Netanyahu, încolțit. Familiile ostaticilor israelieni au început un marş de cinci zile spre casa lui din Ierusalim | VIDEO

protest netanyahu
AFP

Circa 100 de rude ale ostaticilor israelieni deţinuţi de Hamas au plecat marţi din Tel Aviv într-un marş de 65 de kilometri până la biroul premierului Benjamin Netanyahu din Ierusalim pentru a cere "eliberarea imediată a tuturor ostaticilor".

Participanţii la marşul de la Tel Aviv îşi vor încheia protestul sâmbătă, în faţa reşedinţei lui Netanyahu din Ierusalim, aflată la aproximativ 65 km distanţă de Tel Aviv.

Luptătorii Hamas au luat ostatice aproximativ 240 de persoane în timpul atacului lor din 7 octombrie asupra sudului Israelului. Vârsta prizonierilor variază de la nouă luni la 85 de ani şi se crede că sunt ţinuţi în tuneluri adânci sub Fâşia Gaza, relatează Reuters şi AFP, citate de News.ro.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu este criticat dur de unele dintre rudele ostaticilor pentru că nu a făcut mai mult pentru a asigura eliberarea lor, în timp ce armata israeliană pătrunde tot mai adânc în Gaza cu ordinul de a distruge Hamas.

"Îi cer lui Benjamin Netanyahu şi cabinetului să ne dea răspunsuri şi să acţioneze", a declarat Shelly Shem Tov, al cărui fiu de 21 de ani, Omer, a fost târât în Gaza în urmă cu cinci săptămâni. "Unde vă aflaţi? Unde sunteţi?", a spus ea, adresându-se guvernului într-o pledoarie pasionată susţinută la începutul marşului.

Citește și
armata israel
Israelul, avertisment teribil pentru America: „Dacă nu câștigăm acum, atunci voi veți urma”
Furie la Viena, după anunțul că România și Bulgaria ar putea intra în „Air Schengen”: „Este trădare! Cât de proști cred Nehammer și Karner că sunt austriecii?”

„Am căzut în întuneric. Vrem răspunsuri”

"Nu simt că suntem pe mâini bune. Nu simţim că primim suficiente informaţii. Am căzut în întuneric. Vrem răspunsuri", a declarat şi Amit Zach, nepotul ostaticei Adina Moshe, în vârstă de 72 de ani. "Nu am o soluţie, dar nu este treaba mea să obţin o soluţie. Este treaba mea să îmi cer familia înapoi", a adăugat el.

Ţinând în mâini fotografii ale prizonierilor, mulţimea a scandat "Aduceţi-i acasă acum!". Un bărbat a strigat: "Pe toată lumea!".

Aripa armată a grupării militante palestiniene Hamas a declarat luni că este pregătită să elibereze până la 70 de femei şi copii ostatici în schimbul unui armistiţiu de cinci zile şi al eliberării a 275 de femei şi copii palestinieni deţinuţi în închisorile israeliene. Aceasta a reproşat însă Israelului că "tergiversează şi se sustrage" de la un acord, în cadrul negocierilor mediate de Qatar.

Până acum, Netanyahu a respins orice discuţie despre o încetare a focului, declarând duminică pentru NBC News că ar fi dispus să întrerupă luptele doar dacă toţi ostaticii ar fi eliberaţi. El a adăugat că cea mai bună modalitate de a asigura un acord este menţinerea presiunii militare asupra Hamas. "Acesta este singurul lucru care ar putea crea un acord şi dacă sa va ajunge la un acord, ei bine, vom vorbi despre el atunci când va exista", a declarat premierul.

Patru ostatici eliberați până acum

Luni, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a declarat că soldaţii au "găsit semne" ale trecerii ostaticilor printr-un subsol al spitalului de copii Al-Rantissi din Gaza şi a prezentat o înregistrare video în acest sens.

Militanţii din Gaza au eliberat până acum patru ostatici, ultimul pe 23 octombrie.

Pe de altă parte, armata israeliană a confirmat marţi moartea unui soldat israelian captiv, a tânără femeie, despre care Hamas susţine că a fost ucisă într-un atac israelian. Noe Marciano avea 19 ani şi fusese luată ostatică de Hamas. Mişcarea islamistă a difuzat luni seara o fotografie în care apare ea şi a spus că a fost "ucisă de un bombardament israelian".

Articol recomandat de sport.ro
10 milioane de euro pentru Simona Halep! Tun financiar dat de fostul număr 1 WTA
10 milioane de euro pentru Simona Halep! Tun financiar dat de fostul număr 1 WTA
Citește și...
Armata israeliană, pusă în gardă pentru încă un război. Soldaților li s-a transmis să se
Armata israeliană, pusă în gardă pentru încă un război. Soldaților li s-a transmis să se "pregătească pentru orice scenariu"

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat marți că le-a spus Forțelor de Apărare ale Israelului să se "pregătească pentru orice scenariu" în ceea ce privește schimbul de focuri cu Hezbollah.

Israelul, avertisment teribil pentru America: „Dacă nu câștigăm acum, atunci voi veți urma”
Israelul, avertisment teribil pentru America: „Dacă nu câștigăm acum, atunci voi veți urma”

Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului, e de părere că Hamas va continua să atace chiar și pe teritoriul SUA, dacă gruparea teroristă nu va fi exterminată.

Netanyahu nu are milă de civilii uciși de atacurile armatei sale în Gaza: „Sunt victime colaterale”
Netanyahu nu are milă de civilii uciși de atacurile armatei sale în Gaza: „Sunt victime colaterale”

Premierul Israeului, Benjamin Netanyahu, a catalogat acuzația ONU de crime de război „o porcărie” și a spus despre civilii uciși de bombardamente în Gaza că sunt „victime colaterale”.

Recomandări
Condițiile Austriei pentru ridicarea parţială a veto-ului privind intrarea României în Schengen.
Condițiile Austriei pentru ridicarea parţială a veto-ului privind intrarea României în Schengen. "Mingea este în terenul CE"

Vești importante pentru România. Austria a anunțatat ce condiții are pentru ridicarea parţială a veto-ului privind intrarea țării noastre în Schengen. "Mingea este în terenul Comisiei Europene", au spus austriecii. 

 

Andrei Baciu, urmărit penal de DNA în dosarul privind achiziţia de vaccinuri în pandemie. A demisionat de la conducerea CNAS
Andrei Baciu, urmărit penal de DNA în dosarul privind achiziţia de vaccinuri în pandemie. A demisionat de la conducerea CNAS

Andrei Baciu, care şi-a anunţat demisia din funcţia de preşedinte al CNAS, este urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în dosarul privind achiziţia de vaccinuri în pandemie.

Un lider Hamas a fugit cu un convoi umanitar, iar toate ajutoarele trimise în Gaza se duc la teroriști
Un lider Hamas a fugit cu un convoi umanitar, iar toate ajutoarele trimise în Gaza se duc la teroriști

”Predați-vă acum!”, le-a transmis Benjamin Netanyahu luptătorilor Hamas după ce, pe parcursul zilelor trecute, mai multe grupuri de teroriști ar fi depus armele.