Peste 10.000 de oameni protesteaza din nou la Kiev. Politia a inceput demolarea baricadelor

×
Codul embed a fost copiat

Peste 10.000 de persoane au venit miercuri dimineata in Piata Independentei din Kiev, in pofida asaltului politiei ucrainene, care a demolat, cu cateva ore inainte, baricadele opozitiei proeuropene, a constatat AFP.

Mii de persoane s-au alaturat manifestantilor din piata centrala din Kiev, aflata in centrul mobilizarilor proeuropene de aproape 3 saptamani, potrivit unui jurnalist al AFP aflat la fata locului.

In schimb, postul de televiziune 5 Kanal avansa cifra de 15.000 de manifestanti in jurul orei 04.15 GMT (06.15 ora Romaniei).

Fortele de ordine ucrainene au trecut miercuri de baricadele plasate de manifestantii proeuropeni care ocupa piata Independentei din Kiev si avanseaza progresiv asupra locului, au constatat reporterii AFP.

Adunati cu sutele la marginile zonei, politistii au inceput sa ii disperseze pe manifestanti cu ajutorul scuturilor cu putin inainte de ora 02:00, au constatat jurnalistii AFP aflati la fata locului.

Citește și
Un jurnalist rus primeste
Un jurnalist rus primeste "Oscar" pentru minciuna in timpul protestelor din Kiev. VIDEO
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Bazandu-se pe o decizie a justitiei si cerand manifestantilor sa ramana calmi, acestia au trecut de baricadele plasate la mai multe intrari in piata, aflata in centrul miscarii de contestare starnite de refuzul presedintelui Viktor Ianukovici de a semna la sfarsitul lui noiembrie un acord de asociere cu Uniunea Europeana.

Acestia au demontat de asemenea mai multe corturi montate in piata.

"Politia actioneaza in cooperare cu serviciile comunitare pentru a debarasa baricadele care blocheaza trecerea", a declarat un purtator de cuvant al politiei capitalei ucrainene pentru AFP.

Televiziunea arata tractoare si angajati in veste portocalii care demontau baricadele formate de manifestantii stransi in piata. Cele cateva sute de manifestanti au inceput sa cante imnul ucrainean iar reprezentantii opozitiei au recitat rugaciuni de pe scena montata in piata.

Operatiunea intervine dupa ce presedintele ucrainean a primit-o timp de trei ore marti pe lidera diplomatiei UE, Catherine Ashton.

In noaptea de luni spre marti, fortele de ordine au dispersat manifestantii care pazeau baricadele din cartierul guvernamental vecin ce perturbau trecerea catre sediul guvernului si presedintiei.

Unul dintre liderii opozitiei ucrainene, Arseni Iateniuk, a anticipat, miercuri, o manifestatie ce va reuni "milioane" de protestatari in Piata Independentei din Kiev, dupa asaltul politiei asupra acestei locatii simbolice pentru mobilizarea proeuropeana, relateaza AFP. "Nu vom ierta. Maine vor fi aici milioane de persoane iar regimul va cadea", a afirmat de pe scena amplasata in piata acest responsabil al partidului opozantei arestate Iulia Timosenko.

El a apreciat ca presedintele ucrainean Viktor Ianukovici a "scuipat in fata Americii si a 28 de state ale UE".

Celalalt lider al opozitiei, boxeurul Vitali Kliciko, a facut de asemenea apel la mobilizare. "Locuitori ai Kievului, treziti-va, veniti!", a afirmat el.

"Doar impreuna putem lupta pentru dreptul de a trai intr-o tara libera", a adaugat el, cerand demisia presedintelui.

UE solicita autoritatilor ucrainene sa impiedice recursul la violenta in Piata Independentei

Uniunea Europeana a cerut miercuri autoritatilor ucrainene sa impiedice orice recurs la "utilizarea violentei impotriva cetatenilor de rand", dupa asaltul politiei asupra Pietei Independentei din Kiev pentru deblocarea accesului, relateaza AFP.

Intr-o declaratie postata pe pagina sa de Facebook, delegatia UE in Ucraina transmite ca "incearca sa contacteze" autoritatile "pentru a impiedica utilizarea violentei impotriva cetatenilor de rand".

Asaltul intervine in timp ce lidera diplomatiei UE, Catherine Ashton, se afla la Kiev pentru o misiune de conciliere. Ea s-a intalnit cu presedintele Viktor Ianukovici timp de trei ore marti inainte de a se intalni cu manifestantii din Piata Independentei.

"Am observat cu tristete ca politia a folosit forta pentru a dispersa oameni pasnici", a reactionat ea mai tarziu intr-un comunicat difuzat pe Facebook.

"Dialogul cu fortele politice si societatea, precum si utilizarea argumentelor, sunt mereu mai bune ca argumentul fortei", a adaugat ea.

Ministrul suedez al Afacerilor Externe, Carl Bildt, a scris pe Twitter ca urmareste evenimentele "cu mare ingrijorare". "Nu prin represiune va merge Ucraina inainte, ci prin reforma", a apreciat el.

Mii de politisti ucraineni au inceput marti-noapte sa indeparteze baricadele ridicate de protestatari in Piata Independentei din Kiev. Actiunea lor s-a lovit de opozitia manifestantilor, care au umplut piata in ciuda asaltului fortelor de ordine.

Inevitabil au avut loc ciocniri, in cursul carora au fost ranite mai multe persoane, printre care si un deputat al opozitiei. 11 manifestanti au fost arestati.

Exista informatii ca fortele de ordine ar fi incercat sa elibereze si sediul primariei, devenit cartier general al protestatarilor care cer de aproape 3 saptamani demisia guvernului.

Manifestatiile au fost provocate de decizia autoritatilor de la Kiev de a abandona acordul de asociere cu Uniunea Europeana si de a relua demersurile pentru o uniune vamala cu Rusia.

Urmariti acest subiect si pe Twitter -► @StirileProTV

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Atmosfera tensionata in Ucraina. Protestatarii au termen pana astazi sa evacueze centrul Kievului
Atmosfera tensionata in Ucraina. Protestatarii au termen pana astazi sa evacueze centrul Kievului

Tensiunea creste in piata Independetei din Kiev, care s-a umplut de politisti pregatiti de lupta. Teama ca vor izbucnit noi ciocniri
cu fortele de ordine i-a cuprins pe protestatarii, care au termen limita pana astazi sa evacueze centrul capitalei.

Un jurnalist rus primeste
Un jurnalist rus primeste "Oscar" pentru minciuna in timpul protestelor din Kiev. VIDEO

Un jurnalist al postului rus de televiziune Rossia-24 a primit din partea protestatarilor din Kiev, chiar in timp ce transmitea LIVE, un "Oscar" pentru minciuna.

Protestatarii din Kiev au daramat statuia lui Lenin. 500000 de ucraineni au iesit duminica pe strazi
Protestatarii din Kiev au daramat statuia lui Lenin. 500000 de ucraineni au iesit duminica pe strazi

Aproape jumatate de milion de ucraineni au iesit duminica seara in strada, intr-una dintre cele mai ample mobilizari de la Revolutia Portocalie din 2004.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.