Când vom şti cine a câştigat alegerile prezidențiale din SUA. Cursa strânsă ar putea prelungi aşteptarea

alegeri sua

Americanii merg marţi la urne pentru a-şi alege viitorul preşedinte, într-un scrutin ale cărui rezultate sunt uneori cunoscute chiar şi la câteva ore după închiderea secţiilor de votare.

Anul acesta cursa strânsă între democrata Kamala Harris şi republicanul Donald Trump ar putea prelungi aşteptarea, notează BBC într-o prezentare a următoarelor etape ale procesului electoral.

Primele secţii de votare se închid marţi seară la ora 18:00 EST (01:00 miercuri ora României), iar ultimele miercuri la 01:00 EST (08:00 ora României).

La unele alegeri câştigătorul a fost clar în noaptea sau în dimineaţa devreme după ziua alegerilor. De data aceasta însă, cursa pe muchie de cuţit în multe state ar putea determina instituţiile media să aştepte mai mult înainte de a publica proiecţiile asupra câştigătorului.

În plus, victoriile la diferenţe mici pot conduce la renumărarea voturilor. De pildă, în statul cheie Pennsylvania renumărarea va fi declanşată dacă diferenţa dintre câştigător şi al doilea clasat este de 0,5% sau mai puţin.

Citește și
alegeri SUA
Alegeri prezidențiale în SUA 2024. Măsuri de protecție fără precedent: agenți bine înarmați, drone și geamuri anti-glonț
VIDEO. Soldații nord-coreeni trimiși să sprijine invazia au tras chiar în ruși, spune un soldat rus capturat

De asemenea, sunt posibile şi contestaţii legale. Deja peste 100 de procese pre-electorale au fost deschise de republicani, inclusiv contestaţii asupra procesului de votare. Alte scenarii ce pot întârzia aflarea câştigătorului includ incidente în desfăşurarea scrutinului.

Pe de altă parte, procesul de numărare a voturilor a fost oarecum accelerat, inclusiv în statul cheie Michigan, iar la scrutinul de anul acesta sunt mult mai puţine voturi prin corespondenţă faţă de cel din anul 2020, în timpul pandemiei COVID-19.

În acel an, reţelele americane de televiziune nu l-au declarat pe Joe Biden câştigător până în a patra zi după alegeri, când a devenit mai clar rezultatul din Pennsylvania.

La alte alegeri recente, timpul de aşteptare a fost mai scurt, cum s-a întâmplat în 2016, când Trump a fost declarat câştigător cu puţin timp înainte de ora 03:00 EST, la numai câteva ore după închiderea secţiilor de votare. Anterior, în 2012, victoria lui Barack Obama pentru al doilea mandat prezidenţial a fost indicată de proiecţii înainte de miezul nopţii în seara alegerilor.

În schimb, o excepţie notabilă a fost în anul 2000, când s-au confruntat George W. Bush şi Al Gore. A fost atunci nevoie de cinci săptămâni de aşteptare şi Bush a fost declarat câştigător după ce Curtea Supremă a oprit renumărarea voturilor în Florida.

Sistemul electoral american nu are la bază votul popular, ci votul majoritar dintr-un colegiu electoral alcătuit din electori proveniţi din fiecare stat, iar candidatul aflat pe primul loc într-un stat câştigă toţi electorii acelui stat (cu excepţia statelor Maine şi Nebraska). Acest sistem creşte incertitudinea asupra rezultatului şi a condus la apariţia aşa-numitelor state cheie, care pot tranşa scrutinul la o mică diferenţă de voturi.

Avem astfel anul acesta şapte state cheie, în care analiştii estimează că atât Harris cât şi Trump au şanse realiste de câştig, respectiv Georgia, Carolina de Nord, Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Arizona şi Nevada.

Participarea la vot a fost ridicată în votul anticipat, atât la votul în persoană cât şi la cel prin corespondenţă, cu un record în Georgia.

În acest stat secţiile de votare se închid la ora 19:00 EST (02:00 ora României). În umătoarele două ore vor fi numărate circa 75% din voturi, estimează cel mai înalt responsabil cu procesul de votare din Georgia.

La 30 de minute după secţiile din acest stat se închid şi cele din Carolina de Nord, unde rezultatele sunt aşteptate dimineaţa devreme.

În Pennsylvania votarea se încheie la ora 20:00 EST (03:00 ora României), iar comentatorii cred că vor trece cel puţin 24 de ore înainte să fie numărate suficiente voturi care să contureze un câştigător.

În Michigan votarea se încheie la ora 21:00 EST (04:00 ora României), dar un rezultat nu este aşteptat până la sfârşitul zilei de miercuri.

În Wisconsin rezultatele din comitatele mai mici sunt aşteptate la scurt timp după închiderea urnelor la ora 21:00 EST (04:00 ora României), dar analiştii cred că un rezultat final va fi cunoscut cel mai devreme miercuri.

Primele rezultate din Arizona ar putea veni la ora 22:00 EST (05:00 ora României), dar cel mai mare comitat al statului afirmă că rezultatul nu va fi cunoscut mai devreme de miercuri dimineaţă. De asemenea, numărarea voturilor prin corespondenţă ar putea dura până la 13 zile.

Şi în Nevada numărarea voturilor ar putea dura mai multe zile. În acest stat este permis votul prin corespondenţă cu condiţia să fie expediat cel târziu în ziua alegerilor şi să sosească nu mai târziu de 9 noiembrie.

Cât despre ordinea numărării voturilor, cele exprimate în ziua alegerilor sunt numărate primele, urmate de voturile anticipate şi cele prin corespondenţă, apoi cele care au fost contestate şi în final voturile din străinătate şi cele din bazele militare.

Responsabilii electorali locali - uneori numiţi, alteori aleşi - verifică, procesează şi numără voturile individuale, într-un proces cunoscut sub numele de "canvassing" (colportaj). Numărarea buletinelor de vot implică scanarea electronică a fiecăruia, iar în unele circumstanţe se recurge la numărări manuale sau la o verificare suplimentară.

Fiecare stat şi fiecare localitate au reguli riguroase cu privire la cine poate participa la acest proces, ordinea în care sunt procesate voturile şi ce părţi din proces sunt deschise publicului, inclusiv modul în care observatorii partidelor pot monitoriza şi interveni în numărarea voturilor.

Odată ce toate voturile valabil exprimate a fost incluse în rezultatele finale, intră în joc un proces cunoscut sub numele de colegiu electoral, alcătuit din electorii care se vor reuni pe 17 decembrie în fiecare stat pentru a vota preşedintele.

Fiecărui stat îi este atribuit un anumit număr de electori, iar partidul candidatului clasat pe primul loc câştigă toţi electorii. Un sistem diferit este aplicat doar în statele Maine şi Nebraska, unde câştigătorul votului popular pe ansamblul statului primeşte doi electori, plus câte un elector pentru câştigătorul votului popular în fiecare district al Congresului (2 în Maine şi 3 în Nebraska).

Sunt în total 538 de electori pe ansamblul statelor SUA, fiind aşadar nevoie de o majoritate de 270 pentru a cunoaşte viitorul preşedinte.

Noul Congres al SUA se va reuni apoi pe 6 ianuarie pentru a număra voturile colegiului electoral şi a confirma noul lider la Casa Albă.

Dacă cei doi candidaţi vor fi la egalitate cu acelaşi număr de voturi de colegiu electoral, 269 fiecare, atunci camera inferioară a Congresului SUA, Camera Reprezentanţilor, va vota preşedintele într-un proces cunoscut sub numele de "alegeri contingente", în timp ce Senatul va vota vice-preşedintele. O asemenea situaţie nu a survenit însă în ultimele două secole.

În final, inaugurarea noului preşedinte al SUA va avea loc pe 20 ianuarie 2025 în faţa Capitoliului. Preşedintele va depune jurământul de a respecta Constituţia şi apoi va susţine discursul inaugural.

Articol recomandat de sport.ro
Alegeri prezidențiale SUA | Pe cine susțin cei mai populari sportivi americani + de ce se votează marțea
Alegeri prezidențiale SUA | Pe cine susțin cei mai populari sportivi americani + de ce se votează marțea
Articolul face parte din:

LIVE TEXT | Rezultate alegeri prezidențiale în SUA 2024. Donald Trump este în fața Kamalei Harris la numărul de electori

Alegeri SUA 2020. Cum funcționează sistemul de vot prin care este ales președintele Statelor Unite
Alegeri SUA 2024. Cum funcționează sistemul de vot prin care este ales președintele Statelor Unite

Preşedintele Statelor Unite nu este ales prin sufragiu universal direct, pentru că se ţine seama de particularităţile şi importanţa statelor în sistemul federal american.

 

kamala harris, donald trump
Corespondență din Washington | Harris și Trump au încheiat uneia dintre cele mai dure campanii electorale din SUA

Toți ochii sunt ațintiți, marți (5 noiembrie), spre Statele Unite ale Americii, unde este marea zi a alegerilor prezidențiale. În doar câteva ore, peste Ocean se deschid secțiile de votare, iar startul va fi dat de Vermont.    

trump harris
Semnal de alarmă tras din Europa: „Rezultatele alegerilor din SUA vor aduce pacea sau al Treilea Război Mondial”

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, aliat al liderului rus Vladimir Putin, a lansat un avertisment în privința alegerilor prezidențiale din Statele Unite.

kamala harris deschidere
PORTRET | Kamala Harris: De la procuror la potențiala primă femeie președinte a SUA

Kamala Harris, actualul vicepreședinte al SUA, a intrat în cursa electorală și luptă în alegerile prezidențiale din SUA 2024 pentru a deveni viitorul președinte. Dacă îl va învinge pe Donald Trump, Harris va fi prima femeie președinte al SUA din istorie.

donald Trump deschidere
PORTRET | Cine este Donald Trump: De la imperiul imobiliar la Casa Albă și apoi la primul candidat inculpat

La 78 de ani, Donald Trump continuă să fie una dintre cele mai controversate și influente figuri din politica americană contemporană.  

Dixville Notch
Alegeri SUA 2024. Cum s-a votat la miezul nopții într-un cătun izolat din New Hampshire. Tradiția, veche de zeci de ani

Primele voturi din ziua alegerilor prezidențiale din SUA au fost exprimate într-un oraș mic și îndepărtat din statul New Hampshire, conform unei tradiții vechi de zeci de ani.

donald trump
Alegeri SUA 2024. Fierbe Pennsylvania, statul care poate aduce victoria. De la „mirajul roșu” la „valul albastru”

America votează. În urmă cu câteva ore, urnele s-au deschis pe Coasta de Est, iar procesul electoral este în plină desfășurare.

Vladimir Putin Viaceslav Volodin
Reacția Rusiei despre alegerile prezidențiale din SUA. Mesajul special transmis de Moscova cetățenilor americani

Rusia a oferit, marți, prima sa reacție cu privire la alegerile prezidențiale din Statele Unite. Între timp, serviciile de informații americane susțin că „adversarii străini” care au legături cu rușii ar fi implicați în scrutinul de peste Ocean.

Vladimir Putin
Alegeri SUA 2024. Analiză AP: Ce înseamnă alegerile prezidențiale pentru Rusia. Pe cine vrea Vladimir Putin la Casa Albă

Întrebarea adresată lui Vladimir Putin în septembrie 2024 cu privire la alegerile prezidențiale din SUA a stârnit un zâmbet ironic și o sprânceană arcuită din partea președintelui Rusiei.  

Alegeri SUA 2020. Cum funcționează sistemul de vot prin care este ales președintele Statelor Unite
Amenințări false cu bomba în ziua alegerilor, în mai multe secții de votare, care provin din domenii de email ruseşti

Ameninţări false cu bombă care păreau să provină în multe cazuri din domenii de email ruseşti au vizat marţi secţii de votare din mai multe state americane, a anunţat FBI - relatează Reuters.

alegeri SUA
Rezultate alegeri SUA 2024. Republicanii obţin un loc important în Senat, democraţii ar putea pierde majoritatea

În SUA au loc nu numai alegeri prezidențiale, ci și pentru Senat și Camera Reprezentanților. La aceste alegeri sunt în joc o treime dintre locurile din Senat.  

Sarah McBride
Alegeri în SUA 2024. Cine este Sarah McBride, prima persoană transgender care a fost aleasă în Congresul american

Alegeri în SUA 2024. Democrata Sarah McBride a devenit prima persoană transgender care a fost aleasă în Congresul SUA, unde va reprezenta statul Delaware, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Mark Robinson
Alegeri în SUA 2024. Controversatul candidat de culoare susţinut de Trump NU a fost ales guvernator în Carolina de Nord

Alegeri în SUA 2024. Un ales republican din Carolina de Nord - susţinut de Donald Trump şi a cărui campanie a fost marcată de numeroase scandaluri - a eşuat în tentativa de a deveni primul guvernator de culoare al acestui stat, potrivit mass-media.

Citește și...
LIVE TEXT | Rezultate alegeri prezidențiale în SUA 2024. Donald Trump este în fața Kamalei Harris la numărul de electori
LIVE TEXT | Rezultate alegeri prezidențiale în SUA 2024. Donald Trump este în fața Kamalei Harris la numărul de electori

Milioane de americani decid care va fi următorul președinte al Statelor Unite și cel mai puternic om de pe pământ. Kamala Harris și Donald Trump au nevoie fiecare de cel puțin 270 de voturi electorale pentru a câștiga președinția.

Alegeri prezidențiale în SUA 2024. Măsuri de protecție fără precedent: agenți bine înarmați, drone și geamuri anti-glonț
Alegeri prezidențiale în SUA 2024. Măsuri de protecție fără precedent: agenți bine înarmați, drone și geamuri anti-glonț

Alegeri prezidențiale în SUA 2024. După una dintre cele mai violente campanii din istoria Americii, cele 50 de state ale ţării şi-au întărit securitatea la centrele de votare. 

Alegeri SUA 2024. Analiză AP: Ce înseamnă alegerile prezidențiale pentru Rusia. Pe cine vrea Vladimir Putin la Casa Albă
Alegeri SUA 2024. Analiză AP: Ce înseamnă alegerile prezidențiale pentru Rusia. Pe cine vrea Vladimir Putin la Casa Albă

Întrebarea adresată lui Vladimir Putin în septembrie 2024 cu privire la alegerile prezidențiale din SUA a stârnit un zâmbet ironic și o sprânceană arcuită din partea președintelui Rusiei.  

Alegeri prezidențiale în SUA 2024. Motivul pentru care rezultatele oficiale nu vor fi cunoscute imediat, ci doar predicțiile
Alegeri prezidențiale în SUA 2024. Motivul pentru care rezultatele oficiale nu vor fi cunoscute imediat, ci doar predicțiile

Rezultatele oficiale ale alegerilor prezidenţiale din SUA nu vor fi cunoscute până în ianuarie 2025, din cauza sistemului electoral al ţării. Cu toate acestea, presa americană prezintă deja rezultatele în ziua alegerilor.

Alegeri prezidențiale SUA 2024. Când aflăm rezultatele din America și de ce este sistemul de vot atât de complicat
Alegeri prezidențiale SUA 2024. Când aflăm rezultatele din America și de ce este sistemul de vot atât de complicat

Alegerile prezidențiale din Statele Unite din 2024 vor avea loc marți, 5 noiembrie 2024, reprezentând cea de-a 60-a alegere prezidențială din istoria SUA.

Recomandări
LIVE TEXT | Rezultate alegeri prezidențiale în SUA 2024. Donald Trump este în fața Kamalei Harris la numărul de electori
LIVE TEXT | Rezultate alegeri prezidențiale în SUA 2024. Donald Trump este în fața Kamalei Harris la numărul de electori

Milioane de americani decid care va fi următorul președinte al Statelor Unite și cel mai puternic om de pe pământ. Kamala Harris și Donald Trump au nevoie fiecare de cel puțin 270 de voturi electorale pentru a câștiga președinția.

Rezultate alegeri prezidențiale în SUA. Trump acuză, fără probe, ”fraude masive” în Philadelphia, un bastion al democraților
Rezultate alegeri prezidențiale în SUA. Trump acuză, fără probe, ”fraude masive” în Philadelphia, un bastion al democraților

Alegeri prezidențiale în SUA 2024. Donald Trump a susținut că există zvonuri potrivit cărora operaţiunile de vot din Philadelphia sunt afectate de ”fraude masive”, însă nu a prezentat nicio probă prin care să-şi susţină aceste acuzaţii.

În localitățile de la marginea orașului Valencia, distrugerile sunt cutremurătoare: ”Mă sunau plângând și îmi spuneau: Murim”
În localitățile de la marginea orașului Valencia, distrugerile sunt cutremurătoare: ”Mă sunau plângând și îmi spuneau: Murim”

Guvernul spaniol anunță măsuri excepționale la o săptămână de la viiturile catastrofale care au îndoliat țara.