PORTRET | Kamala Harris: De la procuror la potențiala primă femeie președinte a SUA
Kamala Harris, actualul vicepreședinte al SUA, a intrat în cursa electorală și luptă în alegerile prezidențiale din SUA 2024 pentru a deveni viitorul președinte. Dacă îl va învinge pe Donald Trump, Harris va fi prima femeie președinte al SUA din istorie.
Scena politică americană a fost zguduită în iulie 2024 când președintele Joe Biden a anunțat că se retrage din cursa prezidențială. În mai puțin de o oră de la anunțul său, Partidul Democrat s-a raliat în jurul vicepreședintei Kamala Harris, transformând-o în potențiala candidată pentru alegerile din noiembrie 2024. Campania sa a reușit rapid să revigoreze alegătorii liberali și să strângă donații record.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Originile familiale și copilăria
Născută pe 20 octombrie 1964 în Oakland, California, Kamala Harris provine dintr-o familie de imigranți cu rădăcini diverse. Tatăl său, Donald Harris, a emigrat din Jamaica pentru a studia economia la Universitatea Berkeley din California, devenind ulterior profesor emerit la Stanford. Mama sa, Shyamala Gopalan Harris, a venit din sudul Indiei la sfârșitul anilor 1950, obținând doctoratul în nutriție și endocrinologie la Berkeley și devenind o cercetătoare recunoscută în domeniul cancerului de sân.
Părinții săi s-au cunoscut în timpul mișcării pentru drepturile civile la Berkeley, dar au divorțat când Kamala și sora ei, Maya, erau mici. Crescute de mama lor, cele două surori au fost expuse atât la moștenirea lor indiană, prin vizite frecvente în India, cât și la cultura comunității afro-americane din Oakland.
Educația și formarea profesională
Harris și-a început educația superioară la Howard University, o universitate istorică a comunității afro-americane din Washington DC. Aici a obținut o diplomă în științe politice și economie. După absolvire, s-a întors în California pentru studii de drept la Universitatea Hastings.
Cariera sa juridică a început ca procuror adjunct în districtul Alameda din Oakland. În 2004, a devenit procuror al districtului San Francisco, iar în 2011 a făcut istorie devenind primul procuror general afro-american, prima femeie și primul american de origine asiatică ales în această funcție în California.
Ca procuror general, Harris a dezvoltat o relație apropiată cu Beau Biden, fiul lui Joe Biden, care ocupa aceeași funcție în Delaware. Perioada sa ca procuror a fost marcată de decizii controversate, inclusiv poziția sa împotriva pedepsei cu moartea, care au atras critici atât din partea activiștilor progresiști, cât și a susținătorilor aplicării stricte a legii.
Viața personală și familia extinsă
În 2014, Harris s-a căsătorit cu avocatul Doug Emhoff, devenind mama vitregă a copiilor acestuia, Cole și Ella. Familia a respins termenul de "mamă vitregă", copiii alegând să o numească "Momala". Emhoff, fost managing partner la o firmă de avocatură, a devenit primul "al doilea gentleman" al națiunii după alegerea lui Harris ca vicepreședinte.
Realizările ca vicepreședinte al SUA
Ca vicepreședinte, Harris a stabilit un record pentru cele mai multe voturi de departajare exprimate în istoria Senatului. A jucat un rol crucial în adoptarea unor legi importante precum Legea privind reducerea inflației și Planul american de salvare, care a oferit ajutoare în perioada pandemiei de Covid-19.
Biden i-a încredințat conducerea eforturilor de abordare a cauzelor profunde ale migrației, în contextul unui aflux record de migranți la frontiera dintre SUA și Mexic. Deși a fost criticată pentru că a avut nevoie de șase luni pentru a planifica o vizită la frontieră, Harris a devenit ulterior vocea principală a administrației în probleme sensibile precum drepturile reproductive, în special după anularea cazului Roe v Wade în 2022.
Provocările campaniei prezidențiale
La patru ani după ce prima sa încercare de a ajunge la președinție s-a încheiat prematur, Kamala Harris se prezintă acum drept procurorul care va lua măsuri drastice împotriva lui Trump, promițând în același timp să implementeze o agendă progresistă pentru clasa de mijloc.
În discursul său de la Convenția Democrată din 2024, Harris a criticat dur poziția republicanilor privind dreptul la avot declarând că "și-au pierdut mințile" și promițând să restabilească protecțiile oferite de cazul Roe. Campania sa se concentrează pe teme precum libertatea și drepturile fundamentale, încercând să mobilizeze baza democrată pentru alegerile din noiembrie.
În prezent, Harris se află într-o poziție unică în istoria politică americană. Ca prima femeie vicepreședinte și potențial prima femeie președinte, ea reprezintă atât realizările, cât și provocările continue ale diversității în politica americană.
Alegerile prezidențiale din SUA în 2024 reprezintă nu doar rezultatul capacității Kamalei de a mobiliza coaliția democrată, ci și disponibilitatea Americii de a alege în cea mai importantă duncție din stat o femeie de culoare.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: candidati, Kamala Harris, alegeri sua,
Dată publicare:
05-11-2024 11:53