Eduard Corduman, marinarul roman ucis in Libia, se afla la primul voiaj. Mesajele transmise familiei de catre prietenii lui

×
Codul embed a fost copiat

Tragedie romaneasca in Libia. Un marinar din Galati a murit dupa ce o racheta lansata de aviatia libiana a bombardat nava lui, un petrolier grecesc aflat in largul portului Derna.

Citeste in aceasta stire:

-► Marinarul roman ucis intr-un port din Libia era din Galati si se afla la primul sau voiaj
-► Prietenii lui Eduard Curduman transmit mesaje de condoleante familiei
-► Aviatia militara libiana a atacat petrolierul pentru ca intrase intr-o zona de conflict

Tanarul se afla pe vas impreuna cu tatal lui, care a scapat doar cu rani usoare. Atacul s-a soldat cu doi morti, romanul si un coleg grec, si cu ranirea altor doi marinari filipinezi. Petrolierul urma sa ajunga la o centrala electrica din Derna, dar a ales o ruta diferita, intrand intr-o zona militara unde a fost considerat suspect.

Eduard Curduman avea 24 de ani si era absolvent al Universitatii de Marina din Constanta. Era extrem de bucuros ca plecase in primul lui voiaj alaturi de tatal lui.

Citește și
nava Elyros
Legi votate pe vapor. Parlamentul unei tari aflata in plin razboi civil s-a mutat pe apa
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Gabriela Anghel, vecina: "Da, da, primul voiaj... Acum a inceput si el, mititelul... Primul si ultimul."

"Nu se poate pune nimeni in pielea lor (membrilor familiei - n.n.). Este... e dureros?", spune un prieten de familie.

La bordul petrolierului grecesc se afla un echipaj cu 21 de membrii, printre care si Eduard, impreuna cu tatal lui. Nava incarcata cu petrol facea curse dese in Libia. Duminica seara a vrut sa acosteze in portul Derna.

Armata libiana a considerat-o "suspecta", dupa ce a refuzat sa fie perchezitionata inainte sa intre in port. Exista suspiciunea ca ar avea la bord arme si munitii destinate extremistilor care controleaza orasul. Asa ca fortele aeriene au bombarbadat petrolierul.

Adrian Mihalcioiu, lider Sindicatul liber al navigatorilor ITF: "Tancul a fost atacat de un avion de lupta neidentificat. A fost lansata o racheta asupra acestui tanc petrolier. Nava se deplaseaza acum spre Pireu pentru investigatii suplimentare si repatrierea corpurilor neinsufletite."

Libia este declarata zona de risc sporit, unde toti asiguratorii dubleaza primele de asigurare pentru protectia navei, a incarcaturii si a echipajului.

Adrian Mihalcioiu: "Tot in aceste zone de risc se specifica ca salariile navigatorilor se dubleaza, compensatiile in caz de deces sunt duble, daca exista un contract legal la nivelul industriei".

Portul Derna este un fief islamist din estul Libiei, tara cuprinsa de haos dupa inlaturarea de la putere a lui Moammar Ghaddafi, in 2011. Autoritatile nu reusesc sa controleze zecile de militii formate de fosti insurgenti, care fac legea în absenta unei armate si a unei politii eficiente.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR

UPDATE 18:00 Aviatia militara libiana a atacat petrolierul pentru ca intrase intr-o zona de conflict - oficial

TRIPOLI (MEDIAFAX) - Petrolierul atacat intr-un port din Libia urma sa ajunga la o centrala electrica, dar a ales o ruta diferita, intrand intr-o zona de conflict, explica un purtator de cuvant al armatei libiene, citat de BBC News online. "Nava urma sa ajunga la o centrala electrica din Derna, dar a ales o ruta diferita, intrand intr-o zona militara. Le-am cerut sa se opreasca, dar au stins luminile, nu au mai raspuns; am fost obligati sa atacam. Am lansat doua atacuri", a declarat colonelul Ahmed Mesmari, purtatorul de cuvant al armatei libiene. Petrolierul a fost atacat de avioane de vanatoare, in zona portului Derna, doi membri ai echipajului - un roman si un grec - fiind omorati. Incidentul intervine in contextul conflictului dintre militii islamiste, care detin controlul asupra portului Derna, si fortele regimului libian. Guvernul Libiei avertiza, inca din ianuarie 2014, ca navele care transporta petrol ca risca sa fie scufundate de armata libiana daca se apropie de porturile din estul tarii aflate sub controlul insurgentilor separatisti. Mai multe porturi din estul Libiei se afla sub controlul unor militii federaliste care solicita autonomie sporita din partea Guvernului de la Tripoli. Confruntarile separatiste afecteaza grav Libia, stat membru al Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) aflat intr-o situatie de instabilitate dupa inlaturarea regimului Muammar Kadhafi. Militii rebele cu pretentii autonomiste au creat un guvern regional nerecunoscut in regiunea Cirenaica, in estul tarii, preluand controlul asupra a numeroase porturi din Marea Mediterana. Libia este condusa de doua parlamente si de doua guverne rivale, unul apropiat militiilor islamiste Fajr Libya (Zorii Libiei) si celalalt recunoscut de comunitatea internationala, cu sediul la Tobruk, in apropiere de frontiera cu Egiptul.

UPDATE 17:40 Prietenii lui Eduard Curduman transmit mesaje de condoleante familiei

Pe pagina de Facebook a tanarului marinar din Galati care a murit in Libia prietenii au postat mesaje de condoleante pentru familie.

Sorina Beldescu, verisoara marinarului, a scris: "EDUARD CURDUMAN, ERAI MANDRIA PARINTILOR TAI SI A NOASTRA! UN MARINAR FRUMOS SI VREDNIC, UN TANAR PLIN DE VISE SI SPERANTE CE AVEA O VIATA INAINTE!!
DUMNEZEU A VRUT SA ITI GASESTI SFARSITUL PE UN VAS PETROLIER INTR-UN PORT DIN LIBIA; O BOMBA TI-A CURMAT VIATA. ERAI CEL MAI TANAR MEMBRU AL ECHIPAJULUI. SUNTEM CU TOTII SOCATI IAR DUREREA ESTE ENORM DE MARE. AMINTIREA TA VA FI MEREU CU NOI, VEI FI MEREU IN GANDUL SI IN INIMILE NOASTRE!
DUMNEZEU SA ITI ODIHNEASCA SUFLETUL IN PACE!
ADIO VERISORUL MEU DRAG!! :((((((("

"Dumnezeu sa-l odihneasca in pace si pacat ca era asa de tanar", scrie Mitica Jascu.

Patrascu Ioan: "Suntem alaturi de familia Corduman la imensa pierdere suferita."

UPDATE 17:20 Marinarul roman ucis intr-un port din Libia era din Galati si se afla la primul sau voiaj

Marinarul roman care a murit dupa ce o racheta a explodat la bordul unei nave aflate in portul Derna din Libia era din Galati, avea 24 de ani si se afla la primul sau voiaj, vecinii tanarului spunand ca acesta era foarte fericit ca putea sa plece pe vas alaturi de tatal sau.

Potrivit unui comunicat transmis de Sindicatul Liber al Navigatorilor, nava care a fost atacata in portul libian Derna apartine companiei Aegean Marine Petroleum din Grecia, iar la bordul acesteia se aflau 21 de marinari filipinezi, trei greci si doi romani. In urma atacului, doi marinari, un grec și un roman, și-au pierdut viata.

Conform sursei citate, romanul avea 24 de ani si era la primul sau voiaj, indeplinind ”functia de OS (marinar) din martie 2014 de cand a fost ambarcat la bord”.

Tatal lui, fiter pe aceeasi nava, este in afara oricarui pericol. Nava se afla in rada Derna si urma sa faca operatiuni de incarcare/descarcare in portul din Libia”, se mai arata in comunicatul citat. Nava este un tank pentru produse petroliere construita in anul 1991.

Pe de alta parte, vecinii familiei marinarului mort, Eduard Curduman, spun ca tanarul terminase de curand studiile la Universitatea Maritima din Constanta, ca si tatal sau, si era foarte fericit ca putea sa plece in voiaj alaturi de acesta. ”Sunt foarte socat de cele intamplate, doar atat pot sa mai spun. Credeti-ma ca nu pot sa vorbesc. Simt numai durere”, a declarat unul dintre vecini.

 

UPDATE 14:40 Grecia condamna atacul aerian al fortelor armate libiene asupra unui petrolier prezentat drept "suspect", in portul Derna, fief islamist din estul Libiei, care s-a soldat cu moartea a doi membri ai echipajului, un grec si un roman, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Doi membri ai echipajului petrolierului, un grec si un roman, au fost ucisi si alti doi au fost raniti, intr-un atac aerian al fortelor armate libiene asupra acestei nave prezentate ca fiind "suspecta", la intrarea in portul Derna.

"O nava suspecta a fost bombardata duminica de fortele aeriene libiene", a declarat un purtator de cuvant al comandamentului fortelor libiene, colonelul Ahmed Mesmari.

El a explicat ca echipajul petrolierului nu s-a supus ordinelor de a se opri pentru a fi perchezitionat inainte de a intra in port.

Dintre cei 26 de membri ai echipajului petrolierului Araevo, sub pavilion liberian, 21 sunt filipinezi, trei greci si doi romani.

Atacul a avut loc "in cursul serii", a precizat Paza de Coasta elena, adaugand ca petrolierul efectua o cursa interna si era ancorat, avand 1.600 de tone de petrol in rezervoare.

"Au fost date ordine navei sa se opreasca imediat ce s-a apropiat de portul Derna, pentru a verifica daca avea sau nu la bord arme si munitii destinate extremistilor care controleaza orasul, dar echipajul nu s-a supus, ceea ce l-a facut suspect in fata armatei, care lupta impotriva terorismului", a afirmat colonelul Mesmari.

"Grecia condamna in termenii cei mai fermi cu putinta atacul aerian neprovocat si las" asupra petrolierului Araevo, a reactionat Ministerul grec al Afacerilor Externe.

"Nava, potrivit informatiilor companiei maritime, a fost inchiriata de compania de stat libiana National Oil Corporation (NOC) si efectua de multi ani cursa Marsa El Brega - Derna, fara probleme", a precizat ministerul intr-un comunicat.

"Guvernul grec va lua toate masurile necesare in fata autoritatilor libiene - in pofida situatiei instabile - pentru a ajuta ancheta privind circumstantele acestui eveniment tragic, identificarea si pedepsirea autorilor atacului", a adaugat ministerul.

UPDATE 13:15 O racheta lansata de catre un avion de vanatoare neidentificat a explodat, duminica, la bordul unei nave aflata in portul libian Derna din Libia, incidentul soldandu-se cu decesul a doi membri ai echipajului, un cetatean roman si un cetatean grec, a precizat MAE, la solicitarea MEDIAFAX.

Ministerul de Externe informeaza ca o racheta lansata de catre un avion de vanatoare neidentificat a explodat la bordul unei nave aflata in portul libian Derna, Libia, incidentul soldandu-se cu decesul a doi membri ai echipajului, un cetatean roman si un cetatean grec, precum si cu ranirea altor doi membri, cetateni filipinezi, care ulterior au fost transportati la tarm pentru ingrijiri medicale.

Incidentul a avut loc duminica la bordul unei nave sub pavilion liberian si cu armator grec, ancorata in portul Derna (Libia). Dupa incident, nava si-a continuat cursul catre Tobruk, cu destinatia portul Pireu.

Potrivit MAE, cand nava va ajunge in portul Pireu, reprezentantii Ambasadei Romaniei la Atena vor acorda asistenta consulara ce se impune in asemenea situatii tatalui cetateanului roman decedat, in vederea repatrierii trupului neinsufletit al fiului sau.

Reprezentantii celor doua misiuni diplomatice s-au aflat pe tot parcursul noptii in contact cu autoritatile locale competente coordonandu-si totodata demersurile.

De asemenea, cele doua misiuni diplomatice au mentinut legatura permanenta si cu tatal cetateanului roman decedat, a mai precizat MAE.

In cadrul demersurilor initiate pe langa armatorul navei, s-a obtinut asigurarea din partea acestuia ca va suporta toate cheltuielile aferente repatrierii corpului neinsufletit al cetateanului roman.

UPDATE 13:00 Un purtator de cuvant al fortelor armate libiene a confirmat luni ca armata a bombardat un petrolier "suspect" in portul Derna.

"Un vapor suspect a fost bombardat duminica de fortele aeriene libiene", a declarat pentru AFP, citata de Mediafax, acest purtator de cuvant, colonelul Ahmed Mesmari, adaugand ca echipajul petrolierului nu s-a supus ordinelor de a se opri pentru a fi perchezitionat inainte de a intra in port.

Libia a plonjat in haos de la inlaturarea de la putere a lui Muammar Kadhafi dupa opt luni de conflict, in 2011.

Controlata de militii, tara este condusa de doua Parlamente si doua Guverne rivale, unul apropiat militiilor islamiste Fajr Libya (Zorii Libiei) si celalalt recunoscut de comunitatea internationala, cu sediul la Tobruk, in apropiere de frontiera cu Egiptul.

12:30 Anuntul a fost facut de paza de coasta greaca, care a precizat ca doi membri ai echipajului au murit, relateaza AFP, citata de Mediafax. Potrivit Libya Herald cei doi morti ar fi un roman si un cetatean grec.

"O racheta a explodat pe punte si doi membri ai echipajului, un cadet grec si un marinar roman au fost ucisi, iar doi filipinezi au fost raniti", se arata in cotidianul libian.

Paza de coasta din grecia confirma ca una dintre victime este un grec in varsta de 29 de ani.

Bombardamentul s-a soldat si cu doi raniti dintre cei 26 de membri ai echipajului petrolierului Araevo ce naviga sub pavilion liberian, potrivit aceleiasi surse.

 

 

Atacul a avut loc "in cursul serii", a precizat paza de coasta, adaugand ca petrolierul efectua o cursa interna si era ancorat cu 1.600 de tone de petrol in rezervoare in momentul in care a fost atacat.

Dintre cei 26 de membri ai echipajului, 21 sunt filipinezi, trei greci si trei romani. Libia a plonjat in haos de la inlaturarea de la putere a lui Muammar Kadhafi dupa opt luni de conflict, in 2011.

Controlata de militii, tara este condusa de doua Parlamente si doua Guverne rivale, unul apropiat militiilor islamiste Fajr Libya (Zorii Libiei) si celalalt recunoscut de comunitatea internationala, cu sediul la Tobruk, in apropiere de frontiera cu Egiptul.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Cel putin 36 de morti si 70 de raniti in Libia. Militiile islamiste vor sa preia controlul asupra aeroportului din Benghazi
Cel putin 36 de morti si 70 de raniti in Libia. Militiile islamiste vor sa preia controlul asupra aeroportului din Benghazi

Cel putin 36 de militari au fost ucisi, iar peste 70 raniti in atentate si lupte care au loc in zona aeroportului de la Benghazi, in estul Libiei, intre forte ale armatei libiene si militii islamiste, a anuntat o sursa din domeniul apararii.

Legi votate pe vapor. Parlamentul unei tari aflata in plin razboi civil s-a mutat pe apa
Legi votate pe vapor. Parlamentul unei tari aflata in plin razboi civil s-a mutat pe apa

O nava greceasca de croaziera a fost transformata in ultimele zile in noul sediu al parlamentului Libiei

Libia: Un avion de vanatoare MiG 21 s-a prabusit peste un bloc din Tobruk. VIDEO
Libia: Un avion de vanatoare MiG 21 s-a prabusit peste un bloc din Tobruk. VIDEO

Un avion de lupta care zbura in estul Libiei s-a prabusit in orasul Tobruk. In urma accidentului, pilotul si cel putin inca un baiat si-au pierdut viata, relateaza Russia Today.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.