Politica bate arta. Ura dintre Iran si Israel a ajuns la festivalul International de Film din India

Afis al unui film din Iran, regizat de Tahmineh Milani

O regizoare iraniana de film a renuntat la calitatea de membru al juriului Festivalului International de Film din India si a plecat acasa, dupa ce organizatorii au introdus in juriu si un cineast israelian.

Organizatorii evenimentului au explicat plecarea regizorului iranian Tahmineh Milani prin faptul ca tatal acesteia era bolnav, insa media din Teheran a sustinut ca au existat presiuni politice din partea Iranului.

Conform publicatiilor din India si Iran, citate de cotidianul israelian Ha'aretz, initial, regizoarea Tahmineh Milani a fost desemnata sa faca parte din juriul festivalului International de Film din India, care a avut loc in Goa, pe 23 noiembrie. La scurt timp dupa inceperea festivalului, un alt membru al acelui juriu, regizoarea daneza Susanne Bier, a anuntat ca nu va mai putea participa la eveniment. Asa ca managementul festivalului a chemat in locul sau pe cineastul israelian Dan Wolman - fapt care a provocat un val de critici in Iran la adresa lui Milani, care a fost de acord sa stea alaturi de un israelian.

"Noi nu suntem politicieni si nu avem nicio problema sa lucram impreuna. Cinematografia nu este ingradita de granite politice" a declarat Milani pentru Times of India. Si cu toate acestea, la scurt timp dupa aceste declaratii .. ea si-a dat demisia din juriul festivalului International de Film din India, iar organizatorii au pus aceata plecare pe seama unei probleme medicale a tatalui regizoarei.

"Niciunul dintre membrii acelui juriu nu este reprezentativ pentru tara sa. Acest membri ai juriului sunt complet diferiti de atletii care sunt trimisi sa isi reprezinte tarile. Si inca nu-mi vine sa cred ca prezenta mea langa niste producatori independenti de filme, care declara ei insisi ca sunt in dezacord cu politicile tarilor lor, provoaca un asa mare val de critici in Iran." a declarat regizoarea iraniana Tahmineh Milani pentru agentia nationala de presa din Iran, Fars.

Citește și
Iran, racheta
General chinez: "Vom apara Iranul, chiar daca vom declansa al Treilea Razboi Mondial!" VIDEO
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Pe de alta parte, cineastul israelian Dan Wolman a refuzat sa faca vreun comentariu.

Aceasta este al doilea incident din 2011 in care este implicat un cineast iranian, din cauza unor ratiuni politice. In luna mai, regizorul Jafar Panahi nu a mai reusit sa ajunga la festivalul de la Cannes, unde facea parte din juriu, deoarece a fost arestat si incarcerat pentru ca "a actionat impotriva securitatii nationale si s-a facut vinovat de propaganda impotriva regimului".

Tensiunile dintre Iran si Israel s-au intensificat in ultima perioada, mai ales dupa ce premierul israelian Benjamin Netanyahu si ministrul Apararii Ehud Barak s-au pronuntat pentru organizarea unor atacuri asupra instalatiilor nucleare iraniene.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
VIDEO. Iranul sustine ca a capturat
VIDEO. Iranul sustine ca a capturat "Bestia Kandaharului" - avionul invizibil al SUA, fara pilot

Pentru a treia oara in acest an, guvernul Iranului sustine ca a reusit sa doboare un avion american de tip "stealth", invizibil pentru radare, folosit la operatiuni de spionaj, fara pilot.

General chinez:
General chinez: "Vom apara Iranul, chiar daca vom declansa al Treilea Razboi Mondial!" VIDEO

Afirmatia generalului chinez ar putea insemna inceputul unui nou Razboi Rece. Reactia lui vine dupa ce Statele Unite au sanctionat planurile Iranului de inarmare nucleara.

Sute de iranieni au atacat ambasada Marii Britanii din Teheran.
Sute de iranieni au atacat ambasada Marii Britanii din Teheran. "Au luat documente de spionaj"

Numerosi protestatari iranieni au patruns, marti, in incinta ambasadei britanice din Teheran, informeaza AFP.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.