Prinde contur o catastrofă umanitară de proporții în rândul civililor din Fâșia Gaza. „Suntem măcelăriți, nimeni nu vede”
În doar câteva zile, armata israeliană și-a triplat efectivele. Zeci de mii de rezerviști se îndreaptă spre bazele militare din sudul țării, acolo unde sunt mobilizate trupele pentru asediul Fâșiei Gaza.
Analiștii sunt de părere că operațiunea terestră este iminentă, iar israelienii vor răzbunare pentru măcelul provocat de Hamas.
De partea cealaltă a baricadei, islamiștii continuă să atace cu rachete orașele israeliene, iar civilii palestinieni suferă din cauza bombardamentelor aviației israeliene.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Fâșia Gaza, fără curent și rezerve
Fâșia Gaza a rămas fără energie electrică. Sunt pe terminate și rezervele de combustibil, apă și alimente, iar tot mai multe voci avertizează că e pe cale să se producă o tragedie umanitară.
Ofensiva terestră israeliană în Fâșia Gaza pare să fie iminentă. Cu puțin înainte de miezul nopții, premierul israelian Benjamin Netanyanu, ministrul apărării Yoav Gallant și liderul opoziției, Benny Gantz, au anunțat formarea unui guvern de uniune națională care va coordona operațiunile armatei israeliene.
Benjamin Netanyahu, prim-ministrul israelian: „Luptăm din toate puterile, pe toate fronturile. Am trecut la ofensivă, fiecare membru Hamas e un om mort. Hamas e ISIS și va fi distrusă și eliminată așa cum a fost distrusă și eliminată gruparea ISIS”.
În doar câteva zile, armata Israelului a crescut de la 170.000 la 530.000 de militari. Unii dintre ei au fost desfășurați în nordul țării, la granița cu Libanul, unde se așteaptă provocări din partea grupării Hezbollah. Dar cei mai mulți sunt mobilizați de-a lungul frontierei cu Fâșia Gaza.
Corespondent CNN: „Armata israeliană a chemat peste 300.000 de rezerviști. E una dintre cele mai mari mobilizări din istoria acestei țări, iar aici, în spatele meu, se văd eforturile acestei mobilizări. Vedeți mii de rezerviști, israelieni din toată țara, care vin la această bază militară din sudul Israelului pentru a se pregăti pentru următoarea fază a acestei campanii militare”.
Principalul obiectiv al unei ofensive terestre este, potrivit analiștilor, distrugerea grupării Hamas, ca pedeapsă pentru cei peste 1.200 de israelieni uciși cu brutalitate de extremiști. Asta înseamnă anihilarea militanților din Brigăzile al Qassam, a instalațiilor militare și a capacității de guvernare a grupării.
Gen. (R) Mircea Mîndrescu, fost comandat în structurile NATO: „În acest moment ne găsim în ceea ce se numește parte de înmuiere a adversarului. Este partea de pregătire. Avem domeniul terestru, unde vom vedea mișcarea. Acea mișcare va fi făcută în momentul în care israelienii sunt la maximum, iar palestinienii, teroriștii, sunt la minimum. Și cei care vor intra prima oară sunt extremi de bine pregătiți, probabil forțele speciale, (...) urmând ca mai apoi să vină celelalte forțe”.
Aviația israeliană a distrus câteva mii de ținte ale Hamas, potrivit oficialilor de la Tel Aviv, dar sunt cartiere întregi care au fost făcute una cu pământul de proiectile. Israelul a impus o blocadă completă a Fâșiei Gaza și a întrerupt alimentarea cu apă și energie electrică, dar și cu alimente și medicamente. Numărul victimelor a depășit o mie de morți, mulți dintre ei civili sau chiar membri ai echipelor de salvare.
Prinde contur o catastrofă umanitară în Fâșia Gaza
Din cauza lipsei de ajutoare, prinde contur o catastrofă umanitară în rândul celor peste 2,3 milioane de palestinieni din Fâșia Gaza. 10% dintre ei au rămas fără adăpost și au fost nevoiți să se refugieze în sudul regiunii. Spitale și școli s-au transformat în tabere de refugiați.
Palestinieni: „E distrugere totală. Am venit aici de dimineață și am văzut că totul era distrus. E înspăimântător, e o cruzime”.
Palestinian: „Ne-au ucis copiii, ne-au ucis și pe noi. Nu știm unde să mergem. Ne spun că suntem în siguranță aici, ce siguranță? Nu suntem în siguranță. Suntem măcelăriți, nimeni nu vede ce se întâmplă cu noi”.
Palestinian: „Nivelul de distrugere e de-a dreptul uimitor. Erau numai magazine și comercianți pe aici, dar mă străduiesc să înțeleg cu ce sunt ei de vină în toate astea”.
Sistemul medical din Gaza, care funcționa cu probleme încă dinaintea crizei, e cel mai afectat.
Profesorul Ghassan Abu Sitta, chirurg plastic și reconstructiv, Spitalul Shifa: „Senzația mea e că sistemul medical palestinian se va prăbuși la sfârșitul săptămânii, nu doar din cauza lipsei de motorină (pentru generatoare). Toate proviziile sunt pe terminate”.
UE cere Israelului să respecte legislația internațională
Uniunea Europeană, prin șeful diplomației Josep Borrell, a cerut Israelului să respecte legislația internațională.
Josep Borrell, șeful diplomației europene: „Protecția civililor, respectul pentru legea internațională, umanitară. Asta înseamnă fără blocarea apei, a alimentelor sau a energiei electrice pentru populația civilă din Gaza și deschiderea unor coridoare umanitare, pentru a permite celor care trebuie să scape de bombardamente și să părăsească țara prin Egipt”.
Și americanii caută soluții pentru a limita riscurile la adresa civililor, iar o variantă ar fi un coridor de evacuare spre Egipt, prin punctul de trecere de la Rafah.
John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate: „Discutăm activ cu partenerii noștri israelieni și egipteni. Susținem libera trecere pentru civili. Civilii nu sunt de vină pentru ceea ce a făcut Hamas. Ei nu au făcut nimic greșit”.
Putin se arată grijuliu pentru populația din Fâșia Gaza
Pe de altă parte, de la Moscova, și președintele rus Vladimir Putin s-a arătat grijuliu pentru populația palestiniană, deși armata sa a provocat nenumărate victime printre civilii din Ucraina.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: „(Israelul și Hamas) trebuie să minimizeze sau să reducă la zero pierderile în rândul populației civile, în rândul femeilor, copiilor și vârstnicilor. Dacă bărbații decid să lupte unii cu alții, lăsați-i să se lupte, dar lăsați copiii și femeile în pace. Asta se aplică ambelor părți”.
Dincolo de planurile de atac ale Israelului, o intervenție terestră rămâne, însă extrem de dificilă și din cauza celor peste 130 de ostatici pe care Hamas îi ține ascunși în Gaza, și ale căror vieți ar fi în pericol. Statele Unite ar putea trimite, însă trupele Delta pentru a-i asista pe israelieni în operațiunile de salvare a ostaticilor, printre care sunt și americani.