al Ucrainei s-au ascuns de rachetele Rusiei, iar acum se ascund de Hamas
Două țări, aceeași imagine. Nepoții rabinului șef al Ucrainei s-au ascuns de rachetele Rusiei, iar acum se ascund de Hamas

Rabinul-șef al Ucrainei a publicat două fotografii tulburătoare cu nepoții săi, care s-au adăpostit de loviturile Rusiei în Ucraina, și apoi, după ce au fost evacuați în Israel, de cele ale Hamas.

Ministrul israelian al Apărării: „Gaza nu va mai fi ce a fost. Vom elimina totul”. Localnic din Gaza: „Cu ce am greșit?”
Ministrul israelian al Apărării: „Gaza nu va mai fi ce a fost. Vom elimina totul”. Localnic din Gaza: „Cu ce am greșit?”

Salvele de rachete Hamas cad și acum peste Israel. A fost lovit și un spital din Așkelon, în sudul țării. Rachete lansate spre aeroportul Ben Gurion au fost interceptate.

Recomandări
Vecina României care și-a majorat rezervele de aur cu 3.000% în 10 ani. Fiecărui locuitor îi revin acum câte 10 grame de aur
Vecina României care și-a majorat rezervele de aur cu 3.000% în 10 ani. Fiecărui locuitor îi revin acum câte 10 grame de aur

Ungaria a înregistrat cea mai mare creștere procentuală din lume a rezervelor sale de aur, cu aproape 3.000% în 10 ani. Potrivit Băncii Centrale, fiecărui maghiar îi revin acum 10 grame de aur.

 

Starea generală a lui Florin Piersic se ameliorează. Actorul, vizitat la spital de Ciolacu și de Rafila
Starea generală a lui Florin Piersic se ameliorează. Actorul, vizitat la spital de Ciolacu și de Rafila

Evaluarea pacientului Florin Piersic arată o ameliorare a stării generale, concomitent cu procesul de normalizare a indicatorilor biologici şi de evoluţie favorabilă a plăgii operatorii, au informat reprezentanţii Spitalului de Ortopedie "Foişor".

Cum arată un kilometru de tunel pe porțiunea Autostrăzii A1 Sibiu-Pitești de 335 de milioane de euro VIDEO
Cum arată un kilometru de tunel pe porțiunea Autostrăzii A1 Sibiu-Pitești de 335 de milioane de euro VIDEO

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) prezintă stadiul lucrărilor pe secţiunea Tigveni - Curtea de Argeş a Autostrăzii A1 Sibiu - Piteşti, anunţând că a fost săpat peste un kilometru de tunel.