Jubileul de diamant al Reginei Elisabeta a II-a, deschis cu traditionalul derby de la Epsom. Video

×
Codul embed a fost copiat

Evenimentele dedicate jubileului de diamant al reginei Elizabeth a II-a a Marii Britanii, moment ce marcheaza implinirea a 60 de ani de la incoronarea acesteia, sunt transmise pe stirileprotv.ro si voyonews.ro timp de patru zile, incepand de sambata.

Afla mai multe despre legaturile dintre Casa Regala a Angliei si cea a Romaniei

Principalele momente festive au inceput sambata, 2 iunie, data incoronarii reginei, si vor tine pana marti.

Sambata a avut loc derby-ul Epsom, singurul in care caii reginei nu au fost premiati pana acum. Niciun cal din echipa sa nu a participat anul acesta la derby.

Citește și
Regina Elisabeta
O carte despre mama reginei Elisabeta a revoltat Casa Regala britanica. Ce sustine autoarea
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Regina, imbracata impecabil ca de obicei, a venit insotita de sotul sau, Printul Philip, Ducele de Edinburgh.

Evenimentul a fost deschis de artista Katherine Jenkins care a avut onoarea de a intona imnul la cativa metri de suverana.

Simultan, 41 de salve de tun au rasunat in Londra, Edinburgh,Cardiff si Belfast, pentru a marca momentul incoronarii Elisabetei a II-a in 1953. In tot acest timp, pe Tamisa au inceput sa se adune barjele ce vor participa la o grandioasa parada programata pentru duminica dupa-amiaza. Vaporul Reginei va sta in fruntea lor, escortat de o mie de ambarcatiuni. Printre cei care vor urmari parada se vor afla si Altetele regale Printul Radu si Principesa Margareta, care, de altfel, vor fi prezenti la toate ceremoniile dedicate Reginei Marii Britanii. Marele absent este varul sarbatoritei, Regele Mihai, care a participat, in schimb, la banchetul oferit de suverana la Castelul Windsor.

Duminica, 3 iunie, va avea loc "big lunch" (marele pranz n.r.), cand milioane de oameni vor fi in parcuri, pub-uri si pe strazile regatului. In aceeasi zi, circa 1.000 de ambarcatiuni vor oferi pe Tamisa un spectacol grandios, ce nu a mai avut loc de pe vremea regelui Charles al II-lea, din secolul al XVII-lea.

Arborele genealogic al famililei regale din Marea Britanie il puteti gasi in documentul atasat

In ziua urmatoare, 2012 felinare vor fi aprinse succesiv, de la Tonga, din Pacific, pana la Londra. Pe acesta din urma il va aprinde chiar regina, pe bulevardul Mall ce va fi decorat cu steagurile Regatului Unit. In seara acestei zile, va avea loc si concertul din fata palatului Buckingham.

Vezi aici transformarea in imagini a reginei Elisabeta a-II-a

Pe 5 iunie, in ultima zi de sarbatoare, va avea loc o slujba la catedrala Saint-Paul, dupa care regina se va plimba cu caleasca pe strazile Londrei si isi va face apoi aparitia la balconul palatului Buckingham.

Anul acesta, regina a primit deja cel mai frumos cadou, popularitatea ei e la cel mai mare nivel din ultimii 15 ani. Iar 69% dintre supusi cred ca tara ar avea de suferit fara familia regala.

Piesa compusa de Gary Barlow pentru jubileul reginei include un solo de tamburina al printului Harry

Piesa compusa de Gary Barlow, membru al trupei Take That, si compozitorul Andrew Llyod Webber, special pentru jubileul de diamant al reginei Elizabeth a II-a, include si un solo de tamburina al printului Harry, informeaza nme.com.

Ce spun sondajele despre popularitatea reginei Elisabeta a-II-a in randul englezilor

In februarie, Barlow a anuntat ca va compune impreuna cu Webber o piesa pentru jubileul de diamant al reginei Elizabeth a II-a, melodia urmand sa fie interpretata la un concert organizat in fata palatului Buckingham din Londra pe 4 iunie.

Gary Barlow a facut public titlul acestei piese - "Sing" - si faptul ca la ea a colaborat si printul Harry, nepotul reginei, al treilea in ordinea succesiunii la tronul Marii Britanii. Piesa "Sing" este interpretata de 230 de persoane obisnuite si de muzicieni din toate statele Commonwealth si va fi lansata ca single pe 28 mai.

Intrebat ce crede regina despre aceasta piesa, Barlow a spus: "A fost mai interesata de povestile oamenilor care au participat la crearea ei, pentru ca reprezinta Commonwealth, lucrul de care este cel mai mandra".

La concertul de la palatul Buckingham vor canta numeroase vedete, printre care se numara Paul McCartney, Tom Jones, JLS, Robbie Williams, Kylie Minogue, Annie Lennox, Alfie Boe, Jessie J, Shirley Bassey, Cliff Richard si Ed Sheeran.

Jubileul reginei, motiv de crestere economica pentru Anglia

Britanicii isi pregatesc pusculitele. Potrivit unui sondaj, acestia vor cheltui peste 800 de milioane de lire sterline cu ocazia Jubileului de diamant al Reginei Elisabeta a II-a.

Acest bani vor ajuta economia si poate vor compensa pierderile produse de ziua libera, oferita pentru ca tara intreaga sa-si poata serba suverana.

Nimic nu se compara cu o sarbatoare regala, moment ideal pentru ca britanicii sa-si aduca aminte de pasiunea pentru suveniruri. Iar Jubileul de diamant al Reginei Elisabeta a II-a promite sa depaseasca asteptatile comerciantilor.

"Am primit comenzi de la expati din Australia, Europa, America si apoi totul s-a amplificat.", spune proprietarul unei fabrici de steaguri:

Producatorii de portelanuri lucreaza la foc continuu ca sa termine comenzile si multi se lauda cu recorduri. O astfel de fabrica, de exemplu, are comenzi de doua ori mai mari decat la nunta de anul trecut a printului William.

"Daca oamenii sunt fericiti, cheltuiesc, daca sunt tristi, nu. E atat de simplu. Dar acestea sunt evenimente fericite, care vor stimula consumul. Asa ca e un lucru bun pentru tara, la fel ca si o zi libera", spune si Matthew Price, proprietarul fabricii de ceramica.

Mike McCarthy, corespondent SKY NEWS: "Deloc surprinzator, companiile producatoare de suveniruri legate de jubileu prevad un an bun. Si industria turismului va beneficia de pe urma evenimentului, insa alte domenii sustin ca totul nu va face decat sa adanceasca deficitul britanic".

Dupa vacanta de anul trecut, oferita pentru ca tara intreaga sa celebreze nunta regala, productia a scazut cu 0,4%. Economistii se asteapta ca jubileul sa se traduca acum intr-o scadere de 0,5 procente.

"Cele mai mari intreruperi ar putea fi in industria producatoare pentru ca s-ar putea ca fabricile sa ramana inchise mai mult timp", este de parere Ross Walker, economist.

 Citeste si: Meniu pentru Jubileul Reginei. Ce vor manca britanicii in cinstea celor 60 de ani de domnie

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Tricoul care a scandalizat o tara intreaga. Regina Elisabeta a Marii Britanii, topless
Tricoul care a scandalizat o tara intreaga. Regina Elisabeta a Marii Britanii, topless

O firma de imbracaminte a starnit revolta britanicilor, dupa ce a scos la vanzare, cu ocazia Jubileului de Diamant al Reginei Elisabeta, un tricou cu o poza in care suverana apare topless.

O carte despre mama reginei Elisabeta a revoltat Casa Regala britanica. Ce sustine autoarea
O carte despre mama reginei Elisabeta a revoltat Casa Regala britanica. Ce sustine autoarea

O carte despre Regina Mama a starnit o adevarata furtuna la Londra si a intristat-o pe Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Volumul afirma, nici mai mult nici mai putin, ca mama suveranei ar fi fost adusa pe lume de o bucatareasa frantuzoaica.

Marea Britanie, in sarbatoare. 60 de ani de domnie ai Reginei Elisabeta a II-a
Marea Britanie, in sarbatoare. 60 de ani de domnie ai Reginei Elisabeta a II-a

2012 de semnale luminoase, un concert televizat in interiorul Palatului Buckingham si 1.000 de nave de flotila pe Tamisa sunt cateva dintre ingredientele aniversarii Jubileului de Diamant al Reginei Elisabeta a II-a, desfasurata pe parcursul a 4 zile.

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.