Alegeri SUA 2024. Fierbe Pennsylvania, statul care poate aduce victoria. De la „mirajul roșu” la „valul albastru”
America votează. În urmă cu câteva ore, urnele s-au deschis pe Coasta de Est, iar procesul electoral este în plină desfășurare.
După o campanie tumultuoasă, marcată de întorsături spectaculoase și o polarizare fără precedent a societății, cursa pentru Casa Albă a intrat, astfel, în linie dreaptă.
Kamala Harris și Donald Trump se înfruntă într-un scrutin planetar, care ar putea schimba profund lumea întreagă. Harris și Trump au păreri diferite în ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina şi NATO, tarifele care ar putea declanşa războaie comerciale, dreptul la avort, taxe, dar şi principii democratice de bază.
Egalitate desăvârșită, trei voturi pentru Kamala Harris și tot atâtea pentru Donald Trump. Acesta e rezultatul scrutinului prezidențial în primul loc din America unde s-a votat chiar la miezul nopții, sătucul Dixville din New Hampshire, aproape de frontiera canadiană.
Pennsylvania e miza
Și, cum fiecare vot contează, candidații au făcut campanie până în ultimul moment.
Kamala Harris: „Să votăm! Să ieșim la vot! Haideți să câștigăm! Suntem pe val. Simțiți?”
Donald Trump: „O s-o învingem pe Kamala Harris și o să ne întoarcem la casa aceea frumoasă (Casa Alba)”.
Cu cele 19 mandate în Colegiul Electoral, Pennsylvania este considerat cel mai important stat-cheie. În urma cu patru ani, Pennsylvania a fost câștigat de democratul Joe Biden. Dar în 2016, balanța a înclinat în favoarea republicanilor. De înțeles că ambii candidați au dus o asiduă muncă de convingere cu alegătorii indeciși.
Kamala Harris: „America, îți cer votul”.
Donald Trump: „Dacă vom câștiga Pennsylvania, jocurile sunt făcute! Ieșiți să votați! E tot ce vă cer!”
Kamala Harris: „America este pregătită pentru un nou început! O să câștigăm. Chiar cred asta pentru ca sunt convinsa ca e o alegere între două direcții foarte diferite pentru țara noastră”.
Trump: „Nu trebuie să mai trăim ca acum, nu trebuie să ne resemnăm cu slăbiciunea, incompetența, declinul și dezintegrarea. Cu votul vostru putem rezolva toate problemele Americii!”
Campania electorală a divizat în profunzime societatea americană. O simte și Teodor Stan - un român care trăiește de 24 de ani în Statele Unite, unde a absolvit un master în relații internaționale, la Georgetown University.
Teodor Stan, președinte Forumul pentru studiul migrației SUA: „Discursul este atât de toxic, atât de nociv, separarea inclusiv în rândul prietenilor la nivelul ierbii, lucrurile s-au transformat, a avut loc o polarizare a societății la nivel profund”.
În ceea ce privește impactul alegerilor americane asupra Europei și a României, lucrurile sunt nuanțate.
Teodor Stan: „Eu cred că câștigurile bilaterale care au existat inclusiv actuala sper aprobare a României în viza Waiver sunt progrese care nu pot fi date înapoi pe criterii politice”.
"Mirajul roşu" în alegerile din 2020
Impactul asupra umbrelei de securitate reprezentat de NATO și față de EU sunt și ele elemente cruciale la care se gândesc analiștii.
Mark Rutte, secretarul general al NATO: „Vom colabora cu învingătorul, fie că e Kamala Harris, fie că e Donald Trump, ca să ne asigurăm că Alianța rămâne unită. Unitatea nu e doar în interesul nostru, al europenilor, dar și al Statelor Unite, care nu vor repeta greșeala de după Primul Război Mondial, când s-au retras din Europa”.
Americanii votează cu elan, urmând ca după miezul nopții să înceapă să fie transmise rezultatele, comitat după comitat, stat după stat.
David Becker, consultant electoral CBS News: „Nu vă așteptați să aflați câștigătorul președinției la noapte! Probabil vom avea o oarecare idee despre învingător pe joi sau vineri”.
În 2020, unele state au experimentat "mirajul roşu", în care Trump părea să conducă în noaptea alegerilor, înainte ca un "val albastru” să-l aducă în faţă pe democratul Joe Biden. Una dintre explicații este că democraţii tind să locuiască în zone urbane mai populate, unde numărarea voturilor durează mai mult.
Trump va vota, marți (5 noiembrie) în Florida, după care va petrece noaptea cea mai lungă la un centru de evenimente din Palm Beach, alături de echipa lui.
Kamala Harris a votat prin corespondență și va aștepta primele rezultate la Universitatea Howard din Washington, renumita instituţie de învăţământ superior afro-american. Cu această alegere extrem de simbolică, vicepreşedinta va aduce un omagiu instituţiei care a format-o, în urmă cu 40 de ani.
Sursa: Pro TV
Etichete: SUA, donald trump, Kamala Harris, alegeri sua,
Dată publicare:
05-11-2024 17:00