O societate secretă încerca să transforme recruții în „zombii”. Prin ce abuzuri treceau adolescenții. „Amestecă religia”

abuz copil
Getty

O societate romano-catolică din Peru a stârnit un scandal major, după ce fondatorul, Luis Fernando Figari, și mai mulți membri din coducere au abzuat sexual mai mulți recruți, scrie CNN.  

Sodalitium Christianae Vitae (SCV) voia să își „spele pe creier” noii recruți pentru a deveni un fel de „zombi”, potrivit mărturiilor victimelor.

Lui Santiago i-au trebuit ani de zile pentru a recunoaște că a fost violat în adolescență.

„Ajungi într-un fel de confuzie mentală că există ceva care nu este în regulă, dar nu este clar în acel moment”, a declarat Santiago, care este identificat doar cu un pseudonim pentru a-și proteja intimitatea, într-un interviu exclusiv pentru CNN.

Santiago spune că a fost abuzat sexual de Figari de cel puțin trei ori în anii 1970, când a împlinit 17 ani. El își amintește că Figari l-a condus într-o cameră și l-a violat, spunând că aceasta era „singura modalitate de a-i vedea corect aura”.

Citește și
ANAF
USR acuză PNL de un abuz incredibil la Gorj: Un director ar folosi oameni din ANAF pentru a aduna informaţii
Detalii terifiante. Soția unui preot din Vaslui a făcut autostopul, iar a doua zi Maricela a fost găsită moartă

El nu își amintește clar alte incidente. „Este dificil de numărat pentru că creierul tău începe să blocheze lucrurile, am încercat, dar sunt unele amintiri care sunt blocate”, a spus el.

Santiago se numără printre zecile de victime raportate care au așteptat cu nerăbdare ca Vaticanul să își dezvăluie concluziile privind acuzațiile SCV, după o investigație care a durat luni de zile.

SCV a recunoscut deja că au avut loc abuzuri sexuale, fizice și psihologice. În 2017, l-a eliminat pe Figari din grup și a publicat un raport în două părți realizat de experți internaționali, care a constatat că peste o duzină de bărbați și trei femei au afirmat că au fost abuzați sexual de membrii SCV când erau tineri adulți.

În prefața raportului, SCV a cerut „iertare de la fiecare persoană care a fost rănită de un membru sau de un fost membru al Sodaliei” și a declarat că organizația s-a „angajat într-un proces de autoexaminare și de schimbare”.

Acum, cazul a ajuns în mâinile autorităților bisericești din Vatican, despre care victimele speră că vor putea lua măsuri serioase, inclusiv desființarea întregii organizații.

Decenii de „impunitate”

SCV a fost fondată în 1971 în Peru și are filiale în toată America Latină. În Peru, organizația laică, aflată sub conducerea lui Figari, a recrutat mai ales tineri băieți albi din școli catolice de elită și din familii din clasa de sus și de mijloc cu legături politice sau de afaceri, a declarat pentru CNN jurnalistul și victima SCV Pedro Salinas. Mulți dintre ei proveneau din familii cu părinți divorțați sau singuri, potrivit foștilor membri.

O carte scrisă în 2015 de jurnaliștii Salinas și Paola Ugaz a dezvăluit 30 de mărturii anonime ale victimelor SCV, inclusiv a lui Santiago, șocând societatea peruană conservatoare, dar care a dus doar la reforme eșuate ale conducerii și la un proces în curs împotriva grupului care nu a dus în mare parte nicăieri.

În carte, intitulată „Jumătate călugări, jumătate soldați”, foștii membri ai SCV au detaliat faptul că, odată ce recruții ajungeau la vârsta legală, 18 ani, erau încurajați să plece de acasă și să rupă legăturile cu familia și prietenii.

Adolescenților care erau recrutați li se spăla creierul „pentru a deveni un fel de zombie, un robot, un fanatic, unde există un sincretism care amestecă religia catolică cu idei fasciste - fascismul spaniol”, potrivit lui Salinas, care spune că el însuși a fost abuzat fizic și psihologic la Sodalitium când era adolescent.

Figari a fost văzut ca o figură carismatică, dar a fost, de asemenea, descris de foști și actuali membri ca fiind „vulgar, răzbunător, manipulator, rasist, sexist, elitist și obsedat de problemele sexuale și de orientarea sexuală a membrilor SCV”, se arată în raportul SCV din 2017.

Acesta a adăugat că Figari a comis „multiple acte de sodomie asupra unui bărbat minor și a unui tânăr adult de sex masculin”, a filmat tineri recruți „în lenjerie intimă sau în costume de baie” și i-a îndemnat să facă acte sexuale între ei și cu el însuși, totul sub justificarea că face parte din formarea lor spirituală.

Figari a negat public toate acuzațiile pentru prima dată în 2016. „Sunt nevinovat, total nevinovat. Am venit aici pentru a spune adevărul, deoarece autoritățile nu mi-au permis să vorbesc", a declarat Figari reporterilor la Roma.

Pregătirea militară și presupusele abuzuri sexuale

Când Santiago s-a alăturat pentru prima dată grupului, ca student curios, era dornic să învețe nu doar despre religie, ci și despre misticism și puterea minții, a declarat el pentru CNN.

La vârsta de 15 ani, Figari i-a spus că are mari puteri mentale și s-a oferit să îl antreneze în tehnici antice, a spus Santiago. O parte din acest antrenament presupunea ca Santiago să poarte doar lenjerie intimă și să stea pe piciorul lui Figari, a spus el. Cu o altă ocazie, Figari i-a pus pe Santiago și pe un alt minor să stea în poziția lotus și le-a cerut să se atingă reciproc, inclusiv organele genitale, a spus Santiago.

Ani mai târziu, Santiago a raportat pentru prima dată abuzurile sale membrilor SCV și a depus o plângere împotriva lui Figari la Tribunalul Arhidiecezan din Lima în 2011. Nu a primit un răspuns oficial sau o urmărire, a spus el.

Potrivit raportului SCV din 2017, Figari a impus, de asemenea, antrenamentul militar, cules din filmele pe care le urmărea, tinerilor recruți: Tinerilor li s-a ordonat să înoate „în apele reci ale oceanului timp de mai multe ore la rând” noaptea târziu sau foarte devreme dimineața, să alerge pe distanțe lungi pe vreme severă și să doarmă pe podea sau pe scări.

O altă victimă, Oscar Osterling, acum în vârstă de 51 de ani, a declarat pentru CNN că, atunci când avea 18 ani, el și alți trei recruți au fost puși să formeze un rând dezbrăcați și au fost filmați.

El s-a alăturat în cele din urmă echipei SCV ca lider al comunității, 10 ani mai târziu, dar a spus că regretă că ar fi putut juca un rol în abuzul psihologic al altor tineri recruți. „După ce mi-am depus plângerea, m-am gândit: „Câte persoane am afectat și eu?”", a spus el, adăugând că de atunci «a sunat multe persoane pentru a-și cere iertare».

Potrivit lui Salinas și a altor victime, măsurile luate până acum de SCV în vederea responsabilizării nu sunt suficiente. Ei doresc ca autorii să fie pedepsiți în mod oficial și ca organizația să fie dizolvată.

Până în prezent, sistemul juridic peruan nu a condus la nicio rezolvare. Un caz penal în Peru împotriva lui Figari și a altor membri ai SCV a fost abandonat de procuratura peruană în 2017, procurorii afirmând că niciuna dintre presupusele victime ale abuzurilor sexuale nu s-a prezentat și că presupusele infracțiuni nu se încadrează în termenul de prescripție. Un caz separat privind acuzații de răpire, leziuni psihologice grave și asociere ilicită în vederea comiterii unei infracțiuni, este încă în curs de soluționare în sistemul judiciar.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Citește și...
Polițist din Covasna, cercetat pentru luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu şi fals intelectual
Polițist din Covasna, cercetat pentru luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu şi fals intelectual

Ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) au făcut trei percheziţii într-un dosar care vizează un poliţist de la IPJ Covasna, acuzat de luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu şi fals intelectual.

USR acuză PNL de un abuz incredibil la Gorj: Un director ar folosi oameni din ANAF pentru a aduna informaţii
USR acuză PNL de un abuz incredibil la Gorj: Un director ar folosi oameni din ANAF pentru a aduna informaţii

USR acuză, miercuri, că directorul general adjunct al Direcţiei Antifraudă Târgu-Jiu, numit de PNL, s-a folosit de bazele de date ale instituţiei pentru a aduna, informaţii despre politicieni, jurnalişti şi oameni de afaceri din judeţul Gorj.

Plângere penală pe numele lui Popescu Piedone. Primarul-candidat este acuzat că a comis ”o infracţiune de delapidare”
Plângere penală pe numele lui Popescu Piedone. Primarul-candidat este acuzat că a comis ”o infracţiune de delapidare”

Alexandru Dimitriu, candidatul USR la Primăria Sectorului 5, a depus o plângere penală pentru delapidare şi abuz în serviciu pe numele primarului Cristian Popescu Piedone.

Robert Negoiţă a depus la Parchetul General plângere împotriva lui Nicuşor Dan. Îl acuză de abuz în serviciu
Robert Negoiţă a depus la Parchetul General plângere împotriva lui Nicuşor Dan. Îl acuză de abuz în serviciu

Edilul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a mers, vineri, la Parchetul General pentru a depune o plângere penală împotriva primarului Capitalei, Nicuşor Dan, pe care îl acuză de abuz în serviciu.

Primarul reținut pentru 24 de ore. Este acuzat de abuz în serviciu
Primarul reținut pentru 24 de ore. Este acuzat de abuz în serviciu

Primarul comunei Bălţeşti din Prahova, Ion Radu, a fost reţinut pentru comiterea mai multor infracţiuni care au legătură cu exercitarea funcţiei de edil. În acelaşi dosar, procurorii au reţinut încă o persoană, iar trei oameni de afaceri sunt cercetaţi.

Recomandări
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor

Este în continuare prăpăd în multe județe din țară din cauza incendiilor de vegetație.

Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția
Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția

Vin vești minunate de la Festivalul de Film de la Veneția! „Anul Nou care n-a fost”, regizat și scris de Bogdan Mureșanu, a câștigat Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film.  

Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile
Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile

Zeci de mii de persoane au ieşit sâmbătă în stradă în Franţa pentru a protesta faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier, stânga acuzându-l pe Emmanuel Macron că „a furat alegerile” prin numirea unui politician de centru-dreapta.