Percheziție a serviciilor secrete ruse acasă la un jurnalist de investigații. „Este vorba de o răzbunare” spun jurnaliștii

Dată publicare: 10-04-2021 09:50
Dată actualizare: 10-04-2021 09:57


Percheziție a serviciilor secrete ruse acasă la un jurnalist de investigații. „Este vorba de o răzbunare” spun jurnaliștii

Locuința redactorului-șef al unei publicații ruse de investigații, "Vajnie istorie" ("Poveşti importante") a fost percheziționată vineri de agenți FSB- serviciul secret rus.

 

Presa rusă consideră că este vorba de o răzbunare, după ce jurnalistul a publicat mai multe articole sensibile cu privire la situația politică și economică din Rusia, oligarhi și deținerea lui Aleksei Navalîi.

"Vajnie istorie" a relatat că apartamentul lui Roman Anin a fost percheziţionat de agenţi ai serviciilor de securitate (FSB), potrivit AFP și Agerpres.

Potrivit avocatului său, citat de această sursă, jurnalistul este vizat de o anchetă pentru „încălcarea vieţii private prin abuzarea funcţiilor profesionale", infracţiune pedepsită cu până la patru ani de închisoare.

Conform sursei citate, vineri seara, Roman Anin urma să meargă cu avocaţii săi la Comitetul rus de anchetă, care se ocupă de principalele anchete penale.

Roman Anin, în vârstă de 34 de ani, a lucrat anterior şi pentru Novaia Gazeta, cel mai reputat ziar de opoziţie din Rusia.

Redacţia Novaia Gazeta a precizat că acest caz are legătură cu deschiderea unei anchete din 2016, după publicarea de către Roman Anin a unui articol care susţinea că soţia unuia dintre cei mai puternici oligarhi din Rusia, Igor Sechin, deţinea un iaht a cărui valoare a fost estimată la 100 de milioane de dolari.

După ce ancheta a apărut în Novaia Gazeta, ziarul a fost găsit vinovat de defăimare în urma unei plângeri din partea lui Sechin.

„Este vorba de o răzbunare ce se se întâmplă acum cu Roman Anin", au declarat vineri seară reprezentanții Novaia Gazeta într-un comunicat.

Creată în 2020, "Vajnie istorie" are cea mai mare parte a redacţiei la Riga, Letonia şi corespondenţi în Rusia.

Recent, ziarul online a publicat articole despre posibile legături între un oficial al FSB şi criminalitatea organizată, precum şi articole despre tortura din închisori şi supravegherea de către serviciile de securitate a opozantului Aleksei Navalnîi, aflat acum în închisoare.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO