Corespondență din Washington | Harris și Trump au încheiat uneia dintre cele mai dure campanii electorale din SUA
Toți ochii sunt ațintiți, marți (5 noiembrie), spre Statele Unite ale Americii, unde este marea zi a alegerilor prezidențiale. În doar câteva ore, peste Ocean se deschid secțiile de votare, iar startul va fi dat de Vermont.
Kamala Harris și Donald Trump au pus punct azi-noapte uneia dintre cele mai dure campanii electorale din ultimul sfert de secol.
Ambii au lăsat pentru final întâlnirea cu alegătorii indeciși din așa-numitele state-cheie. Atât republicanii, cât și democrații văd semne bune în sondajele care arată o diferență infimă între cei doi candidați.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
78 de milioane de americani au votat anticipat.
Donald Trump: "Este minunat! Este fantastic! Un salut special pentru Pittsburgh și Pennsylvania. Am făcut școala în Pennsylvania, știu totul despre Pennsylvania".
Kamala Harris: "Avem nevoie de alegătorii din Pennsylvania să iasă la vot pentru că voi veți face diferența în aceste alegeri!"
Pennsylvania, cel mai important stat-cheie în bătălia electorală
Pennsylvania este considerat de mulți analiști drept cel mai important stat-cheie în bătălia electorală de anul acesta. Cu 13 milioane de locuitori, are 19 mandate în Colegiul Electoral. În urma cu patru ani, statul a fost câștigat de democratul Joe Biden. Dar în 2016, balanța a inclinat în favoarea republicanilor. Așa că nimic nu pare bătut în cuie și ambii candidați au ales să ducă o aprigă muncă de convingere cu alegătorii indeciși de acolo.
Însă Donald Trump a plusat. Și a trecut și prin Carolina de Nord și Michigan. Republicanul nu a renunțat nici în ultima clipă la discursurile agresive care au marcat întreaga lui campanie.
Donald Trump: "Cu ajutorul voturilor voastre o vom concedia pe Kamala. Vom salva America și vă vom reduce taxele, vom pune capăt inflației, vă vom reduce prețurile, vă vom crește salariile și vom aduce mii de fabrici înapoi în America, înapoi în Carolina de Nord".
Apoi a extins amenințările dincolo de granițe.
Donald Trump: "Avem un nou președinte în Mexic. Se spune că este o femeie foarte, foarte drăguță. Nu am întâlnit-o. Dar îi transmit că din prima zi (la Casa Albă) sau chiar mai devreme, că dacă nu opresc aceste atacuri, criminalii și drogurile care vin în țara noastră, voi impune imediat o taxă de 25% pentru tot ce trimite Mexicul în Statele Unite".
Kamala Harris: "Sunt mândră de angajamentul meu pe termen lung față de Puerto Rico și de întreg acest popor. Și voi fi președinte pentru toți americanii".
Între timp, mii de oameni au luat parte la evenimentul organziat de democrați în Philadelphia. Kamala Harris le-a avut invitate pe Lady Gaga și vedeta de televiziune Oprah Winfrey.
Înainte de a ajunge însă în fața mulțimii, candidata a făcut un popas la o cafenea.
Ajunsă la final, această campanie tumultoasă pare că a divizat societatea americană mai mult ca niciodată. La fel vede lucrurile și Teodor Stan - un român care trăiește de 24 de ani în Statele Unite. Peste Ocean a absolvit un master în relații internaționale, la Georgetown University.
Teodor Stan, președinte Forumul pentru studiul migrației SUA: "Discursul este atât de toxic, atât de nociv, separarea inclusiv în rândul prietenilor la nivelul ierbii, lucrurile s-au transformat, a avut loc o polarizare a societății la nivel profund".
Totuși, crede că sistemul democratic american este suficient de puternic pentru a rezista.
Teodor Stan, președinte Forumul pentru studiul migrației SUA: "Am încredere în procesul electoral democratic de acum în pofida discursului public care îl pune sub semnul întrebării".
Când vine vorba despre relațiile bilaterale româno-americane, Teodor Stan consideră că nu ar trebui să fie afectate indiferent de cine va ajunge la Casa Albă.
Teodor Stan, președinte Forumul pentru studiul migrației SUA: "Sub administrația Trump s-a dovedit că România a continuat să aibă relații foarte bune. Da, impactul asupra umbrelei de securitate e probabil cel mai grav, nu neapărat relațiile bilaterale, dar poziționarea Executivului care va fi față de NATO și față de EU. Eu cred că câștigurile bilaterale care au existat inclusiv actuala spre aprobare a României în viza Waiver sunt progrese care nu pot fi date înapoi pe criterii politice".
Ziua Z în America
Astăzi este ziua crucială în care se va decide direcția pe care o va urma cea mai mare putere economică și militară a lumii la finalul unei campanii electorale istorice aici în Statele Unite. În doar câteva ore, urnele se vor deschide, iar americanii își vor alege președintele într-un moment critic nu doar pentru ei, ci și pentru întreaga lume.
Planeta întreagă privește cu atenție aceste alegeri cu speranță, dar și îngrijorare, mai ales în contextul tensiunilor globale: războaiele din Ucraina și Orientul Mijlociu, scădere economică și escaladarea extremismului în numeroase regiuni. Lumea așteaptă să vadă cine va conduce America și ce va însemna acest lucru pentru viitorul lor. Ultimele ore ale campaniei au fost aici intense pentru ambii candidați.
Kamala Harris și-a încheiat seria de mitinguri în Philadelphia, din mult disputatul stat Pennsylvania, unde mii de susținători au fost alături la un mega concert, unde s-a bucurat și de susținerea multor celebrități. Candidata democrată și-a concentrat mesajul, ca de obicei, pe unitate și stabilitate, subliniind că America trebuie să rămână un lider global, iar stabilitatea internă este esențială în fața crizelor globale. De cealaltă parte, Trump, candidat controversat, dar susținut de o bază puternică, a ținut mitinguri la limita în statele indecise, promițând o abordare mai fermă pe scena internațională și o revigorare economică rapidă.
Pentru România, aceste alegeri au importanța covârșitoare; Statele Unite sunt cel mai important aliat al nostru în NATO, iar viitoarea administrație americană va influența decisiv securitatea pe flancul estic al Europei. De la sprijinul pentru Ucraina până la măsurile economice globale, decizia Americii va avea efecte directe asupra României și asupra întregii regiuni. Așa că stăm și noi cu sufletul la gură așteptând să vedem cum va arăta viitorul și ce impact va avea acest vot pentru Europa și pentru România.
Sursa: Pro TV
Etichete: SUA, donald trump, america, washington, Kamala Harris, casa alba, alegeri sua,
Dată publicare:
05-11-2024 08:14