Corespondență din Washington | Harris și Trump au încheiat uneia dintre cele mai dure campanii electorale din SUA

×
Codul embed a fost copiat

Toți ochii sunt ațintiți, marți (5 noiembrie), spre Statele Unite ale Americii, unde este marea zi a alegerilor prezidențiale. În doar câteva ore, peste Ocean se deschid secțiile de votare, iar startul va fi dat de Vermont.    

Kamala Harris și Donald Trump au pus punct azi-noapte uneia dintre cele mai dure campanii electorale din ultimul sfert de secol.

Ambii au lăsat pentru final întâlnirea cu alegătorii indeciși din așa-numitele state-cheie. Atât republicanii, cât și democrații văd semne bune în sondajele care arată o diferență infimă între cei doi candidați.

78 de milioane de americani au votat anticipat.

Donald Trump: "Este minunat! Este fantastic! Un salut special pentru Pittsburgh și Pennsylvania. Am făcut școala în Pennsylvania, știu totul despre Pennsylvania".

Citește și
Robert F. Kennedy Jr
Alegeri SUA 2024. Robert F. Kennedy Jr. le cere susţinătorilor să nu voteze pentru el, ci pentru Donald Trump
Reacția lui Dmitri Medvedev, după atacul ucrainean cu rachete americane ATACMS

Kamala Harris: "Avem nevoie de alegătorii din Pennsylvania să iasă la vot pentru că voi veți face diferența în aceste alegeri!"

Pennsylvania, cel mai important stat-cheie în bătălia electorală

Pennsylvania este considerat de mulți analiști drept cel mai important stat-cheie în bătălia electorală de anul acesta. Cu 13 milioane de locuitori, are 19 mandate în Colegiul Electoral. În urma cu patru ani, statul a fost câștigat de democratul Joe Biden. Dar în 2016, balanța a inclinat în favoarea republicanilor. Așa că nimic nu pare bătut în cuie și ambii candidați au ales să ducă o aprigă muncă de convingere cu alegătorii indeciși de acolo.

Însă Donald Trump a plusat. Și a trecut și prin Carolina de Nord și Michigan. Republicanul nu a renunțat nici în ultima clipă la discursurile agresive care au marcat întreaga lui campanie.

Donald Trump: "Cu ajutorul voturilor voastre o vom concedia pe Kamala. Vom salva America și vă vom reduce taxele, vom pune capăt inflației, vă vom reduce prețurile, vă vom crește salariile și vom aduce mii de fabrici înapoi în America, înapoi în Carolina de Nord".

Apoi a extins amenințările dincolo de granițe.

Donald Trump: "Avem un nou președinte în Mexic. Se spune că este o femeie foarte, foarte drăguță. Nu am întâlnit-o. Dar îi transmit că din prima zi (la Casa Albă) sau chiar mai devreme, că dacă nu opresc aceste atacuri, criminalii și drogurile care vin în țara noastră, voi impune imediat o taxă de 25% pentru tot ce trimite Mexicul în Statele Unite".

Kamala Harris: "Sunt mândră de angajamentul meu pe termen lung față de Puerto Rico și de întreg acest popor. Și voi fi președinte pentru toți americanii".

Între timp, mii de oameni au luat parte la evenimentul organziat de democrați în Philadelphia. Kamala Harris le-a avut invitate pe Lady Gaga și vedeta de televiziune Oprah Winfrey.

Înainte de a ajunge însă în fața mulțimii, candidata a făcut un popas la o cafenea.

Ajunsă la final, această campanie tumultoasă pare că a divizat societatea americană mai mult ca niciodată. La fel vede lucrurile și Teodor Stan - un român care trăiește de 24 de ani în Statele Unite. Peste Ocean a absolvit un master în relații internaționale, la Georgetown University.

Teodor Stan, președinte Forumul pentru studiul migrației SUA: "Discursul este atât de toxic, atât de nociv, separarea inclusiv în rândul prietenilor la nivelul ierbii, lucrurile s-au transformat, a avut loc o polarizare a societății la nivel profund".

Totuși, crede că sistemul democratic american este suficient de puternic pentru a rezista.

Teodor Stan, președinte Forumul pentru studiul migrației SUA: "Am încredere în procesul electoral democratic de acum în pofida discursului public care îl pune sub semnul întrebării".

Când vine vorba despre relațiile bilaterale româno-americane, Teodor Stan consideră că nu ar trebui să fie afectate indiferent de cine va ajunge la Casa Albă.

Teodor Stan, președinte Forumul pentru studiul migrației SUA: "Sub administrația Trump s-a dovedit că România a continuat să aibă relații foarte bune. Da, impactul asupra umbrelei de securitate e probabil cel mai grav, nu neapărat relațiile bilaterale, dar poziționarea Executivului care va fi față de NATO și față de EU. Eu cred că câștigurile bilaterale care au existat inclusiv actuala spre aprobare a României în viza Waiver sunt progrese care nu pot fi date înapoi pe criterii politice".

Ziua Z în America

Astăzi este ziua crucială în care se va decide direcția pe care o va urma cea mai mare putere economică și militară a lumii la finalul unei campanii electorale istorice aici în Statele Unite. În doar câteva ore, urnele se vor deschide, iar americanii își vor alege președintele într-un moment critic nu doar pentru ei, ci și pentru întreaga lume.

Planeta întreagă privește cu atenție aceste alegeri cu speranță, dar și îngrijorare, mai ales în contextul tensiunilor globale: războaiele din Ucraina și Orientul Mijlociu, scădere economică și escaladarea extremismului în numeroase regiuni. Lumea așteaptă să vadă cine va conduce America și ce va însemna acest lucru pentru viitorul lor. Ultimele ore ale campaniei au fost aici intense pentru ambii candidați.

Kamala Harris și-a încheiat seria de mitinguri în Philadelphia, din mult disputatul stat Pennsylvania, unde mii de susținători au fost alături la un mega concert, unde s-a bucurat și de susținerea multor celebrități. Candidata democrată și-a concentrat mesajul, ca de obicei, pe unitate și stabilitate, subliniind că America trebuie să rămână un lider global, iar stabilitatea internă este esențială în fața crizelor globale. De cealaltă parte, Trump, candidat controversat, dar susținut de o bază puternică, a ținut mitinguri la limita în statele indecise, promițând o abordare mai fermă pe scena internațională și o revigorare economică rapidă.

Pentru România, aceste alegeri au importanța covârșitoare; Statele Unite sunt cel mai important aliat al nostru în NATO, iar viitoarea administrație americană va influența decisiv securitatea pe flancul estic al Europei. De la sprijinul pentru Ucraina până la măsurile economice globale, decizia Americii va avea efecte directe asupra României și asupra întregii regiuni. Așa că stăm și noi cu sufletul la gură așteptând să vedem cum va arăta viitorul și ce impact va avea acest vot pentru Europa și pentru România.

Articolul face parte din:

LIVE TEXT | Rezultate alegeri prezidențiale în SUA 2024. Donald Trump și-a anunțat victoria. VIDEO

Alegeri SUA 2020. Cum funcționează sistemul de vot prin care este ales președintele Statelor Unite
Alegeri SUA 2024. Cum funcționează sistemul de vot prin care este ales președintele Statelor Unite

Preşedintele Statelor Unite nu este ales prin sufragiu universal direct, pentru că se ţine seama de particularităţile şi importanţa statelor în sistemul federal american.

 

trump harris
Semnal de alarmă tras din Europa: „Rezultatele alegerilor din SUA vor aduce pacea sau al Treilea Război Mondial”

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, aliat al liderului rus Vladimir Putin, a lansat un avertisment în privința alegerilor prezidențiale din Statele Unite.

kamala harris deschidere
PORTRET | Kamala Harris: De la procuror la potențiala primă femeie președinte a SUA

Kamala Harris, actualul vicepreședinte al SUA, a intrat în cursa electorală și luptă în alegerile prezidențiale din SUA 2024 pentru a deveni viitorul președinte. Dacă îl va învinge pe Donald Trump, Harris va fi prima femeie președinte al SUA din istorie.

donald Trump deschidere
Rezultate alegeri SUA. Cine este Donald Trump: De la imperiul imobiliar la Casa Albă și apoi la primul candidat inculpat

„Înainte să ajungă președinte, cel mai cunoscut miliardar al Americii era descris de unii drept un campion al insultelor, rasist, bufon și populist.

Dixville Notch
Alegeri SUA 2024. Cum s-a votat la miezul nopții într-un cătun izolat din New Hampshire. Tradiția, veche de zeci de ani

Primele voturi din ziua alegerilor prezidențiale din SUA au fost exprimate într-un oraș mic și îndepărtat din statul New Hampshire, conform unei tradiții vechi de zeci de ani.

donald trump
Alegeri SUA 2024. Fierbe Pennsylvania, statul care poate aduce victoria. De la „mirajul roșu” la „valul albastru”

America votează. În urmă cu câteva ore, urnele s-au deschis pe Coasta de Est, iar procesul electoral este în plină desfășurare.

Vladimir Putin Viaceslav Volodin
Reacția Rusiei despre alegerile prezidențiale din SUA. Mesajul special transmis de Moscova cetățenilor americani

Rusia a oferit, marți, prima sa reacție cu privire la alegerile prezidențiale din Statele Unite. Între timp, serviciile de informații americane susțin că „adversarii străini” care au legături cu rușii ar fi implicați în scrutinul de peste Ocean.

Vladimir Putin
Alegeri SUA 2024. Analiză AP: Ce înseamnă alegerile prezidențiale pentru Rusia. Pe cine vrea Vladimir Putin la Casa Albă

Întrebarea adresată lui Vladimir Putin în septembrie 2024 cu privire la alegerile prezidențiale din SUA a stârnit un zâmbet ironic și o sprânceană arcuită din partea președintelui Rusiei.  

Alegeri SUA 2020. Cum funcționează sistemul de vot prin care este ales președintele Statelor Unite
Amenințări false cu bomba în ziua alegerilor, în mai multe secții de votare, care provin din domenii de email ruseşti

Ameninţări false cu bombă care păreau să provină în multe cazuri din domenii de email ruseşti au vizat marţi secţii de votare din mai multe state americane, a anunţat FBI - relatează Reuters.

alegeri sua
Când vom şti cine a câştigat alegerile prezidențiale din SUA. Cursa strânsă ar putea prelungi aşteptarea

Americanii merg marţi la urne pentru a-şi alege viitorul preşedinte, într-un scrutin ale cărui rezultate sunt uneori cunoscute chiar şi la câteva ore după închiderea secţiilor de votare.

alegeri SUA
Rezultate alegeri SUA 2024. Republicanii obţin un loc important în Senat, democraţii ar putea pierde majoritatea

În SUA au loc nu numai alegeri prezidențiale, ci și pentru Senat și Camera Reprezentanților. La aceste alegeri sunt în joc o treime dintre locurile din Senat.  

Sarah McBride
Alegeri în SUA 2024. Cine este Sarah McBride, prima persoană transgender care a fost aleasă în Congresul american

Alegeri în SUA 2024. Democrata Sarah McBride a devenit prima persoană transgender care a fost aleasă în Congresul SUA, unde va reprezenta statul Delaware, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Mark Robinson
Alegeri în SUA 2024. Controversatul candidat de culoare susţinut de Trump NU a fost ales guvernator în Carolina de Nord

Alegeri în SUA 2024. Un ales republican din Carolina de Nord - susţinut de Donald Trump şi a cărui campanie a fost marcată de numeroase scandaluri - a eşuat în tentativa de a deveni primul guvernator de culoare al acestui stat, potrivit mass-media.

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Donald Trump sugerează că va interzice vaccinarea și fluorul în apa potabilă dacă va fi ales președinte
Donald Trump sugerează că va interzice vaccinarea și fluorul în apa potabilă dacă va fi ales președinte

Donald Trump a lăsat de înțeles că va interzice vaccinarea în SUA, precum și tratarea apei potabilă cu fluor, dacă va fi ales președinte. Trump a anunțat că-l va coopta în administrație pe Robert F Kennedy Jr, adept al conspiraționismului.

 

Alegeri SUA 2024. Robert F. Kennedy Jr. le cere susţinătorilor să nu voteze pentru el, ci pentru Donald Trump
Alegeri SUA 2024. Robert F. Kennedy Jr. le cere susţinătorilor să nu voteze pentru el, ci pentru Donald Trump

Robert F. Kennedy Jr., candidat retras din cursa pentru alegerile prezidenţiale din Statele Unite, dar al cărui nume a rămas pe buletine de vot, le-a cerut susţinătorilor săi să-l voteze pe Donald Trump.

 

Trump: „Conducem la o diferență mare, frumoasă”. Ce arată sondajele din SUA, cu puțin timp înainte de ziua decisivă
Trump: „Conducem la o diferență mare, frumoasă”. Ce arată sondajele din SUA, cu puțin timp înainte de ziua decisivă

În Statele Unite, campania electorală tensionată - marcată de jigniri, minciuni și declarații controversate - se apropie de final. Donald Trump și Kamala Harris se luptă pentru votul indecișilor din statele cheie.

Recomandări
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani s-a stricat la o zi după ce a fost inaugurat de Ciolacu 
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani s-a stricat la o zi după ce a fost inaugurat de Ciolacu 

Trenul nou a fost anulat joi dimineaţa din cauza unor erori afişate de computerul de bord, călătorii fiind reprogramaţi pentru următorul tren, potrivit reprezentanţilor Autorităţii pentru Reformă Feroviară (ARF).  

Cod Roșu de viscol foarte puternic, cu vizibilitate aproape zero, în România. Au fost emise și alte alerte de vreme rea
Cod Roșu de viscol foarte puternic, cu vizibilitate aproape zero, în România. Au fost emise și alte alerte de vreme rea

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, mai multe avertizări meteo de vreme rea, Cod Roșu, Cod Portocaliu și Cod Galben de ninsori, viscol și vânt puternic, pentru aproape toată țara.

Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Ucraina, anunță Kievul
Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Ucraina, anunță Kievul

În dimineața zilei de joi, Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală și alte opt tipuri de rachete în Dnipro, anunță Forțele Aeriene ucrainene.