O mumie "foarte frumoasa", intr-un sarcofag de lemn colorat, a fost descoperita in Egipt. Al cui ar fi mormantul. FOTO

Ultima actualizare: 17-11-2016 00:30
mumie

Arheologi spanioli au descoperit o mumie faraonica de mai multe milenii "in stare foarte buna", intr-un mormant in apropiere de Luxor, in sudul Egiptului, a anuntat duminica Ministerul Antichitatilor, relateaza AFP, preluat de Agerpres.

Descoperirea a fost facuta in apropiere de "templul milioanelor de ani" construit de un faraon din cea de a 18-a dinastie, Tutmes al III-lea (1479-1425 i. Hr.), in extremitatea vestica a Luxor, veritabil muzeu in aer liber situat la 700 km sud de Cairo.

"Mumia foarte frumoasa, aflata intr-un acoperamant (straturi de in intarite cu ghips - n.r.), este in stare foarte buna", potrivit unui comunicat al Ministerului Antichitatilor.

Mumia a fost descoperita intr-un sarcofag de lemn in culori vii, intr-un mormant care ar putea data din cea de a treia perioada intermediara (1075-664 i. Hr.) si al carui proprietar ar fi un nobil, Amenrenef, care detinea titlul de "servitor al casei regale", conform textului.

Acoperamantul mumiei "prezinta numeroase decoratiuni colorate care reiau simboluri religioase din Egiptul Antic, precum zeitele Isis si Neftis desfasurandu-si aripile sau cei patru fii ai lui Horus", a declarat seful misiunii arheologice, Myriam Seco Alvarez.

Luxor, oras din sudul Egiptului cu 500.000 de locuitori, este celebru pentru templele sale faraonice de pe malurile Nilului.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO