Jubileul Reginei Elisabeta a II-a. Legaturile dintre Casa Regala a Angliei si cea a Romaniei. Video

Ultima actualizare: 18-09-2012 04:03

Jubileul de diamant al reginei Elizabeth a II-a a Marii Britanii, eveniment care marcheaza implinirea a 60 de ani de la incoronarea acesteia, este un moment potrivit sa ne amintim de legaturile dintre Casa Regala din Anglia si cea din Romania.

Majestatea Sa Regele Mihai este fara doar si poate unul dintre preferatii Elisabetei a II-a a Marii Britanii. Fostul suveran al Romaniei a participat la un dineu de gala, organizat cu prilejul jubileului de diamant al Reginei Angliei in urma cu doua saptamani.

Regina Marii Britanii l-a asezat chiar la dreapta ei pe Regele Mihai pentru poza de familie

Cei doi au o strabunica celebra, pe Regina Victoria. Si, spre deosebire de restul musafirilor cu sange albastru, Regele Mihai este singurul care, din 1937 incoace, a participat la cele mai importante evenimente oficiale de la Londra. Regele Mihai este var si cu regina Elisabeta a II-a si cu printul consort Phillip.

Povestea legaturii speciale dintre regii nostri si cei ai Marii Britanii incepe insa cu aproape un secol in urma, gratie unui personaj exceptional din toate punctele de vedere. La nastere, a primit numele de Marie Alexandra Victoria, printesa de Edinburgh, dar noi o stim, ca de altfel o lume intreaga, drept regina Maria a Romaniei.

Mai multe despre arborele genealogic al familiei regale din Marea Britanie puteti afla din documentul atasat

Cei care au avut privilegiul de a-i fi contemporani spuneau despre prima regina a Romaniei Mari ca era o un amestec perfect intre rigoarea anglo-saxona si melancolia slava. Evident, Maria le avea in sange pe amandoua. Bunicul sau din partea mamei era tarul Alexandru al-II-lea al Rusiei, iar bunica sa dinspre tata era nimeni alta decat regina Victoria a Marii Britanii. Regatul Unit ii datoreaza "bunicii Europei" patru suverani, printre care si actuala regina Elisabeta si evident urmasii ei, printul Charles si mirele de astazi, printul William.

Cum vor sarbatori englezii cei 60 de ani de incoronarea reginei Elisabeta a-II-a

Cand a venit asadar pe lume, la 29 octombrie 1875, intr-un conac romantic din sudul Angliei, micuta Marie Alexandra Victoria pornise din start intr-o calatorie de care putini au parte in viata.

La doar 16 ani, jocul aliantelor matrimoniale dintre casele regale a logodit-o cu Ferdinand de Hohenzollern-Sigmaringen. Print german si nepot al Kaizerului, el era si mostenitorul tronului Romaniei. Lor le datoram trei generatii ale Casei noastre Regale: Carol al-II-lea, Mihai I si principesa Margareta.

Mai multe informatii despre cum se inrudeste Casa Regala a Romaniei cu cea a Marii Britanii gasiti aici.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO