Crucea Roșie: Spitalele din Fâșia Gaza riscă să se transforme în morgi dacă Israelul nu va permite coridoare umanitare

fâșia gaza
Getty

Israelul a declarat, joi, că nu îşi va relaxa asediul asupra Fâşiei Gaza pentru a permite ajutorul umanitar până când nu vor fi eliberaţi toţi ostaticii luaţi de Hamas.

Anunţul vine după ce Crucea Roşie cerut să i se permită accesul cu combustibil, pentru a preveni ca spitalele copleşite să se „transforme în morgi”, relatează Reuters, citată de News.ro.

Israelul a jurat să anihileze mişcarea Hamas care conduce Fâşia Gaza, ca răzbunare pentru cel mai sângeros atac împotriva evreilor de la Holocaust încoace. Sute de bărbaţi înarmaţi au pătruns în Israel, sâmbătă dimineaţă, după ce au făcut breşe în gardul de protecţie şi au năvălit în oraşele israeliene.

Postul public Kan a declarat că bilanţul israelian a crescut la peste 1.300 de persoane ucise începând de sâmbătă. Majoritatea au fost civili împuşcaţi în casele lor, pe străzi sau la o petrecere rave. Zeci de ostatici israelieni şi străini au fost duşi în Gaza.

Dimensiunea reală a crimelor a ieşit la iveală abia în ultimele zile, după ce forţele israeliene au preluat controlul oraşelor, găsind casele pline de cadavre, inclusiv femei violate şi ucise şi copii împuşcaţi şi arşi.

Citește și
Fâşia Gaza
„Nu pot descrie acest tip de teroare, este cruzime”. Mărturiile managerului celui mai apropiat spital de Fâşia Gaza
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”

Israelul a răspuns până acum punând enclava, unde locuiesc 2,3 milioane de oameni, sub asediu total şi lansând de departe cea mai puternică campanie de bombardamente din istoria de 75 de ani a conflictului israeliano-palestinian. Cartiere întregi au fost distruse. Autorităţile din Gaza afirmă că peste 1 200 de persoane au fost ucise şi peste 5 000 de persoane au fost rănite în bombardamente.

Gaza a rămas fără curent electric

Singura centrală electrică din zonă a fost oprită, iar spitalele au rămas fără combustibil pentru generatoarele de urgenţă.

Mizeria umană provocată de această escaladare este detestabilă şi implor părţile să reducă suferinţa civililor”, a declarat joi, într-un comunicat, Fabrizio Carboni, directorul regional al Comitetului Internaţional al Crucii Roşii. „Pe măsură ce Gaza rămâne fără energia electrică, spitalele rămân fără curent, punând în pericol nou-născuţii din incubatoare şi pacienţii vârstnici dependenţi de oxigen. Dializa la rinichi se opreşte, iar radiografiile nu pot fi făcute. Fără electricitate, spitalele riscă să se transforme în morgi”, a avertizat oficialul Crucii Roşii.

Ministrul israelian al energiei, Israel Katz, a declarat însă că nu va exista nicio excepţie de la asediu fără libertate pentru ostaticii israelieni.

Ajutor umanitar pentru Gaza? Niciun întrerupător electric nu va fi pus în funcţiune, niciun hidrant de apă nu va fi deschis şi niciun camion cu combustibil nu va intra până când ostaticii israelieni nu se vor întoarce acasă. Umanitar pentru umanitar. Şi nimeni nu ar trebui să ne dea lecţii de morală”, a postat Katz pe platforma X.

Nicio decizie privind ofensiva terestră

La spitalul din Khan Younis, principalul oraş din sudul Fâşiei Gaza, o femeie încerca să calmeze o fetiţă care plângea şi striga întruna „Mama mea, o vreau pe mama mea”.

Îşi caută mama. Nu ştim unde este”, spune femeia, care o ia pe fată în braţe. Fetiţa are faţa cu vânătăi şi tăieturi după ce casa lor a fost avariată într-un atac aerian.

În tabăra de refugiaţi Al Shati din Gaza, rezidenţii scotoceau printre dărâmături cu mâinile goale în căutarea supravieţuitorilor şi a cadavrelor. Echipele de salvare spun că nu au combustibil şi echipamente pentru a scoate victimele de sub clădirile prăbuşite.

Dincolo de bariera de securitate, în Ashkelon, în sudul Israelului, maşini şi clădiri au fost avariate de noi lovituri cu rachete din Gaza. Muncitorii măturau resturile.

Sute de mii de rezervişti au fost chemaţi în vederea pregătirii pentru ceea ce ar putea fi un atac terestru asupra Fâşiei Gaza. Nu a fost luată încă nicio decizie de a invada terestru teritoriul controlat de Hamas, „dar ne pregătim pentru asta”, a declarat joi dimineaţă locotenent-colonelul Richard Hecht, purtător de cuvânt al armatei.

Ultimele lovituri din cursul nopţii s-au concentrat asupra „Forţei Nukhba” a Hamas, care a fost vârful de lance al atacurilor de sâmbătă, a declarat Hecht reporterilor.

Bărbaţii înarmaţi palestinieni încearcă în continuare să se infiltreze în Israel venind dinspre mare, iar armata lucrează în continuare la securizarea gardului cu Gaza, a precizat Hecht.

Blinken a venit în Israel

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a aterizat joi în Israel într-o vizită făcută pentru a-şi arăta solidaritatea cu Israelul, dar şi pentru a ajuta la prevenirea extinderii războiului şi pentru a face presiuni în vederea eliberării ostaticilor, inclusiv a cetăţenilor americani.


El va vizita, de asemenea, Iordania, iar oficiali din cadrul Autorităţii Palestiniene - rivali ai islamiştilor din Hamas care controlează Gaza - au declarat că Blinken se va întâlni vineri şi cu preşedintele lor, Mahmoud Abbas.

Războiul a răvăşit diplomaţia în regiune, chiar în momentul în care Israelul se pregătea să ajungă la un acord pentru a normaliza relaţiile cu Arabia Saudită, cea mai bogată putere arabă, şi la câteva luni după ce Riadul a reluat legăturile cu rivalul său regional, Iranul, sponsor al Hamas.

Teheranul a salutat atacurile Hamas, dar a negat că se află în spatele acestora.

Preşedintele american Joe Biden a declarat că o desfăşurare de nave şi avioane militare mai aproape de Israel ar trebui să fie văzută ca un semnal pentru Iran de a rămâne în afara conflictului. „Le-am spus clar iranienilor: Aveţi grijă”, a declarat Biden.

În vreme de război, Israelul a format miercuri un nou guvern, de uniune naţională, aducând în cabinet inclusiv adversari ai premierului Benjamin Netanyahu. „În acest moment suntem cu toţii soldaţi ai Israelului”, a declarat liderul opoziţiei centriste, Benny Gantz, care a intrat în guvern. Netanyahu a spus, la rândul său: „Am lăsat deoparte toate diferenţele, pentru că soarta statului nostru este în joc”.

Articol recomandat de sport.ro
Gestul făcut de Dan Petrescu imediat după ce a învins campioana FCSB pe Arena Națională
Gestul făcut de Dan Petrescu imediat după ce a învins campioana FCSB pe Arena Națională
Articolul face parte din:

Bilanțul deceselor din Israel a ajuns la 1.300, iar în Gaza depășește 1.500

Joe Biden
Biden, despre atacul Hamas: „Cea mai mortală zi pentru evrei de la Holocaust încoace”. Ce cere Israelului

Președintele SUA, Joe Biden, s-a adresat miercuri unei mese rotunde de lideri evrei la Washington, unde a descris atacul sângeros al Hamas asupra Israelului ca fiind „cea mai mortală zi pentru evrei de la Holocaust încoace", scrie The Guardian.

drone ucraina
Israelul primește ajutor militar. Germania îi pune la dispoziție două drone

Germania a dat undă verde Israelului pentru a utiliza două drone de luptă Heron TP, în timp ce ţara îşi organizează contraatacul împotriva grupării islamiste palestiniene Hamas, a anunţat miercuri Ministerul german al Apărării, potrivit AFP.

Benjamin Netanyahu
Netanyahu anunță că Israelul a trecut la ofensivă. "Orice membru al Hamas este un om mort"

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat miercuri seara că ţara sa a "trecut la ofensivă", avertizând că "orice membru al Hamas este un om mort", notează AFP.

gaza israel
Prinde contur o catastrofă umanitară de proporții în rândul civililor din Fâșia Gaza. „Suntem măcelăriți, nimeni nu vede”

În doar câteva zile, armata israeliană și-a triplat efectivele. Zeci de mii de rezerviști se îndreaptă spre bazele militare din sudul țării, acolo unde sunt mobilizate trupele pentru asediul Fâșiei Gaza.  

trump israel
Trump, atac dur la adresa lui Netanyahu. „El nu a fost pregătit şi Israelul nu a fost pregătit”

Donald Trump l-a criticat pe prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu în legătură cu ceea ce fostul preşedinte al SUA a descris drept o proastă pregătire pentru atacul declanşat sâmbătă de militanţii mişcării palestiniene Hamas.

 

hamas
Hamas anunță că a lansat rachete spre Tel Aviv după ce raidurile israeliene au lovit tabere de refugiaţi

Hamas a anunţat joi că a lansat rachete spre Tel Aviv după ce raidurile israeliene ar fi lovit civili în două tabere de refugiaţi din Fâşia Gaza, enclavă palestiniană controlată de mişcarea islamistă.  

stiri false israel hamas
Cum se răspândesc știrile false privind războiul dintre Israel și Hamas în mediul online. Platforma X, într-o lumină proastă

Războiul dintre Israel și Hamas a stârnit confuzie, dezinformare și conflict pe X (fostul Twitter) al lui Elon Musk, expunând modul în care schimbările de politică ale acestuia au transformat platforma într-o resursă de știri false și propagandă.  

soldați israelieni
Israelul se pregătește de „manevre terestre” în Fâşia Gaza. Ofițer israelian: „Încă nu s-a decis”

Armata israeliană se pregăteşte de „manevre terestre” în Fâşia Gaza, dar nimic „nu a fost încă decis”, a declarat joi un purtător de cuvânt militar.

fata israel
Cum a reușit o tânără de 25 de ani să apere un kibbutz din Israel. Au fost uciși 25 de teroriști

Inbal Lieberman, o tânără în vârstă de 25 de ani, este o eroină pentru că a salvat kibbutzul Nir Am de invazia Hamas. Ea a condus un grup de rezidenți și au ucis 25 de teroriști.

g4
De ce a clasat DNA dosarul BMW-urilor cumpărate de Poliție de la un dealer controlat de Michael Schmidt, amicul lui Iohannis

De ce a clasat DNA dosarul BMW-urilor: Licitația a fost legală, dealerii auto nemulțumiți că nu se încadrau în cerințele poliției puteau contesta în instanța civilă.

tată israelian
Mărturiile cutremurătoare ale unui tată israelian îndurerat de pierderea fiicei. „Moartea a fost o binecuvântare”

Un român ar fi dat dispărut în Israel în urma atacurilor Hamas. Informația apărută în spațiul public este verificată de Ministerul Afacerilor Externe român care până la acest moment nu a primit date despre această dispariție.  

logo twitter
Reacția platformei X după ce a fost acuzată că răspândește știri false în legătură cu războiul dintre Hamas și Israel

Reţeaua de socializare X (fostul Twitter) a anunţat că a „şters sau raportat zeci de mii de mesaje” legate de atacul Hamas asupra Israelului, ca răspuns la ameninţarea UE cu sancţiuni pentru răspândirea de informaţii false.

 

 

hamas
Hamas respinge ideea unui coridor umanitar propusă de Egipt: „Ar forţa poporul palestinian să îşi părăsească patria"

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza şi de şase zile în război cu Israelul, a respins propunerea creării unui coridor umanitar făcută de Egipt.

israel
Comandantul armatei din Israel a recunoscut că militarii nu au răspuns provocărilor pentru a proteja israelienii

Pentru prima dată după cumplitele atacuri Hamas de la sfârșitul săptămânii trecute, comandantul armatei israeliene a recunoscut cu regret că militarii nu au răspuns provocărilor pentru protejarea cetățenilor israelieni.

Lloyd Austin
Secretarul american al Apărării, la NATO: SUA nu au avut ”niciun indiciu” cu privire la un atac al Hamasului în Israel

Statele Unite nu au avut niciun indiciu al faptului că gruparea islamistă palestiniană Hamas pregătea un atac împotriva Israelului, a anunţat joi, la Bruxelles, secretarul american al Apărării Lloyd Austin, relatează AFP.

NATO
NATO face apel la Iran şi Hezbollah să nu profite de situaţia din Israel şi să nu încerce o escaladare

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a lansat joi un apel către naţiunile şi organizaţiile "ostile" Israelului.

 

Citește și...
Bilanţul victimelor atacurilor israeliene în Fâşia Gaza creşte dramatic. Cel puțin 1.100 de morţi și peste 5.000 de răniţi
Bilanţul victimelor atacurilor israeliene în Fâşia Gaza creşte dramatic. Cel puțin 1.100 de morţi și peste 5.000 de răniţi

Cel puţin 1.100 de persoane au fost ucise, iar alte 5.339 au fost rănite în Fâşia Gaza, începând de sâmbătă, anunţă miercuri Ministerul palestinian al Sănătăţii, relatează AFP.

„Nu pot descrie acest tip de teroare, este cruzime”. Mărturiile managerului celui mai apropiat spital de Fâşia Gaza
„Nu pot descrie acest tip de teroare, este cruzime”. Mărturiile managerului celui mai apropiat spital de Fâşia Gaza

Tal Bergman este psihiatru şi unul dintre directorii Centrului medical Barzilai, situat în Ashkelon, zonă aflată sub asediul teroriştilor Hamas. Echipele medicale au tratat aici sute de răniţi în stare gravă.

De ce o invazie terestră israeliană în Fâșia Gaza ar fi extrem de complicată. Avertismentul specialiștilor
De ce o invazie terestră israeliană în Fâșia Gaza ar fi extrem de complicată. Avertismentul specialiștilor

Au fost deja zile grele de bombardamente susținute în Fâșia Gaza, însă israelienii spun că este abia începutul. Răspunsul la atacurile teroriste de sâmbătă va fi total, iar asta include și perspectiva înfricoșătoare a unei invazii terestre.

Socrii premierului scoţian Humza Yousaf, blocaţi în Fâşia Gaza de atacul Hamas împotriva Israelului
Socrii premierului scoţian Humza Yousaf, blocaţi în Fâşia Gaza de atacul Hamas împotriva Israelului

Premierul scoţian Humza Yousaf şi-a exprimat luni îngrijorarea faţă de socrii săi, care sunt blocaţi în prezent în Fâşia Gaza, unde îşi vizitau familia, şi de unde nu au posibilitatea să plece, relatează AFP.

Război în Israel. Armata israeliană anunţă că a bombardat, până acum, 2.400 de ţinte Hamas în Fâşia Gaza
Război în Israel. Armata israeliană anunţă că a bombardat, până acum, 2.400 de ţinte Hamas în Fâşia Gaza

Israelul a trecut, în acest weekend, prin cele mai sângeroase zile de la înființarea statului, după atacurile teroriste desfășurate de Hamas. 

Recomandări
Alegeri europarlamentare 2024. Cât câștigă un europarlamentar și de ce alte avantaje beneficiază
Alegeri europarlamentare 2024. Cât câștigă un europarlamentar și de ce alte avantaje beneficiază

La fiecare cinci ani, cetăţenii Uniunii Europene îşi aleg reprezentanţii în Parlamentul European. Scrutinul pentru desemnarea membrilor Parlamentului European, care se desfăşoară anul acesta între 6 şi 9 iunie, este unic în lume.  

Elveția a câștigat Eurovision 2024. Nemo a cucerit publicul cu un cântec despre a fi non-binar VIDEO
Elveția a câștigat Eurovision 2024. Nemo a cucerit publicul cu un cântec despre a fi non-binar VIDEO

Nemo a câştigat duminică Eurovision pentru Elveţia cu "The Code", un cântec foarte personal despre a fi non-binar, fiind un premiu care încheie o competiţie marcată de controverse, în special cu privire la participarea Israelului.

 

Cum arată un kilometru de tunel pe porțiunea Autostrăzii A1 Sibiu-Pitești de 335 de milioane de euro VIDEO
Cum arată un kilometru de tunel pe porțiunea Autostrăzii A1 Sibiu-Pitești de 335 de milioane de euro VIDEO

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) prezintă stadiul lucrărilor pe secţiunea Tigveni - Curtea de Argeş a Autostrăzii A1 Sibiu - Piteşti, anunţând că a fost săpat peste un kilometru de tunel.